Gazete Vatan Logo

Taşın altına elini koyan 5 babayiğit!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Artık yerli aracımızı üretelim. Babayiğit arıyorum’ çağrısından 82 ay sonra ilk somut adım atıldı. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding ‘Türkiye’nin Otomobili’ için yola çıktı.Otomobilin prototipinin 2019’da çıkması, 2021’de satışın başlaması hedefleniyor. Hibrit mi elektrikli mi olacağına 5 babayiğitin karar vereceği aracın sedan, hatcback ve SUV versiyonu olacak. Karsan’ın V1 modeli aracın iskeleti olabilir.

Taşın altına elini koyan 5 babayiğit!

Türkiye’nin ilk yerli otomobil denemesi olan Devrim’den tam 60 yıl sonra milli otomobil için en somut adım atıldı. ‘Made in Turkey’ imzalı araçta Anadolu Grubu, BMC ve Karsan’ın otomotiv tecrübesi, Vestel’in batarya ve Turkcell’in hem akıllı ulaşım hem de enerji depolama teknolojisi yer alacak.

Hatırlanacağı gibi yerli otomobille ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak 2011’de TÜSİAD’da çağrıda bulunmuş, son olarak 22 Mayıs’ta yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Olağan Genel Kurulu’nda bir kez daha iş dünyasına seslenerek, “Bir teklifim var. Bu milletin bir evladı olarak buna hasretim. Diyorum ki, TOBB yüzde 100 yerli otomobili ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın” demişti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Siz bunu istedikten sonra iş dünyası bunu rahatlıkla yapar. Biz hazırız. Siz yeter ki bizim yanımızda olun” demiş, yatırımcı tarafını ortaya çıkarma görevini üstlenmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı, Sanayi Bakanlığı ve TOBB koordinasyonuyla, geçen 5 aylık sürede 100’den fazla toplantı yapıldı ve 100 binden fazla çalışanı ve 65 milyar lira cirosu olan 5 babayiğit ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Türkiye’nin Otomobili için yola çıkıyoruz’ sloganıyla kolları sıvayan Ortak Girişim Grubu’nun 2018 başında şirketleşme sürecini tamamlaması hedefleniyor. Prototipin 2019’a yetişmesi, seri üretime başlanmasının ardından satışlarının 2021’de başlaması bekleniyor. Aracın sedan, hatchback ve SUV versiyonları olacak. Hatta yeni otomobil için Karsan’ın V1 modelinden faydanılabileceği de ifade ediliyor.

Mesele otomobil değil meydan okuma meselesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu”nda yer alan 5 babayiğiti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıkladı. Konuşmasına Muhammed Ali’nin ‘Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur’ sözleriyle başlayan Erdoğan, “Bizim de bugün ortak girişim grubunun tanıtımı için bir araya geldiğimiz markası Türk, tasarımı Türk, mühendisliği Türk, teknolojisi Türk, üretimi Türk, pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı” dedi.
“Yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış bir Türkiye’de bu konuda hala adım atılmıyor olması artık ülkemizin bir ayıbı haline gelmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamdolsun bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz. Türkiye’nin otomobili. Bu konuda yıllardır yaptığım çağrıların nihayet somutlaşmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. Ortak girişim grubumuzdan beklentimiz, hazırlık sürecini hızla tamamlayarak, en geç 2019’da otomobilimizin prototipini tamamlaması, 2021’de de ticari satışına başlamasıdır. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında özel bir yere sahip olduğuna inandığım bu projede en küçük bir gecikme istemiyoruz” diye konuştu. Erdoğan aracın tipine ve şekline konsorsiyumun karar vereceğini belirtirken “Yeter ki Türk milletini bu büyük hayaliyle buluştursunlar. Mesele sadece otomobil üretme meselesi değildir. Dünyaya meydan okuyacak bir çıkış ortaya koymaktır” dedi.
İlk taliplisi benim Konuşmasında, ortaya çıkacak sorunların çözümü, engellerin aşılması noktasında, Cumhurbaşkanı olarak ortak girişim grubunun bizzat yanlarında olacağını sık sık vurgulayan hatta gerekiyorsa sırf bu projenin takibi ve sıkıntıların bertaraf edilmesi için Cumhurbaşkanlığında da bir ekibi görevlendireceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zaman kaybına tahammülün bulunmadığının altını çizerek, “Madem ki bu babayiğit arkadaşlarımız çıkıp ellerini taşın altına soktular, bize de onlara gereken her yerde omuz vermek, destek vermek düşer. Şimdiden ilan ediyorum, piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim” dedi.
Konsorsiyum karar verecek
Türkiye’nin otomobilinin sınıfına, tasarımına, motor teknolojisine, modeline, üretim yöntemine, pazar hedeflerine girişim grubunun karar vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, halen TÜBİTAK bünyesinde üzerinde çalışmalar yapılan platformun girişim grubunun emrine amade olduğunun altını çizdi ve “Bunun yerine doğrudan hibrit ya da elektrikli otomobile yönelmek isterlerse daha da memnun oluruz. Kararları ne olursa olsun, biz kendilerine her türlü desteği vereceğiz. Yeter ki Türkiye’yi ve Türk milletini bu büyük hayaliyle buluştursunlar” dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak bu meseleyi yakından takip edeceğini de vurguladı.
Türkiye’nin otomobili için yola çıkan babayiğitler
67 yıllık tecrübeyiz
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: Türkiye’nin Otomobili Projesi ortak girişim grubunun üyesi olmaktan ve Anadolu Grubu’nun 67 yıldır oluşturduğu deneyimi bu projede Türkiye’nin hizmetine sunmaktan mutluluk duyacağız. Otomobil sektöründe hızlı bir dönüşüm var. Böyle büyük bir projede devletin desteğinin olması çok önemli.
Göreve hazırız
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak: Dünya çapında kabul gören savunma sanayii araçları; 75 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatı, üretmiş olduğu ticari ve askeri kullanımlı motorları, tekerlekli ve paletli zırhlı araçları, tank ve raylı sistemler alanında devam eden çalışmaları ve 500 mühendis, toplam 1.800 çalışanı ile firmamız bu milli projede görev üstlenmeye hazırdır.
Yabancıya ihtiyaç yok
Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç: Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu’nun varlığı ve amacı büyük önem taşıyor. Değişen bu dünyaya hızla en üst seviyede ayak uydurmak, eğitim ve teknolojiyle öne geçmek mecburiyetindeyiz. Türkiye, kendi markasını başka yabancı bir ortağa ihtiyaç duymadan kendi imkânlarıyla yapacak seviyededir.
Kader gayrete aşık
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça: 5G’nin hazırlığı içindeyiz. Türkiye’nin otomobili projesini destekleyecek olan, akıllı ulaşım sistemlerinin öncü teknolojilerinin hazırlık çalışmaları da bu kapsamda devam etmektedir. Yerli otomobil projesine önemli katkılarımızın olacağına inanıyoruz. ‘Kader gayrete âşıktır’ diyor ve Türkiye’nin otomobili için yola çıkıyoruz”
Gerekli bilgi birikimi var
ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Yaptığımız katma değerli üretim ve gerçekleştirdiğimiz ihracat ile bugüne kadar ülke ekonomisine ve cari açığın azaltılmasına önemli katkılar sağladık. Grubumuz, yerli sanayideki gücü ve ileri teknolojideki bilgi birikimi ile şimdi de yerli otomobil üretim sürecinde rol üstleniyor. Küresel bir otomobil markası yaratmak için yola çıkıyoruz.

Haberin Devamı