Gazete Vatan Logo

Süt parasına yüzde 20 zam! 5 yıl içinde alınmazsa...

Artan asgari ücretle birlikte sosyal kapsamdaki ödemeler de buna göre yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeye göre anne ya da babaya ödenen süt parası, 149 TL’den 180 TL’ye çıktı. Emzirme ödeneğinin 5 yıl içinde alınmaması durumunda ise hak düşüyor.

Süt parasına yüzde 20 zam! 5 yıl içinde alınmazsa...

Faruk Erdem Yeni Asır'daki köşesinde süt parası ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı...

Annelerin aldığı süt parası yeniden belirlendi. Buna göre çalışsın çalışmasın her anneye 180 lira ödeme yapılıyor. Çocuk sayısına göre de 300-400 ve 600 lira doğum yardımı veriliyor. Çalışanlar ayrıca iş göremezlik ödeneği alıyor

Anneler için ödenecek paralara yılbaşı itibariyle zam yapıldı. Bunlardan birisi olan süt parası yüzde 20 oranında artırılarak 180 liraya çıkartıldı. Kanunda emzirme ödeneği olarak geçen süt parası hem bir işyerinde çalışan SSK'lılara hem de kendi işini yapan Bağ-Kur'lu annelere ödeniyor. Ancak anne eğer çalışmıyorsa bu kez sigortalı olan eşi bu parayı alabiliyor. Eş kendi namına iş yapıyorsa yani Bağ-Kur'lu ise yine emzirme ödeneği veriliyor. Bu arada ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalışan kadın sigortalılar da emzirme ödeneğinden yararlanabiliyor. Eğer erkek çalışan 10 günden fazla ev işinde ise bu kez onun çalışmayan eşi de süt parası alabiliyor.

ŞARTLAR NELER

Haberin Devamı

SSK'lı çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

- Bağ-Kur'lu sigortalılar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekiyor.

-Doğumun canlı gerçekleşmiş olması isteniyor.

SÜREYE DİKKAT EDİN

Bu arada emzirme ödeneği 5 yıl içinde alınmazsa hak düşüyor.

Ödenek e-devletten sizin belirleyeceğiniz bir bankaya ya da belirlemezseniz Ziraat Bankası şubelerine yatırılıyor. Ödeneği e-devletten takip etmeniz mümkün.

AYRILANLAR DA ALABİLİR

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanabiliyor. Burada doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartı aranıyor.

DOĞUM PARASI DA VAR

Anneler için sadece emzirme ödeneği değil ayrıca doğum parası da ödeniyor. Çocuk sayısına göre ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. Bunun için annenin çalışıp çalışmadığına da bakılmıyor.

Haberin Devamı

EN AZ 6.367,57 TL

Öte yandan çalışan anneler ayrıca doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere 16 haftalık izinlerinin parasını da alabiliyor. Burada 112 günlük brüt ücretin üçte ikisi anneye ödeniyor. Asgari ücretli bir annenin alacağı ücret 112 gün için 6.367,57 TL olacak. Brüt maaş arttıkça bu rakam da yükseliyor. Hem süt parası hem doğum parası hem de iş göremezlik ödeneği alan bir anne için 112 günlük sürede ödenecek para da 7 bin lirayı geçiyor. O yüzden bu ödemeleri almayı ihmal etmemek gerekiyor.

HİZMET TESPİTİ ÖNEMLİ

1987 girişli sigortam var ama 1990'dan itibaren gösteriyor, e-devlette 1127 gün prim günüm bulunuyor. Toplu ödeme ile emekli olabilir miyim? Ali Osman ÖZDERE

İlk sigorta girişiniz yapıldı ve sonra prim yatırılmadıysa hizmet tespiti yaptırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ancak fiilen çalışmışsanız bu sigorta geçerli oluyor. Fiilen çalışma yoksa sigortanız geçersiz oluyor. O yüzden sizin emeklilik hesabınız 1990'dan itibaren hesaplanır. Ancak fiilen çalışma olmasına rağmen işveren primlerinizi yatırmadıysa hizmet tespiti ile tescilinizi yaptırıp 1987 yılını saydırabilirsiniz. Fakat geriye doğru boşlukları toplu para ile ödeme imkanı maalesef bulunmuyor.

TAZMİNATTAN DAMGA VERGİSİ KESİLİR

2017 yılının dördüncü ayında tazminatımı alarak ayrılmıştım. Resmi gazetede çıkan habere göre 2018 yılından önce tazminat alarak ayrılanlar için kesilen gelir vergisinin iadesi şeklinde bir haber var. Bu gelir vergisi iadesini nereden ve nasıl talep edebiliriz? Serkan ÖZSUNER

Kıdem tazminatı kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılan sigortalıların son brüt maaşları üzerinden hesaplanarak ödenir. Bunun için en az 1 yıl çalışmış olma şartı da aranır.

Kıdem tazminatından damga vergisi dışında kesinti yapılmamaktadır.

Dolayısıyla bir gelir vergisi kesintisi olmadığı gibi bir iade de mümkün değildir. Yeni yasa kıdem tazminatlarını değil özel bazı tazminatları kapsamaktadır.

Haberin Devamı

İkale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi iade edilecek.