Sürpriz yumurta
Kanatlı et ve yumurta ihracatçıları Irak yüzünden kan ağlıyordu. 500 milyon dolar ihracat kaybına uğrayan sektör de sebze meyveciler gibi Rusya’da çıkacak fırsatlara kilitlendi
Rusya’nın AB ve ABD’den gıda ithalatına sınırlama getirmesine yönelik kararı, Türkiye’deki beyaz et ve yumurta sektörü temsilcilerini umutlandırdı.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, konuya ilişkin açıklamasında, son günlerde Rusya’dan mekanik ayrılmış tavuk eti talebinin yoğunlaştığını, Rusların bu duruma AB ülkelerindeki salgın hayvan hastalıklarını gerekçe gösterdiklerini anlattı. Bunun gerçek nedeninin Rusya’nın AB ve ABD’ye yönelik ithalat kısıtlama kararının ardından anlaşıldığını ifade eden Koca, Rusya’nın bu ülkelerden büyük oranda but eti aldığını söyledi.
Türkiye’nin beyaz ette yüksek fiyat nedeniyle Rusya pazarına giremediğini ifade eden Koca, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin but etinde o fiyatlarla Rus pazarına girme şansı yok. Bu açıklama sonrası but eti fiyatı yükselirse olumlu etkisi olacak. Rusya geçen yıl 540 bin ton beyaz et ithalatı yapmış. Bu yıl 530 bin ton civarında ithalat yapması öngörülüyor. Bu ambargo gerçekleşirse Türk tavuğu o pazara girer. Bu yılın 7 ayında 4 bin ton tavuk eti ithalatımız var. Rusya’ya 50-100 bin ton beyaz et ihraç edebilirsek çok iyi olur. Bu rakamlarla girersek Rus pazarından çıkmayız. Çünkü ürünümüz dünya standartlarının üzerinde. Böyle bir yeni pazara ilave üretim yapacak potansiyelimiz de var.”
Koca, mekanik ayrıştırılmış et kullanımının yasaklandığı tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, bu ürünün ihracatı konusunda Rusya ile bağlantı kurmaya başladıklarını da bildirdi.
Tek pazar riskini Irak’la gördük
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, Rusya’nın yumurta ithal eden bir ülke olduğunu, mevcut ithalatını da bazı AB ülkelerinden yaptığını anlattı. Irak’ta yaşanan krizin tek pazara sahip olmanın sıkıntılarını gösterdiğini ifade eden Sungur, “Bugüne kadar Rusya’ya yumurta satamıyorduk. Rusya ilgilenmedi. Bu karar gerçekleşirse yumurta sektörü açısından önemli bir alternatif pazar. Hemen değerlendiririz, girişimlerimiz başlar” değerlendirmesinde bulundu.
Irak, sonra İran sonra yine Irak
Irak’ta güvenlik krizi nedeniyle taşımacılık sekteye uğradı. Kuzey Irak’a girecek tırlar buradan İran’a geçip ardından tekrar Irak’a girip Güney’e ulaşacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Irak’a karayolu ile yapılan sevkiyatlarda bazı güvenlik sorunları yaşandığını belirterek, “Bu sorunu by-pass etmek için hükümet olarak seçenekler arıyoruz” dedi.
Yazıcı, Bakanlık Toplantı Salonu’nda İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ile görüşmesinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türk kamyonlarının İran üzerinden Irak’a geçişi konusunda alınmış bir karar var mı?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Yazıcı, şunları kaydetti:
“Kuzey Irak’a giriş yaparak, Irak’ın diğer bölgelerine sevki yapan taşıyıcılarımız var. Güvenlik sorunları var. Bu sorunu by-pass etmek için hükümet olarak seçenekler arıyoruz. Hükümet olarak görevimiz, risk olan bölgelerde yeni yolları, by-pass’ları aramak. Ekonomi yönetimi Irak’ın değişik bölgelerine ürün taşıyanların, Kuzey Irak’a girdikten sonra İran üzerinden (Irak’ın güneyine doğru) geçişlerini sağlamak üzerine formülasyon oluşturuldu. İnşallah bunu hayata geçireceğiz. Şu anda (tamamen) başlamış değil.”
Aynı soru üzerine konuk bakan Nematzade de “Halihazırda Türk kamyonları İran’a geçiş yapıp, Irak’a geçiş yapıyorlar. Diğer taraftan Türk kamyoncularının yolunu kısaltmak için başka bir güzergah önerdik. Bu, yolu yaklaşık 500-600 kilometre kısaltacaktır. Bu güzergahı faaliyete geçirmek için çaba göstereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.