Tatil fiyatları iki katına çıktı
2019’un yaz aylarında tatil yapmak isteyen yerli turist geçen yıla göre daha yüksek ücret ödeyecek. Antalya Side’de geçen yıla göre yaşanan fiyat artışı yüzde 67 ile 95 arasında olurken, fiyat artışında dikkat çeken diğer tatil bölgesi ise Lara-Kundu oldu. Buradaki fiyat artışı yüzde 64 ile 100 arasında gerçekleşti. Geçen yıla göre fiyat artışının en düşük olduğu tatil yöresi ise yüzde 38 ile 40 arasında fiyatları artan Çeşme- Ayvalık oldu.
Türkiye turizmi 2018’in son günleri yaklaşırken, yabancı turist sayısında tarihi rekor kırmaya hazırlanıyor. Yılın ilk 10 ayında ülkeye gelen yabancı turist sayısı, 35.5 milyona ulaşırken, yıl sonunda bu sayının 40 milyonu bulması bekleniyor. 2016 ve 2017 yıllarının ardından yaşanan bu yükseliş turizm sektörünü bir hayli sevindirdi. Hatta 2023 hedefi olan 50 milyon turist hedefinin dahi aşılabileceği konuşulmaya başladı. Artan yabancı turist sayısı ile birlikte otellerin artan doluluklardan olumsuz etkilenen taraf ise yerli turist oldu. Özellikle 2016’da birbiri ardına yaşanan olumsuzlular sonrasında yabancı turist Türkiye’yi tercih etmeyince birçok otelin kapanma haberleri gelmiş, bazı oteller yaşanan krizi personel çıkartarak aşmaya çalışmıştı. Boş kalan odaları doldurmaya çalışan otel yöneticileri yerli turiste kapılarını sonuna kadar açmıştı. Öyle ki otellerde yerli turistin payının yüzde 50’yi bulduğu yerler olmuştu. Ancak devir değişti ve yabancı turistin sayısı arttıkça yerliye ayrılan pay azaldı. Yerlinin otellerdeki payı ortalama yüzde 15 olurken, bazı otellerde yüzde 5’e kadar düştü.
7-14 TEMMUZ ARASINDA
Yerliye ayrılan payların azalması ve döviz kurlarındaki yükseliş fiyat artışını da beraberinde getirdi. Hürriyet'te yer alan haberde, Akdeniz ve Ege sahillerinde hizmet veren otellerin geçen yılki fiyatları ile bu yılki fiyatlarını bölge bölge araştırıldı. Bu araştırmada ‘yüksek sezon’ olarak değerlendirilen 7-14 Temmuz tarihlerine göre değerlendirme yapıldı. Bakılan bölgelerde otellerin bazılarının yüzde 100’ü aşan fiyat artışları yaptığına şahit olundu. 3-4 tur şirketinin geçen yıl ve bu yıl ki fiyatlarından elde edilen verilere göre Antalya Kemer’de 1 yılda gerçekleşen zam oranı yüzde 67 ile yüzde 75 arasında, Belek’te yüzde 64 ile yüzde 74 arasında, Lara’da yüzde 65 ile yüzde 100 arasında, Side’de yüzde 67 ile yüzde 95 arasındaydı. Ege’de ise Akdeniz’e göre zam oranları daha azdı. Didim’deki zam oranları yüzde 40 ile yüzde 53 arasında olurken, Çeşme’de bu oran yüzde 40 ile 42 arasındaydı. Marmaris’te ise geçen yıla göre yapılan yüzde 60’a yaklaştı.
YABANCIYA YÜZDE 10
Yerli tatilciye zam yapılırken, yabancı turist için durumun nasıl olduğunu sorduğumuz sektör temsilcileri, “Yabancıya yapılan zam oranı geçen yıla göre bakıldığında ortalama yüzde 10 seviyelerinde. Yabancı turiste bir anda zam yapmak çok zor. 2016’da yaşanan kötü durumlar neticesinde fiyatlar bir hayli aşağı çekilmişti. Yabancı turisti getiren tur operatörleri de bir önceki yılın fiyatını dikkate alıyor. Ona göre zam oranı belirleniyor. Ancak yabancı turiste dövizle satış yapıldığı için, otel aldığı parayı TL’ye çevirince bir önceki yıla göre daha çok kazanmış oluyor. Yerli turiste satış yapılırken de fiyatlar dolar üzerinden hesaplanıyor. Geçen yıla göre bu kadar zam yapılmış olmasının sebebi döviz kurlarındaki artış ve enflasyon” diye konuştu.
‘MANTIKLI BİR AÇIKLAMASI YOK’
OTELLERİN yaptıkları zamları döviz kurlarındaki artışa bağladığını ifade eden sektör temsilcileri, “Dolardaki yükseliş geçen yıla göre yüzde 40 seviyelerinde. Türk tatilci için de döviz kuru üzerinden fiyat veriliyor. Bu durumda yüzde 40’lık fiyat artışı normal karşılanabilir. Ancak fiyat artışlarına bakıldığında yüzde 100 zam yapan oteller var. Bunun hiçbir mantıklı açıklaması olamaz” ifadelerini kullandı.
TATİL YÖRELERİNDEKİ FİYAT ARTIŞLARI (%)
Lara-Kundu
64-100
Side
67-95
Alanya
49-77
Kemer
64-74
Fethiye
45-66
Kuşadası-Özdere
41-63
Marmaris
58-60
Didem
40-53
Bodrum
45-52
Çeşme-Ayvalık
38-40