Tarımsal kuraklık için kritik haftaya girdik
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba “1 haftayı daha yağışsız geçirirsek tarımsal kuraklık yaşayabiliriz” dedi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba son zamanlardaki yağış yetersizliği ve kuraklık tehlikesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Şu anda tarımsal kuraklıktan söz etmenin doğru olmayacağını ancak 1 hafta daha yağışsız geçirilecek olursa ‘tarımsal kuraklık’ yaşanabileceğini ifade eden Fakıbaba, özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin için bu hafta sonundan itibaren yağış beklendiğini bildirdi.
Fakıbaba, Bakanlık uzmanlarının konuya ilişkin çalışmalar yürüttüklerini ve bir koordinasyon merkezi bulunduğunu vurgulayarak, çiftçilerin zararlarının karşılanması için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) açısından da çalışmalar yapılacağını söyledi.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve TARSİM’e kayıt olma işlemlerini kolaylaştıracaklarını anlatan Fakıbaba, “Bürokrasiyi azaltacağız, tapunun yanı sıra kira kontratını da ecrimisil varsa onu da kabul edeceğiz. Mümkün olduğu kadar 3 milyon çiftçinin tümünün ÇKS’ye kayıtlı, gözlenebilir, ürettikleri bilgi işlemde görülebilen, açık ve şeffaf hale getirilmesi için Bakanlığımızın çok ciddi çalışması var.” diye konuştu.
GAP bitse kuraklık sorunu yaşamazdık
Fakıbaba kuraklığa karşı tedbirler alacaklarının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da ilgili Bakanlıklar olarak da bunun için çalışıyoruz. Mesela yıllardır devam eden GAP’ın artık ne olursa olsun bitirilmesi lazım. GAP’ı çok iyi değerlendirmemiz, bundan sonra DAP’a, DOKAP’a, KOP’a geçmemiz lazım. Bir şeyi bitirip öbürüne başlamalıyız. Hükümetimizin de hedefi GAP’ı bitirmektir. İnşallah bunun için çok ciddi çalışmalarımız var. Özellikle suyu iyi kullanacağız. Atatürk Barajı biteli 25 yıl olmuş, bu zamandan beri sulamayı tam olarak başaramamışız. Bu bir özeleştiridir ve doğrudur. Öte yandan suyu hiç iyi kullanamamışız, hep israf etmişiz, vahşi sulama yapmışız. Biz çiftçiyi eğitimle buluşturamamışız. Göreve geldiğimde ‘Vahşi sulamaya son’ dedim.”
2 yılda amorti olur
Damlama veya yağmurlama sistemleriyle yapılan sulamalarda tasarrufun yüzde 60’lara vardığına da dikkat çeken Fakıbaba, “Eğer bizim yüzde 60 su tasarrufumuz olsaydı, GAP’ı tam bitirmiş olsaydık, şimdi kuraklıkla ilgili sorularla karşılaşmazdık. GAP’ın tümüne 10 milyar lira harcadığınızda bu parayı 2 yılda tamamen almış olacaksınız” değerlendirmesinde bulundu.