Sonuca değil nedene odaklanalım
TÜSİAD Başkanı Symes, dolar tartışmasını bütün yönleriyle yapmak gerektiğini belirterek, “Biz ekonomi tartışmalıyız döviz tartışması yapmak yerine, sonucu değil nedenleri tartışmalıyız” dedi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından düzenlenen 14. Girişimcilik Günleri’nin açılışında iş hayatındaki tecrübelerini paylaştı ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bir öğrencinin, “Dolarla ilgili ne düşünüyorsunuz, siz dolar bozdurdunuz mu?” sorusu üzerine Başaran-Symes, “Benim Londra’da oğlum okuyor. Oğlumun okul taksidini Türk lirası ile ödeyemem, pound almam lazım. Bu tartışmayı bütün yönleriyle yapmak lazım. Biz ekonomi tartışmalıyız döviz tartışması yapmak yerine, sonucu değil nedenleri tartışmalıyız” diye konuştu.
Sıkıntılı bir dönem
Doların yükselmesi ve ekonominin küçülmesine ilişkin soru yöneltilen Symes, 2008’den bu yana dünyanın çok ciddi bir ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Ekonomik olarak oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bunun bir küresel ayağı var, Trump’ın seçimi sonrasında dolar oldukça değer kazanmaya başladı. Bütün piyasaların parası değer kaybetti ama TL en çok değer kaybeden oldu, Meksika ile birlikte.”
Yavaş da olsa büyüdük
2008 küresel krizinden bu yana dünya ekonomisinin tam olarak toparlanamadığını ve ekonominin hâlâ çok yavaş büyüdüğünü ifade eden Symes, bu durumun ekonomik açıdan pek çok sonuç içermesinin yanında siyasi anlamda da dünyayı sarstığını dile getirdi. Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını da değerlendiren Başaran-Symes, 2 yıldır yaşanan terör olayları ve siyasi belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisinin yavaş da olsa büyüdüğünü, yılın 3’üncü çeyreğinde ekonominin yüzde 1.8 daraldığını söyledi. Başaran-Symes, “Bu, süratle tedbir almamız gereken bir alan” dedi.
Yeni dünyanın para birimi hız
Her alanda inovasyon ve yeni girişimcilerin çok daha farklılık yaratması gerektiğine dikkat çeken Cansen Başaran Symes, “Yeni dünyanın para birimi hız” dedi. TÜSİAD olarak ana hedeflerinin Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamak olduğunu ve bunun için özellikle gençleri odağa aldıklarını belirten Symes, şunları söyledi: “Daha iyi bir geleceğin gençlerimizle sağlanacağını düşündüğümüz için bir gençlik platformu oluşturduk. 2011’de TÜSİAD’ın pilot proje olarak Ankara’da başlattığı ‘Bu gençlikte iş var’ projesi var. Ülke çapında 3 bin 195 üniversite öğrencisinden gelen başvuruyu titizlikle değerlendirdik. Ali Koç, Cem Boyner ve birçok iş dünyası lideri bu fikirleri finale kadar ulaştırıyor. Ciddi bir eğitim programı var.”
TÜRKİYE’NİN biraz zigzaglı bir ülke olduğunu belirten TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye’nin reform ajandasından uzaklaştığını söyledi. Symes, konuşmasında iş dünyasında kadın yönetici olmanın zorluklarından ve genç girişimciliğin öneminden de söz etti.