Gazete Vatan Logo

Taksit dönemi bitti, tartışma başladı!

Teknoloji marketleri, taksit sınırlandırmasının cep telefonu satışını olumsuz etkileyeceğini belirterek kontratlı satışların kapsam dışı olmasını eleştirdi.

Teknoloji marketleri, 1 Şubat’tan itibaren uygulanmaya başlanacak olan kredi kartı taksit sınırlamasının içeriğinin değişeceğine olan inançlarını ifade etseler de, düzenlemenin mevcut haliyle uygulanması durumunda özellikle cep telefonu satışlarına olumsuz etki yapacağını öngörüyor. Yetkililer, bireysel borçlanmanın düşürülmesini amaçlayan uygulamanın GSM operatörlerinin kontratlı satışlarına da bir düzenleme getirmesi gerektiğini düşünüyor.

Titizlik bekliyoruz

Teknosa Genel Müdürü Oyman, kredi kartı taksit sınırlamasıyla ilgili, “Bir kanalda 24, hatta 36 aya kadar yapılan kontratlarla cep telefonu satışı gerçekleştirilirken, diğer kanalda düşük taksitlerle ürün satılmasının titizlikle değerlendirileceğini düşünüyoruz” dedi.

Telekomünikasyon ürünlerine dair düzenlemelerde her şey netleştikten sonra değerlendirme yapmanın daha doğru olacağını kaydeden Oyman, taksitlendirmenin elektronik ve beyaz eşyada 9 aya inmesinden etkilenmeyeceklerini söyledi.

Gelişmeleri izliyoruz

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Oyman, “Öncelikle bekleyip görmek lazım. Cep telefonu ve bazı tablet ürünlerin satışında taksit olmayacağı söyleniyor ancak telekomünikasyon kategorisinde olan bu ürünlerin teknoloji kategorisine geçirilmesi de söz konusu olabilir. Yönetmeliğin üzerinde yeni düzenlemeler yapılabilir. Teknosa olarak düzenlemenin son haline göre tüketicilerimizin hayatını kolaylaştıracak modeller üzerine planlamalarımızı yapacağız” diye konuştu.

Satışlar yüzde 20 düşer

GOLD Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, kısıtlamanın satışları olumsuz etkileyeceğini söyledi. Erdemir, “Yönetmelikle birlikte tüm Türkiye’de cep telefonu satışlarının en iyi ihtimalle yüzde 20 düşeceğini tahmin ediyorum. Bu da pazarda 2.5 milyar liralık bir daralmaya yol açacaktır. Pazarda düşüşün, bankaların cirolarına da negatif etki edeceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı