Gazete Vatan Logo

Son dakika... Taşeron çalışmalarında sona geldi

Taşeron işçilere verilecek olan kadro ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Yüz binlerce işçinin gözü kulağı buradan gelecek haberlerde. Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taşeron düzenlemesine ilişkin çalışmalarda sona geldi. İşte detaylar...

Son dakika... Taşeron çalışmalarında sona geldi

Taşeron işçilere verilecek kadro ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen taşerona kadro müjdesiyle birlikte yaklaşık 900 bin taşeron işçi, kadronun verileceği tarihi beklemeye başladı. Kadrolu pozisyonda çalışmak isteyen işçiler, taşeron düzenlemesinin ne zaman başlayacağını internet üzerinde "taşeron kadro tarihi belli oldu mu?" şeklinde arama yaparak araştırıyor. Peki taşerona kadro ne zaman verilecek? Taşeron düzenlemesinde son durum ne? İşte taşerona kadroda son dakika gelişmeleri ve tüm detaylar.

TAŞERONA KADRO DÜZENLEMESİNDE SONA DOĞRU

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kadro düzenlemesi, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor. Düzenlemenin kapsamıyla ilgili bazı belirsizlikler sürerken bu süreçte işçi sendikalarının talepleri de öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Özellikle KİT'lerde çalışan yaklaşık 50 bin taşeron işçisinin de kadro düzenlemesine dahil edilmesini isteyen sendikalar, bu kapsamda 15 Aralık Cuma günü talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na iletmişti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu arasındaki görüşmede, KİT’lerdeki yaklaşık 50 bin taşeron işçisinin de düzenlemeye dahil edilmesi yönünde fikir birliğine varıldığı öğrenildi.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemeyi bu yıl içerisinde yasalaştırmayı amaçlayan hükümet, yılın bitimine sayılı günler kala çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı. Bu doğrultuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye bakanlıklarının yürüttüğü çalışmada sona gelindi.

Taşeron işçileri kadroya kavuşturacak düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç gün içinde kamuoyuyla paylaşılması ve ardından hızlı bir şekilde yasalaşması yönünde adımların atılması öngörülüyor.

Önce sınav, sonra güvenlik soruşturması

Haberin Devamı

Taşeron işçilerin kadroya alınmasında yaş ve eğitim seviyesi şartı aranmayacak. Kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler öncelikle çalıştıkları kurumlara başvuruda bulunacak, başvuruların ardından yapacakları işle ilgili bir sınava tabi tutulacak.

Sınavda başarılı olanlar, güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları iş yerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak. Emekli olup kamuda taşeron işçi olarak çalışanlar, emekli statüsünde oldukları için kadro imkanından faydalanamayacak.

Kadroya kavuşacak işçiler mevcut ücretleriyle çalışmaya devam ederken tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde 2 aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artışlar yapılacak.

Başbakan Binali Yıldırım'dan taşeron açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) personelinin kadroya alınmayacağı yönündeki haberlere ilişkin, "Taşeronların elbette daimi kadroya alınması ile ilgili çalışmalar hemen hemen tamamlanma aşamasına geldi. Biz henüz içeriği nedir, kimler vardır, kimler yoktur, böyle bir açıklama yapmış değiliz. Birkaç gün sonra mesele net olarak ortaya çıkacak. Onun için şu anda söylenenlere itibar etmeyin" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taşeron düzenlemesine ilişkin açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstihdam Şurası'na katıldı.

İstihdam Şurası'nda taşeron düzenlemesine ilişkin de açıklama yapan Erdoğan, "Taşeronluk neydi? Adeta komisyonculuktu. Taşeron, çalıştırdığı işçiye ne veriyordu? İşte asgari ücret üzerinden meblağ. Kazanan kim? Kendisiydi. Pazarlığı yaparken de zaten öyle yapıyordu. Ama şimdi artık hükümetimizin böyle bir sorunu olmayacak, o bitti. Şimdi artık işçi olarak bu taşeronların yanında çalışanların hepsi istihdam edilmiş olacak ve böylece artık onların da bir derdi evelallah kalmadı." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu'ndan taşeron işçiye kadro konusunda açıklama

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, çocuk işçiliğine sıfır tolerans ilkesiyle yaklaştıklarını bildirdi.

Sarıeroğlu, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Sarıeroğlu, gençlerin istihdama katılımı konusunda ileriki dönemde hayata geçirecekleri çalışmalar olacağını belirterek, istihdam seferberliği kapsamında işbaşı eğitim programına daha çok gençlerin ilgi göstermesini beklediklerini ifade etti.

Kadın istihdamını da artırmak istediklerini söyleyen Sarıeroğlu, mesleki eğitim kurslarından son 12 yılda 753 bin kadının faydalandığını dile getirdi.

Çocuk işçiliği konusuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Sarıeroğlu, "Biz çocuk işçiliğine sıfır tolerans ilkesiyle yaklaşıyoruz. Özellikle tarlada çalışan çocuklarla alakalı olarak son iki aydır denetim faliyetlerimizi gerek Sosyal Güvenlik Kurumumuz tarafından gerekse iş teftiş tarafından sürdürüyoruz." diye konuştu.

Sarıeroğlu, gazi ve şehit yakınlarıyla ilgili de bazı bakanlıklarla ortak ve bütüncül bir çalışma içerisinde olduklarını aktardı.

Sarıeroğlu, taşeron çalışanlara kadro düzenlemesine ilişkin "Taşeronda çalışan kardeşlerimiz merak etmesinler, yaklaşık iki gün içerisinde çalışmamız tamamlanmış ve yasal zemine kavuşması konusunda adımlarımız atılmış olacak." açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Demircan'dan taşeron açıklaması

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "2018 yılı içerisinde, 9 bin doktor atayacağımızı tahmin ediyoruz. 27 bin ebe ve hemşire kadrosu oluşturmaya gayret ediyoruz ve bunu tamamlayacağız inşallah. Taşeronlarla ilgili yasal düzenlemenin bitmesini bekliyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde konuşma yapan Sağlık Bakanı Demircan, atamalarla ilgili taşeron konusunda yasal düzenlemenin bitmesini beklediklerini belirtti.

Demircan, "2018 yılı içerisinde, 9 bin doktor atayacağımızı tahmin ediyoruz en azından, onlar zaten otomatik, mecburi hizmetten dolayı alıyoruz. 27 bin ebe ve hemşire kadrosu oluşturmaya gayret ediyoruz ve bunu tamamlayacağız inşallah. Taşeronlarla ilgili yasal düzenlemenin bitmesini bekliyoruz. Bu konudaki yasal düzenlemeden sonra ihtiyacımıza göre bu sefer artık taşeron işçi alınmayacak, yeni düzenlemeye göre alınacak, orada da ihtiyacımızı karşılayacak rakamı alacağız." ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan taşeron düzenlemesine ilişkin açıklama

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, bir otelde düzenlenen Öz Finans-İş Sendikası'nın 2. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada taşeron düzenlemesine de değindi.

Arslan, taşeron düzenlemesiyle ilgili Türkiye'de yeni bir dönem başladığını, tarihi bir adımın atıldığını dile getirdi.

Devletin ve hükümetin, taşeron sürecine "tamam" dediğini hatırlatan Arslan, Türkiye'nin kamu hizmetlerini, kamu çalışanlarıyla yerine getirme konusunda bir kararlılık ortaya koyduğunu aktardı.

Mahmut Arslan, yaptıkları görüşmeler neticesinde de taşeron konusuna geçici mevsimlik işçilerinin de gündeme alındığını anlattı.

Mevsimlik işçilerin, 12 ay kadrolu olarak çalışmalarını arzu ettiklerini vurgulayan Arslan, "Bazen, işletmelerin bazen de Türkiye'nin şartları buna izin vermiyor. O zaman da olabilecekleri nasıl gerçekleştireceğiz bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz? İnşallah kanun tasarıları görüşülürken de mevsimlik işçiler konusunda da aktif olarak yer alacağız ve bu sorunların çözümü için de çaba sarf edeceğiz." dedi.