Teknoloji ürünlerine 22.3 milyar dolar
Uluslararası araştırma ve danışmanlık şirketi IDC’ye göre, Türkiye’de 2017 yılında bilgi teknolojilerine yapılacak (BT) harcamalar 22.3 milyar doları bulacak. Söz konusu harcamanın 11.4 milyar doları telekomünikasyon alanında gerçekleştirilecek
Uluslararası araştırma ve danışmanlık şirketi International Data Corporation (IDC), 2017 yılında Türkiye’de gerçekleşecek bilgi teknolojileri (BT) harcamalarının 22.3 milyar dolar olacağını öngördü. IDC, 2017 yılında Türkiye telekomunikasyon kısmı haricinde kalan BT pazarının 10.9 milyar dolar büyüklüğüne ulaşmasını bekliyor. BT hizmetleri ve yazılım IDC’nin öngördüğü yüzde 7.1 ve yüzde 6.2’lik yıllık büyüme oranlarıyla 2017 yılında Türkiye’nin en hızlı büyüyen bölümleri olacak.
IDC’ye göre; sektör bazında bakıldığında IDC sağlık, kamu hizmetleri ve ulaşım sektörlerinin harcamalarında 2017 yılında en yüksek büyüme oranları görülecek. En büyük harcamaları ise iletişim, finans, üretim ve kamu yapacak. Kârlılık endişesi yaşayan bazı piyasa oyuncularının ya çalışan sayısını ya şube sayısını ya da her ikisini birden düşürerek operasyonlarını küçülten perakende sektörünü ise zorlu bir yıl bekliyor.
Dijital dönüşüm
IDC’ye göre, 2017 yılı ve ötesi için 5 kapsayıcı eğilim Türkiye’nin yatırımlarını şekillendirecek. Bulut teknolojileri 2017’de yeni bir uyum seviyesine yükselerek, tedarikçiler arasında artan rekabet, agresif fiyatlandırma, paket satış ve müşteri hizmetlerine neden olacak. Büyük veri ve analitiğin tanımlayıcı olmasından ziyade doğası gereği daha çok öngörücü olacak. Bu da keşif ve araştırma, performans yönetimi ve operasyonel zeka alanları çevresinde yeni kullanıcı örneklerinin çıkmasını sağlayacak.
IDC’nin öngörülerine göre, sürdürülebilir güvenlik önemli zorluklardan biri olacak ve güvenlik çözümleri harcamaları bu yıl 230 milyon doları aşacak. Dijital dönüşüm çalışmaları itici güç olacak. Kurumların yaklaşık yüzde 70’i bunu ya planlarına almış durumda ya da girişimlerini başlatmak üzere. Akıllı Şehir girişimleri 2017’de daha pragmatik yaklaşımla ele alınacak, kamu kurum ve ortakları yenilikçi ulaşım, vatandaş işleri, ve acil cevap hizmetlerini mümkün kılarak sakinlerinin hayatlarında gözle görülebilir iyileştirmeler yapacak.
Altyapı öne çıkıyor
IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları, dijital dönüşüm çalışmalarının yavaşlayarak da olsa devam edeceğini vurguladı. Çizmecioğlu, şöyle devam etti: “Özellikle kısıtlanan BT bütçelerinin ortaya çıkardığı maliyet optimizasyonu ihtiyacı, yazılım ve BT hizmetleri etrafındaki harcamaları etkileyecek. Telekomünikasyon, finans, sağlık, eğitim ve perakende sektörlerinde altyapı harcamaları 2017’de ilerlemeye devam edecek.”
Microsoft yapay zekaya odaklandı
MICROSFT Türkiye’nin Genel Müdürü Murat Kansu, dijital dönüşüm çağının en önemli itici güçlerinden biri olan yapay zeka konusunu bu sene en önemli odak alanlarından biri olarak belirlediklerini söyledi. Kansu, şöyle şöyle devam etti:
“Yapay zekada vizyonumuz 4 ana unsurdan oluşuyor:
- Birincisi; bireylerin uygulamalar ve bilgisayarlar ile olan iletişimini doğal iletişim modelleri ile yeniden tanımlamak.
- İkincisi; uygulamaların daha akıllı olmasını sağlamak, üçüncüsü yapay zeka teknolojilerini yazılım geliştiricilerin kullanımına açmak ve son olarak dünyanın en büyük süper bilgisayarını bulutta inşa etmek.”