Şu tabloya bakan insafsızlığı görür
Maliye'nin gelir kapısı olarak gördüğü otomobil, içki, sigara, benzin, cep telefonu gibi günlük hayatta en sık kullandığımız ürünlerin vergi yükünü Avrupa ülkeleri ile karşılaştırarak Türk insanının nasıl kaz gibi yolunduğunu ortaya koymaya devam ediyoruz
Yolunacak başka kaz bulun" başlıklı dünkü manşetimize geniş halk kitlelerinden çok büyük destek geldi. Bugün Türkiye'de otomotiv sektörünün üzerindeki vergi yükünün Avrupa ülkeleri ile kıyaslamasını yaparak vergi sistemindeki adaletsizliği ortaya koymaya devam edeceğiz.
Bilindiği üzere Türkiye'nin milli geliri, biraz da dolardaki düşüşün yardımı ile geçen yıl ancak 4 bin doların üzerine çıkabildi. Avrupa'da kişi başı milli gelir ortalaması 16 bin dolar seviyesinde. Yani Avrupalı, Türk insanına göre dört kat daha fazla kazanıyor.
Avrupa'daki ülkelerin hükümetleri bunu bilmiyormuş gibi insanından daha az vergi alırken, Türk Maliyesi sanki otomobili kendi üretiyormuşcasına büyük bir pişkinlik göstererek bir otomobil fiyatı kadar da vergi koyuyor. Türk Maliyesi'nin koyduğu vergi 2000 cc'nin üzerindeki bir otomobil örnek alındığında otomobilin fabrika çıkış fiyatım bile geçiyor.
Türkiye'de orta sınıf bir otomobil olarak gösterilen Opel Vectra'nın çıplak fiyatı, yani vergisiz ücreti Avrupa ve Türkiye'de hemen hemen aynı. Ancak nihai tüketiciye ulaştığı noktada Türkiye'de satılan Opel Vectra'mn fiyati bir anda fırlıyor. Tabloya bakıldığında Opel Vectra'mn en pahalı Türkiye'de satıldığı görülüyor.
Türkiye'de satılan Opel Vectra'mn çıplak fiyati 20 bin 800 euro iken üzerine 18 bin 588 euro vergi biniyor. Bunun yüzde 18'i yani 6 bin 73 eurosu KDV adı altında, 12 bin 515 eurosu da Özel Tüketim Vergisi adı altinda alınıyor. Oysa Avrupa ülkelerinde otomobilden sadece yüzde 16 ile 20 arasında değişen oranlarda vergi kesiliyor.
VATAN'ın notu: Opel Vectra örnek verilmiştir. Aynı motor hacmindeki diğer markalarda da vergi dağılımı değişmemektedir.
Dolaylı vergilerin oranı yüzde 69.2
Vergi yapısındaki adaletsizliğin göstergesi olarak nitelenen dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı 2004 yılında yüzde 68.9'la son 11 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Bu oran 2005 yılının ilk 3 ayında ise yüzde 69.2'ye çıktı.
Dolaylı vergiler içinde miktar olarak en büyük payı petrol ve doğalgazdan kesilen ÖTV tutarı oluşturdu. Petrol ve doğalgazdan kesilen ÖTV geçen yılın ilk üç ayına göre bu yıl yüzde 27.3 oranında artarken, dolaylı vergiler içindeki payı da yüzde 25.3'ten yüzde 26.4'e yükseldi. Oysa bu yıl akaryakıt tüketiminde bir önceki yıla göre sadece yüzde 1.9'luk artış oldu. Akaryakıttan alınan ÖTV tutan 3.3 katrilyon liradan 4.2 katrilyon liraya çıktı