Sürücü kursları da ÖTV muafiyeti talep ediyor
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, sürücü kursları araçlarının da ÖTV muafiyetinden faydalanmasını talep ettiklerini belirterek, "Motorlu taşıtlar sürücü kurslarının araçları ruhsatta sürücü eğitim aracı diye geçer ve eğitim dışında hiçbir amaç doğrultusunda kullanılamaz. Ülkemizde ehliyet alacak olan sürücü adaylarının yeni, güvenli, daha konforlu araçla eğitim almasının teşvik edilmesi için sürücü kurslarının eğitim araçlarının da ÖTV muafiyetinden istifade etmesini ve bu hizmete dahil olmasını istiyoruz." dedi.
Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın şoför esnafına ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsü türünden araçların 2016 sonuna kadar yenilenmesi halinde ÖTV alınmayacağı müjdesini hatırlatarak, eski araçların daha konforlu ve yeni araçlarla değiştirilip, hizmet kalitesinin artırılması amaçlanan kararının doğru olduğunu vurguladı.
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) mevzuatında yaptığı son değişikliklerle direksiyon sınav ve eğitimlerinin daha ciddi bir hale geldiğine değinen Tekin, "Başarı oranları Avrupa standartları seviyelerine indi. Ehliyet kurslarına kaydolanların yüzde 99'unun ehliyet aldığı süreçten artık yüzde 55-60'ının ehliyet alabildiği sürece geldik." diye konuştu.
Tekin, Türkiye genelindeki 3 bin 500 sürücü kursuna ehliyet almak için müracaat eden sürücü adaylarının da sınavlara daha yeni model, daha konforlu ve daha güvenli araçlarla eğitim yapmalarını istediklerini ve bunun da bir hizmet olduğunu düşündüklerini ifade etti.
Türkiye'de motorlu taşıtlar sürücü kurslarının, faaliyet alanları gereği farklı türlerde ve farklı sayılarda birçok sınav ve eğitim aracı bulundurduğunu belirten Tekin, "Motorlu taşıtlar sürücü kurslarının araçları ruhsatta sürüce eğitim aracı diye geçer ve eğitim dışında hiçbir amaç doğrultusunda kullanılamaz. Ülkemizde ehliyet alacak olan sürücü adaylarının yeni, güvenli, daha konforlu araçla eğitim almasının teşvik edilmesi için sürücü kurslarının eğitim araçlarının da ÖTV muafiyetinden istifade etmesini ve bu hizmete dahil olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Talebimiz, Maliye Bakanlığına iletildi"
Murat Tekin, Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) olarak Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğüne resmi başvuruyla taleplerini ilettiklerini dile getirerek, taleplerinin uygun görüldüğünü ve müdürlüğün sürücü kurslarının ÖTV muafiyetine dahil edilmesi için Maliye Bakanlığına resmi yazı gönderdiğini belirtti.
Tekin, Türkiye genelindeki 3 bin 500 sürücü kursunda 14 bin otomobil, yaklaşık bin ağır vasıta aracı ve 10 bin civarında motosiklet bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Bunlara devletin koyacağı bir sınırlama da olmalı. Örneğin 5 yıl boyunca aracın satılmaması, satılması halinde ÖTV'sinin tahsil edilmesi gibi. Amaç, bu araçların eğitimde gerçekten kullanılması olsun. Muafiyet eğitim veren araçlarda kullanılacak ve ticari kısmı en alt seviyede kalacak. Bu değişiklikte yerine araç verilmesi isteniyor. Bunu da kabul ediyoruz. Eski araçlarımızı verip, yerine ÖTV muafiyetinden yararlanmış yeni araç talep ediyoruz."