Gazete Vatan Logo

Suriyeli’ye Suriyeli öğretmen ve doktor

AB Komisyonu tarafından Suriyeliler için Türkiye’ye verilecek 3 milyar euronun nasıl kullanılacağına yönelik çalışmalar başladı. 2.5 milyona ulaşan Suriyeliler’in sağlık ve eğitim hizmetlerini, çalışma izni alan Suriyeliler’in vermesi planlanıyor.

Suriyeli’ye Suriyeli öğretmen ve doktor

Türkiye AB Komisyonu tarafından verilecek 3 milyar euroyu beklerken, paranın hangi alanlarda kullanılacağına dönük çalışmalar da başladı. Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş’in verdiği bilgiye göre, başkanlığını Türk tarafının yaptığı 11 kişilik ortak bir teknik heyet, 11 Ocak’ta çalışmalara start verdi. Heyet şu anda Türkiye’nin mevcut ihtiyaç listesini ve eylem planını değerlendiriyor.

100 bin iş açığı var

Şubat ortası gibi bir ön raporun çıkması bekleniyor. Bu ön rapor üzerinde 22 Nisan’a kadar çalışılacak. O tarihten sonra raporu bir üst komisyon değerlendirecek. 3 milyar euroluk kaynağın hangi alanlara ve projelere yönelik kullanmasına karar verilecek ve ondan sonra da uygulamaya geçilecek.

Suriyeli’ye Suriyeli öğretmen ve doktor

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli vatandaşların sağlık hizmetini aynı dili konuştukları Suriyeli doktor ve hemşirelerden sağlaması hayatlarını kolaylaştırması açısından önem taşıyor.

Suriyeliler’in verilecek çalışma izniyle Türkiye’nin ekonomik hayatına katma değer katacağını vurgulayan Yetiş, çalışma iznini iş gücü piyasalarını bozmayacak şekilde hazırladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Birinci önceliğimiz Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu 100 bin iş açığı var. Yatırımcı yatırım yapmış ama o alanda ara eleman bulamıyor. Bu açık olan iş alanlarını Suriyeliler üzerinden kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Arap ülkeleri başta olmak üzere çok geniş coğrafyayla ticari ilişkileri geliştirmede de ciddi katkıları olacağını varsayıyoruz. Üçüncü olarak da 2.5 milyonluk büyük bir kitle var. Bu kitlenin sağlık, eğitim ihtiyacı yani bu toplumun getirdiği bir ek yük var. Bu yükün giderilmesinde Suriyeliler’in kendilerinin de katkı verebileceğini düşündük. Bu çalışma izni çerçevesinde, Suriyeli sağlık personelinin Suriyeliler’e sağlık hizmeti vermesinin, Suriyeli öğretmenlerin ücretli öğretmen statüsünde Suriyeli çocuklara eğitim vermesinin önünü açmış olacağız.”

Haberin Devamı

3 milyar euro en erken Haziran’da gelecek

AB’nin hantal bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Yetiş, 3 milyar euroluk kaynağın en erken Haziran ayından sonra geleceğini ifade etti. Yetiş, şöyle devam etti: “Kendi doğal bürokratik süreçlerinde ısrar ederse Suriyeliler ancak 2016’nın yarısından sonra 3 milyar euroluk fon ile tanışmaya başlar. Aslında, Türkiye’nin zaten belirlediği bir ihtiyaç listesi var. Suriyeli nüfusa dönük yapılacak çalışmalara ilişkin yeterli sayıda proje de var. Fon aktarıldığı takdirde bu projeler hemen sahaya uygulanabilir.”

Haberin Devamı

AB tarafının fonu doğrudan ilgili kurumlara değil bir takım aracı kuruluşlar üzerinden aktarma eğiliminde olduğunu aktaran Yetiş, bunun süreci uzatan ve maliyeti artıran bir unsur olduğunu belirtti. Yetiş, bu nedenle AB’nin cebinden çıkacak para 3 milyar euro olsa da Suriyeliler için harcanacak paranın 3 milyar euro olamayacağının altını çizdi. Murtaza Yetiş, “Türkiye’nin kendi kurumları üzerinden bu fonların aktarılması hem daha hızlı olacaktır, hem de fonun büyük bir kısmı Suriyeliler’e ulaşacaktır” diye konuştu.

İtalya’nın ödemeye itirazı var

MURTAZA Yetiş, İtalya’nın Türkiye’ye verilecek desteğe çekince koymasına ilişkin de 1 milyar euronun üye ülkelerin komisyon bütçesine ödemelerinden karşılandığını vurgulayarak, “2 milyarlık havuz için bütçe isteniyor. İtalya’nın temel itirazı buraya. Çünkü, İtalya da ciddi anlamda Suriyeli alıyor” dedi.

Haberin Devamı