Swatch dışında Omega, Longines, Tissot gibi en ünlü saat markalarını bünyesinde bulunduran Swatch Group, Türkiye’deki 6 distribütörüyle yollarını ayırdı ve kendi şirketiyle yola devam etme kararı aldı. Şirket, Ocak ayı itibarıyla kendi şirketiyle Türkiye pazarındaki payını arttırmaya odaklandı.
Swatch, Calvin Klein, Omega, Longines, Tissot gibi dünyanın en büyük saat markalarını bünyesinde bulunduran Swatch Group, Türkiye’deki 6 distribütörüyle yollarını ayırdı ve kendi şirketiyle yola devam etme kararı aldı. Ocak ayı itibarıyla kendi şirketiyle Türkiye pazarındaki payını arttırmaya odaklanan şirketin anlaşmasını bitirdiği distribütörler arasında Eren Holding’in şirketi Eren Retail ile Rotap ve Tektaş da buluyor.
Potansiyel iştah açtı
Sektörde, Swatch Group’un bu kararı almasında son dönemde Türkiye’de özellikle orta ve üzeri ile lüks saatlerin satışlarındaki yükselişin etkili olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcileri, “Swatch Group genelde dünyada böyle bir sistem kullanıyor. Önce distribütörlerle anlaşıyor, pazara yerleşiyor ardından yollarını ayırıyor. Türkiye’de bu süreç biraz daha kısa oldu. Zira pazardaki büyüme ve bunun cirolara yeterince yansımadığı düşüncesi süreci hızlandırdı. Grubun Türkiye’deki cirosu 60 milyon dolar civarında. Şimdi daha agresif bir pazarlama taktiği izleyecekler” yorumunda bulundular.
Mağazalar devredildi
Bu arada Swatch Group’un distribütörlük anlaşmasını bitirdiği gruplardan olan Eren Holding’e bu ayrılığı sorduk. Holding temsilcileri, “2000 yılından beri Swatch Group ile çalışıyoruz. Bu yıl başında Swatch Group Türkiye ofisini açtı. Ocak 2013 itibarıyla artık sadece Swatch’un en büyük bayisi olarak devam ediyoruz. Swatch mağazalarının bir bölümü bizde kalmaya devam etti, bir kısmı da İsviçre’ye devredildi. Aynı şekilde Calvin Klein markasını da onlara devrettik.” değerlendirmesini yaptılar.
Dünyada saat pazarı 110 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Türkiye’de ise 900-
1 milyar dolar arasında gidip geliyor. Pazarda 150 dolar üstü saatlerin payı yüzde 40, 10 bin dolar üzeri saatlerin payı yüzde 8-10 iken kalan yüzde 50 de 150 dolar altı ve no name ürünlerden oluşuyor.
Kriz teğet geçti satışlar yüzde 14 arttı
DÜNYANIN en büyük saat üreticisi Swatch Group, küresel ekonomik krize rağmen, 2012 yılında satışlarını beklenenin üzerinde arttırmayı başardı.
50’den fazla ülkede faaliyet gösteren Swatch Group’un satışları, özellikle Çin ve diğer Asya pazarlarında gördüğü yüksek talep sayesinde yüzde 14 artarak 8.14 milyar İsviçre frangı’na (8.9 milyar dolar) ulaştı. 1983 yılında ilk koleksiyonunu tanıtan Swatch Group; Breguet, Blancpain, Jaquet Droz, Glashütte Original, LÈon Hatot, Omega, Tiffany Watch Co., Rado, Longines, Union Glashütte, Tissot, Pierre Balmain, Hamilton, Flik Flak ve Endura gibi markaları çatısı altında bulunduruyor. Swatch, en son 14 Ocak’ta da New York merkezli lüks saat ve mücevher markası Harry Winston’u 750 milyon dolara satın aldığını duyurdu. Ancak, bu satın almanın gerçek maliyeti 1 milyar doları bulacak çünkü, Swatch, Harry Winston’ın 250 milyon doları bulan borçlarını da üstleneceğini açıkladı.
Devlerin gözdesi
TÜRKİYE, son dönemde özellikle hazırgiyim ve aksesuarda dünya markalarının gözdesi.
Lüks tüketimdeki artışın hız kesmediği pazarda Gucci’den Louis Vuitton’a, Chanel’den Hermes’e, Armani’den Prada’ya dev markalar rekabet ediyor.
Teknoloji ayağında da devlerin rekabeti var. Üstelik son 3-4 yılda Sony’den Samsung’a, Panasonic’ten LG’ye tüm şirketler distribütörlerden ayrılarak kendi şirketlerini kurdular. Bu modaya geçen yılın sonunda Apple da uydu.
Haberin Devamı