Gazete Vatan Logo

‘Sonuç not açısından olumsuz’

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, seçim sonuçlarının siyasi istikrarsızlığı artırdığını ve ekonomi politikalarının uygulanmasını geciktireceğini belirterek, kredi notu üzerinde olumsuz etkisi olduğunu bildirdi

Standard & Poor’s ve Fitch Ratings’in ardından Moody’s de seçimin ardından oluşan tabloyu değerlendirdi. Moody’s tarafından dün yayımlanan değerlendirmede, “Sonuçlar, istikrarsız ve erken seçimlere gidilmesi ihtimalini gündeme getirdiğini düşündüğümüz olası bir azınlık veya koalisyon hükümetinin kurulmasına yol açacağı için kredi notu açısından olumsuz. Ayrıca sonuçlar dış kırılganlıkları azaltacak, yatırım ortamını iyileştirecek ve ekonomik büyümeyi canlandıracak ekonomi politikalarının uygulanmasını büyük ihtimalle geciktirecek” denildi.

Moody’s’in değerlendirmesinde ayrıca şu ifadeler yer aldı:

- AKP’nin sandalye sayısının azalması şimdilik başkanlık sistemine geçilmesini erteliyor.

Baa3 notuna destek

- Seçmendeki çeşitliliğin parlamentoya yansıması Türkiye’de kurumların gücünü ve yatırımcının kurumlara güvenini destekleyecek.

- Türkiye’nin olumlu kamu maliye göstergeleri Baa3 olan kredi notunu destekliyor.

- Yabancı sermaye akımlarında aniden ve süreklilik arzeden durma tehlikesinin artması ve bu tehlikenin Türkiye’de yatırım ortamını zayıflatacak belirgin kurumsal değişiklikle bağlantısı kredi notu üzerinde baskı yaratır.

Haberin Devamı

2019’dan önce erken seçim ihtimali yüksek

Türkiye’yi yatırım yapılabilir düzeyin bir kademe üzerinde olan Baa3 seviyesinde “negatif” görünümle değerlendiren Moody’s’in raporunda, AKP’nin azınlık veya koalisyon hükümeti kurmasının beklendiğine işaret edilerek, “Bu durum uzun ömürlü olmayan kırılgan bir hükümete işaret edebilir; 2019’dan önce erken seçim olasılığı yüksek” ifadesine yer verildi.

Ne demişlerdi?

Kredi derecelendirme kuruluşlarından ilk değerlendirmeyi hafta başında yapan Standard & Poor’s, seçim sonucunun kredi notları üzerinde ani etkisi olmadığını açıklamıştı.

Fitch Ratings ise seçim sonucunun Türkiye’de siyasi ve ekonomik politika belirsizliğini artırdığını duyururken, koalisyon olasılıklarına değinerek, “Eğer 45 gün içerisinde hükümet kurulamazsa, yeniden genel seçim çağrısı yapılabilir ve bu politik belirsizliğin devam edebileceği anlamına gelir” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı