Gazete Vatan Logo

Sürücüler dikkat!

Cezalar artık...

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı İSBAK laboratuarlarında geliştirilen ‘Akıllı Mobil Elektronik Denetleme Sistemi Mobil EDS’ ile 12 trafik ihlali tespit edilecek ve ceza kesilecek. Yaklaşık 1 milyar liralık maliyete sahip proje ile şoförlerin trafik kurallarına uyması sağlanacak.

YÜZDE yüz yerli üretim olan Mobil EDS, trafikte hareket halinde gezerek 12 trafik ihlalini tespit edecek ve kamerayla görüntüleyip araçlara ceza yazacak. NTSR Fuarcılık tarafından organize edilen Uluslararası Altyapı, Trafik Yönetimi, Yol Güvenliği ve Park Sistemleri Fuarı İntertraffic İstanbul, İstanbul Fuar Merkezi’nde tanıtılan araçtan şu anda 1 adet bulunurken, araç için 10 adet daha sipariş verildi. Araçlar sene sonunda teslim edilecek.

KAZALAR AZALACAK

11 Mobil EDS aracı İstanbul’lulara 2014 yılında yaklaşık 1.2 milyar lira ceza keseceği tahmin ediliyor. Sabit EDS’lerin yerini bir süre sonra sürücülerin öğrendiğini ifade eden İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu, “EDS noktalarında trafik kurallarına riayet ediyor ama EDS sınırından çıkar çıkmaz yeniden kural ihlaline başlıyor. Mobil EDS araçları gün boyu İstanbul sokaklarında hareket halinde olacak ve İstanbul’lu sürücüler Elektronik Denetleme Sistemi’nin nerede olduğunu bilemeyecekler. Bu Mobil EDS araçlarıyla sürücülerin trafik ihlallerini 2014 yılı sonuna kadar yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

ZARAR DEPREMDEN FAZLA

Türkiye’de son 10 yılda sürücü sayısının yüzde 208, motorlu taşıt sayısının da yüzde 213 oranında arttığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Danışmanı ve Intertraffic İstanbul Fuarı Bilim Danışmanı Mustafa Ilıcalı, trafik kaza oranlarının da yükseldiğini belirtti. Ilıcalı, “Sadece 2011 yılında 1 milyon 228 bin 928 trafik kazası meydana geldi. Tüm bu trafik kazaları Türkiye ekonomisinde 23 Milyar 700 milyon liralık maddi kayıp oluşturuyor. Türkiye ekonomisinin trafik kazaları sonucunda uğradığı yıllık zararın Marmara Depremi’nden daha büyük olduğu tahmin ediyoruz” dedi.

PROJELER TANITILACAK

İntertraffic İstanbul’da karayollarının güvenliği ve yeni teknolojilerin yarışacağını belirten Ilıcalı, “Yeşilköy’de bulunan İstanbul Fuar Merkezi’nde İETT şöförleri için geliştirilen Akıllı Şöför Uygulaması, İSPARK’ın 2014’de uygulamaya geçeceği akıllı park ve parkometre otomasyon sistemleri, Akıllı konuşan yollar ve son teknolojiler görücüye çıkacak. Ayrıca, sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin birçok büyükşehir ve ilçelerinin ulaşım alt yapılarına, trafik sorunlarına çözüm getiren projeler de yine yarın Intertraffic İstanbul’da tanıtılacak” diye konuştu.

Trafik güvenliği için çalışılıyor

TÜRKİYE’de trafik güvenliğini sağlamaya yönelik önemli adımlar atıldığını belirten Ilıcalı, “Türkiye genelinde 2011’de 1 Milyon 228 bin 928 trafik kazasında 4 bin 405 kişinin hayatını kaybetti, 2012’de bu rakam 3 bin 885’e geriledi. 2011’de 211 bin 496 kişi trafik kazalarında yaralanırken 2012’de 288 bin 4 kişi yaralandı. Devlet İstatistik Enstitüsü’ne göre 2012’de trafik kazalarının 23 Milyar 700 Milyon lira bütçeye zarar verdiği belirlendi. Bu oran dünyanın 8. büyük projesi GAP’ın(Güneydoğu Anadolu Projesi) üçte bir maliyetine denk geliyor” dedi.

Çipli araçlar 2014’te

EMNİYET Genel Müdürlüğü’de şu anda proje aşamasında olan ‘Akıllı cip’li plaka ve Cip’li cam’ teknolojisini 2014 yılında uygulamaya koymayı planlıyor. Akıllı Cip’li Plaka ve Cip’li cam teknolojisi tüm araçlara mecburi hala getirilecek ve trafik kaza riski yüksek yerlere konulan denetleme cihazları ile akıllı cip’li plaka ve cip’li cam’a sahip araçlar bu riskli bölgelerden geçerken cip vasıtasıyla ihlal yapmışlarsa yakalanacaklar.

Akıllı kavşaklar İzmir’de

SİEMENS tarafından geliştirilen Akıllı Kavşak Sistemleri ise ilk olarak İzmir’de uygulanmaya başlayacak. Bu sistem, bir robot yazılım şeklinde çalışıyor. Kavşaklarda trafik yoğunluğunu otomatik olarak tespit eden robot yazılım, trafik ışıklarını yoğunluğa göre otomatik düzenleyerek trafiği açıyor. Yine, kavşaklarda kaza meydana geldiğinde hemen anında bütün ışıkları kırmızıya çevirerek araçların durmasını, zincirleme kazaların önlenmesini sağlıyor.

Birçok proje sergileniyor

DÜNYA genelinde maliyeti 518 milyar dolar olan trafik kazalarını önleyecek son teknoloji ürünler, ulaşımda yeni projeler Intertraffıc Fuarı’nda görücüye çıktı. Konuşan yollar, akıllı trafik güvenliği ürünleri, gerçek zamanlı otobüs bilgi sistemi, iett şöförleri için şöför performans ölçüm sistemi, akıllı ulaşım haritaları, gerçek zamanlı trafik bilgisi, yeni nesil led’lı sinyalizasyon direkleri, deniz taşımacılığını metro ve metrobüslerle entegre etme projesi, yeni demiryolları projeleri, yeni hava ulaşımı projeleri; Türkiye’nin ulaşım alt yapısına yönelik yeni projeler ve trafik güvenliğine yönelik son teknolojiler 7’inci uluslararası Intertraffıc İstanbul fuarında sergileniyor.

Haberin Devamı