Tapu kararı! Ev alacaklara güzel haber, ipotekli konut satışında kritik gelişme, tapu devri...
Ev sahibi olmak isteyenlere güzel haber geldi. Son dakika tapu kararı! Benzer durumda çok sayıda vatandaş bulunuyor. Yargıtay noktayı koydu. Yargıtay, ipotekli tapusu ile ilgili, inşaat şirketi ve bankaya karşı açtığı davada tüketiciyi haklı buldu. Ödemenin tamamı yapılmasına rağmen tapu devri yapılmadı. Bankanın 4.2 milyonluk ipoteğini iptal eden mahkeme tapunun da tüketici adına tescil edilmesine karar verdi. Banka itiraz etse de sonuç değişmedi. Yargıtay’ın da onadığı karar benzer durumda olan çok sayıda kişiyi ilgilendiriyor. Öte yandan tapu ile ilgili önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor. Artık tüketici mağdur edilmeyecek. Bazı firmalar teslim tarihi geçmesine rağmen alınan daireyi teslim etmiyor ya da inşaat tamamen yarım kalıyor ve ev alma hayali kuranlar büyük mağduriyet yaşıyor. Sadece tamamlanmamış projelerde değil, tamamlanmış ev satışlarında da tüketiciler sorun yaşayabiliyor. Örneğin bir ev birden fazla kişiye satılıyor. Yeni düzenleme bu ve benzeri mağduriyetleri ortadan kaldıracak. Satış vaadi sözleşmeleri noter huzurunda yapılacak. Artık kat irtifakı olmayan dairelerin satışı yapılmayacak.
Gayrimenkul alım satımı ile ilgili önemli bir karara imza atıldı. Kimi Inşaat firmaları ile müşterileri arasında en sık yaşanan sorunların başında devri yapılmayan tapular geliyor. Satış yapıldıktan sonra mali durumu kötüleşen kimi firmalar, Tapu devri için müşteriyi oyalama yoluna giderken, bazı firmalar da satışı yapılan daireleri ipotek göstererek banka kredisi kullanma yoluna gidiyor. Ev sahibi, ödemesine yapmasına rağmen bir de yaşadığı dairede milyonlarca liralık ipotek olduğunu görünce sıkıntı da içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor.
ÖDEMESİNİ TAMAMLADI
Nazire A. (70), Mayıs 2010’da bir daire satın almaya karar verdi. Yaptığı araştırmalar sonrası Büyükçekmece Mimaroba’da proje geliştiren E. İnşaat AŞ ile el sıkıştı. Taraflar, aralarında gayrimenkul satış sözleşmesi düzenledi. Sözleşmeye göre, Nazire A., ödemesinin yüzde 70’ini tamamladığında tapusunu alabilecekti. Düzenli bir biçimde ödemelerini yapan Nazire A., belirlenen oranı aşan bir tutarı Mayıs 2013’te tamamladı. Nazire A., tapu devri için talepte bulundu ancak sonuç alamadı. Mayıs 2016’ya gelindiğinde ise N.’nin şirkete borcu kalmadı.
4.2 MİLYONLUK İPOTEK
Hürriyet'te yer alan habere göre, tapusunu bir türlü alamayınca Nazire A.’nın endişesi de arttı. A., 20 Aralık 2016’da şirkete noter yolu ile ihtarname gönderdi. A.’nın talebi, tapu devrinin derhal yapılması şeklindeydi. A. olumlu bir yanıt alamadığı gibi bu süreçte yaptığı araştırmada ise esas şoku yaşadı. A.’nın satın aldığı, ödemesini yaptığı dahası içinde oturduğu dairesinde özel bir bankanın 4 milyon 180 bin liralık bir ipoteği bulunuyordu. Nazire A. soluğu mahkemede aldı. Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesi’nde açılan davada, E. İnşaat adına görünen tapunun Nazire A. adına kaydının yapılması, ipoteğin de iptali talep edildi. Davalı şirket, dosyaya herhangi bir savunma dilekçesi sunmadı. Banka adına yapılan savunmada ise özetle “Davalı E. İnşaat bizim kredi müşterimiz. Davaya konu ipotek işlemi de kredi riskine karşı yapıldı. Tapuya güvenerek davalı firmaya kredi verdik” denildi.
YARGITAY DA ONADI
Mahkeme, bilirkişi raporu sonrası kararını verdi. Mahkeme, E. İnşaat AŞ adına olan tapu kaydının iptaline karar verdi. Tapunun Nazire A. adına tescil edilmesine karar veren mahkeme, bankanın ipotek işlemini de iptal etti. Bu karara, banka avukatları itiraz etti. İtirazı İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi ele aldı. Daire, yaptığı yargılama sonrası kararını verdi. Bankanın istinaf talebini esastan ret eden daire kararında şöyle denildi: “Davalı banka bir anonim şirket... Dolayısı ile tüm iş ve işlemlerinde basiretli bir tacir gibi davranması gerekir. Banka, davalı firmaya kredi verirken gerekli dikkat ve özeni göstermedi. Bankanın, sadece tapu kayıtları ile yetinerek kredi vermesi mümkün değil. Sırf tapu kaydında yazılı bilgilere dayanarak ayni hak kurulması dürüstlük ve iyi niyetle bağdaşmaz.” İstinaf mahkemesinin verdiği ret kararı sonrası banka avukatları bu kez Yargıtay’a başvurdu. Ancak, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi de istinafın verdiği kararı onadı.
'KARAR İLK NİTELİĞİNDE'
“Yargıtay verdiği bu karar bir ilk niteliğinde” vurgusu yapan Av. Muhammed Burak Efe “Bu şekilde mağdur olmuş çok sayıda tüketici var. Projeden satışlarda sözleşme mutlaka tapuya şerh edilmeli. Bu husus bilinmediği için ne yazık ki çok sayıda tüketici mağdur ediliyor” uyarısı yaptı. Dava dosyasını takip eden Av. Gökçe Algül ise “Yargıtay’ın, bizim dosyamız ile ilgili vermiş olduğu bu karar benzer mağduriyetler yaşayan tüketicilere de umut ışığı niteliğinde. Sözleşme gereği edinimlerini yerine getirmeyen inşaat firması kadar güven kurumu olan bankaların araştırma yükümlülüklerini yerine getirmemesinin sorumlulusunun tüketici olmadığı bu kararla anlaşılmıştır” değerlendirmesi yaptı.
TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Öte yandan tapu ile ilgili önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor. Artık tüketiciler mağdur olmayacak. Alıcı, ev başkasına satılmışsa ya da üzerinde haciz-ipotek varsa görebilecek. İnşası süren evlerin satışına ilişkin sözleşmelerde vade ve teslim tarihi de yazılacak. Tüketicinin korunmasını öngören teklif için hazırlıklar sürüyor. Bir evin birden fazla kişiye satılması, üzerinde haciz olduğu halde tapu işlemi yapılması....
Tüketicilerin en çok şikayet ettiği alanlardaki haksızlıkları önlemeye yönelik düzenleme için harekete geçildi. Kat irtifakı olmayan dairelerin satışı yapılmayacak
Yeni yapılacak düzenleme ile satış vaadi sözleşmeleri noter huzurunda yapılacak. kat irtifakı kurulmadan evin satışı gerçekleştirilemeyecek. Noterdeki satış vaadi sözleşmelerinde alıcı, o dairenin ipotekli, hacizli ya da başka birine satılıp satılmadığını görebilecek.
Tapuda değişiklik gerektiren her konu noter onayına sunulacak. Kentsel dönüşümlerde de birçok tüketici henüz yapımı tamamlanmayan evler için ödeme yaparak satın alıyor. Bu ise birçok mağduriyete neden olabiliyor.
Hazırlanan teklifle bu sorunlar da önlenecek. Evi tamamlayamayan müteahhit mağduriyeti gidermek zorunda kalacak
Ev sahipleri ile evlerin yapımını üstlenen müteahhitler arasında yapılan sözleşmelere noter şartı getirilecek. Böylece yükümlülüğünü yerine getiremeyen kişinin, oluşacak mağduriyeti karşılaması zorunlu olacak.
Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde, vadenin ne olacağı, ne zaman teslim edileceği de yer alacak.
DÜZENLEME MECLİS'E GELECEK
Ticaret Bakanlığı kanunun çerçevesini çizdi. AK Parti kurmaylarının detaylar üzerinde çalıştığı teklifin kısa süre içinde Meclis'e gelmesi bekleniyor.