Suriyeliyi kaçak çalıştıran 6 bin lira ceza ödeyecek
Yabancı uyrukluları kaçak çalıştıranlar bir kez daha düşünmek zorunda kalacak. Kaçak çalışan yabancıya 2 bin 400 lira, çalıştıran işverene 6 bin lira, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 lira idari para cezası uygulanacak.
Türkiye’de kaçak olarak çalışan yabancılar ile çalıştıran işverenleri ağır para cezaları bekliyor. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre, yabancılar çalışma izni olmadan Türkiye’de çalışamayacak veya çalıştırılamayacak. Çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 lira, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 lira, yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin lira idari para cezası verilecek.
Turkuaz Kart
Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak.
Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek. YÖK tarafından tanınmış üniversitelerden mezun olan yabancı mühendis ve mimarlar, proje bazlı ve geçici süreyle çalışma izni alarak mesleklerini yapabilecek. Kanun, Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulunun önerisiyle, başvurusu Bakanlıkça uygun görülen yabancılara “Turkuaz Kart” verilmesine de imkan tanıyor.
Süresiz çalışma izni alanlar yurttaş haklarına kavuşacak
Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilecek. Süresiz çalışma izni olan yabancılar, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanacak. Ancak seçme, seçilme ve kamu görevlerine girme hakkı ile askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü olmayacak. Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve AB üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye’ye gelen başarılı yabancılar, çalışma izni konusunda istisnalardan yararlanacak.
Nitelikli iş gücü hedefleniyor
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ile yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı iş gücü dengesi kurularak nitelikli yabancı iş gücünden de yararlanılması öngörülüyor. Kanun, Türkiye’de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan; bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya gören; staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan yabancılar ile yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan kişileri kapsıyor.
Sınırlı çalışma izni çıktı
Bakanlar Kurulu’nca imzalanarak yürürlüğe giren yönetmelikle Türkiye’deki Suriye vatandaşlarına asgari ücretle çalışma izni verilmişti. Suriyeliler, geçici koruma kimlik belgesi aldıktan 6 ay sonra bakanlığa çalışma izni için başvuru yapabilecekler. Çalışmalarına izin verilen yabancı işçi sayısı, işyerindeki Türk vatandaşı sayısının yüzde 10’unu geçemeyecek. Ancak açık iş pozisyonunun kapatılamadığının belgelenmesi halinde yüzde 10 kotası uygulanmayacak.