Suriyeliler’e rağmen işsiz sayısı azaldı
Türkiye’de 3 milyona yaklaşan ve çalışma izni de elde eden Suriyeliler’e rağmen mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9.9 ile 2 yıl sonra tek haneye indi. İnşaat ve hizmetler sektörü, düşüşte etkili oldu.
Türkiye’de, ucuz işgücü nedeniyle son yıllarda işsizlik oranındaki artışın ana nedenleri arasında gösterilen Suriyeli mültecilere rağmen işsizlikte düşüş yaşanıyor. İşsizlik oranı Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan Şubat döneminde, mevsimsellikten arındırılmış bazda 2014 yılının Mayıs ayından bu yana ilk kez tek haneye gerileyerek yüzde 9.9 oldu. Arındırılmamış bazda ise yüzde 10.9 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı 2 bin kişi azalarak 3 milyon 224 bin kişiye geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, işsizlik oranında hem arındırılmamış hem de arındırılmış bazda gerilemenin Şubat döneminde de devam ettiğini ortaya koydu. TÜİK verilerine göre işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.3 puan, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise bir önceki döneme göre 0.2 puanlık azalış kaydetti. Tarımdışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puanlık azalış ile yüzde 12.7 oldu.
880 bin kişi iş buldu
15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Şubat döneminde 2 bin kişi azalarak 3.22 milyon kişi olurken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.4 puanlık azalış ile yüzde 18.6 olarak kayıtlara geçti. İstihdam edilenlerin sayısı 880 bin kişi artarak 26.5 milyon kişi, istihdam oranı 0.9 puanlık artış ile yüzde 45.3 oldu. Resmi rakamlara göre Türkiye 2.7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Kayıt dışına hafif kayış
TÜİK verilerine göre Şubat döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.4 puan artarak yüzde 32.1 olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı’nca derlenen verilere göre, yılın 1’inci döneminde toplam kamu istihdamı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.4 artışla 3.6 milyon kişi olarak belirlendi.
Kadınlar fark attı
Erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0.3 puanlık artışla yüzde 70.9, kadınlarda ise 1.1 puanlık artışla yüzde 31.1 olarak gerçekleşti. İstihdam edilen 26 milyon 456 bin kişinin 17 milyon 939 binlik kısmını ücretli veya yevmiyeliler oluşturdu. Ücretli veya yevmiyelilerin istihdam içindeki payı yüzde 67.8’e karşılık geldi. İstihdam edilenlerin 4 milyon 582 binini kendi hesabına çalışanlar, 2 milyon 751 binini ücretsiz aile işçileri oluşturdu.
Sanayide 90 binlik kayıp
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (Betam) bulgularına göre, sanayide istihdam kayıpları Şubat döneminde de devam etti. Betam notuna göre, sanayi istihdamındaki düşüş, Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan Şubat döneminde 24 bin kişi, Kasım 2015’ten bu yana birikimli olarak 90 bin kişiye ulaştı. İstihdam hizmetlerde 55 bin, inşaatta ise 19 bin kişi artarken, tarım istihdamı 6 bin kişi azaldı.
Yazın daha çok düşecek
İşsizlik rakamlarındaki genel trendin düşüş yönünde olduğuna işaret eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Şubat ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranının tek haneli rakama gerilediğine dikkati çekerek, “Bunlar sevindirici, özellikle önümüzdeki sürecin yaz olması ve mevsimsel iş gücü talebinin de artacak olması işsizlik rakamlarının daha da düşeceği, istihdamın daha da artacağı anlamına geliyor” diye konuştu. Türkiye’de her yıl 1 milyon 250 bin civarında iş bulmak durumunda olunduğunu kaydeden Işık, “Çalışma hayatına katılım oranımız yükseliyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa yüzde 50’nin üzerinde bir katılım oranına eriştik” dedi.