Gazete Vatan Logo

Şok iddia

Yabancı firmalar kamudaki Türk bürokratları Tayland'a masaj yapmaya gönderip...

Kamu kurumlarının geçen yıl 10 milyar dolarlık makine alımı yaptığını belirten Makine Tanıtım Grubu Başkanı Dalgakıran, “Bunun yüzde 90’ını yabancı firmaların ürünleri oluşturuyor. Türk üreticinin payı sadece 1 milyar dolar. Avrupa’da tam tersi. Yabancı firmalar kamudakilere İtalya’da gezi, Tayland’da masaj yaptırıyor, makineyi satıyor” dedi



Geçen yıl ’Tıkır Tıkır’ sloganıyla tanıtım atağına kalkan Makine Tanıtım Grubu, kamu kuruluşlarından pay almak istiyor. Geçen yıl kamu kurum ve kuruluşlarından 10 milyar dolarlık makine alımı yapılırken bunun sadece yüzde 10’luk kısmında yerli firmaların tercih edildiği ortaya çıktı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) tarafından Gaziantep’te düzenlenen Türk Makine Sanayi ve Kamu Alıcıları Buluşması’nda yerli üreticilerin kamuda payının artması için kamu kurumları ile makineciler biraraya geldi.

Dünya kullanmalı

Dün düzenlenen toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin makine ihracatının arttığını belirterek, “Türkiye makine pazarında 20 milyar euro imalat yapmasına rağmen makine dış ticaret açığı 10 milyar dolar. İtalya ise 50 milyar dolar fazla veriyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ancak kalite kaygısıyla yapılan ithalatı makul karşılamıyoruz; zira Türk makineleri tıkır tıkır işliyor. Eskiden Yerli Malı haftaları yapılırdı. Okullarda muz, portakal, elma götürülürdü. Yerli malı anlayışı da bundan ibaretti. ’Yerli malı yurdun malı , herkes bunu kullanmalı’ denilirdi. Biz ise ’yerli malı yurdun malı, dünya bunu kullanmalı’ diyerek yola çıkıyoruz” diye konuştu.

Toplantının amacının yerli üretimi korumak değil, güçlendirmek olduğunu anlatan Ergün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türk sanayisi, ürünlerinin yaklaşık ürünlerinin 60’ını AB ve ABD’ye satarak kalitesini kanıtlamıştır. 136 ülkeye sanayi ürünü ihraç ediyoruz ama her ne hikmetse, kendi ürettiklerimizi kendimiz kullanmıyoruz. İthal edilen ürünlerin çoğu Türkiye’de de üretilen veya rahatlıkla üretilebilecek olan ürünler. Bu nedenle, makine alımlarının yurtdışı yerine yurtiçinden yapılmasını sağlayacak bazı adımlar atmalıyız. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 63. maddesi ” kamu alımlarında bütün yerli istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanmasına “ imkân vermektedir. Kamu alımı yapan idarelerimizin yaptıkları alımlarda bu hususu göz önüne almaları, sanayimizin gelişmesi için büyük önem arz etmektedir.”

Avrupalı koruyor

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, kamunun bir yılda yaklaşık 10 milyar dolarlık makine ve ürünleri alımı yaptığını belirtti. Dalgakıran, “Bunun yüzde 85-90’ı yabancı firmaların aldığı ihaleler. Yani kamu ihalelerinden yabancılar 8-9 milyar dolarlık bir alım yapıyor. Gerisi yani sadeci 1-1.5 milyar doları yerli üreticilerin. Avrupa’ya gidin bakın bu oran tam tersi yüzde 10’unu yabancılara veriyorlar. Avrupa ülkeleri kendi üreticisini tam anlamıyla koruyor” diye konuştu.

Dalgakıran, “Yabancı makine üreticileri kamudaki görevlileri kendi ülkelerine davet ediyor. İtalya’ya gidiyorlar, fabrikayı gezdiriyorlar. Tayland’a götürüp masaj yaptırıyorlar. Kamu kurumlarının başındaki yöneticilerin de bu konuda yeterli birikimi yok. Mühendis ’Bu iyidir’ diyor ve yönetici onay vermek zorunda kalıyor. Başbakanlık genelgesi olmasına rağmen yabancılar daha fazla tercih ediliyor. Burada asıl sıkıntı bu. Ayrıca ülkemize ithal edilen makinaların yüzde 80’i de ülkemizde üretiliyor” değerlendirmesini yaptı.



Kamu kuruluşlarının yetkilileri toplantıda


GAZİANTEP’TEKİ toplantıya kamu kurumlarından Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Vekili Yavuz Selim Köşker, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdür Vekili Gazi Kapan, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahaettin Kaptan katıldı.



“Dışarda fabrika kapattırıyoruz”


TÜRK makine sektörünün dış pazarda fabrika kapattıracak düzeye geldiğini vurgulayan Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, “Sac işleme makinaları imalatında dünya lideri olan İtalya, Türkiye’deki üreticilerle başedemeyince bu alanı terketmeye başladı. Talaşlı imalat alanında, havacılık sektörü için Avrupa Birliği’nde teknolojinin kalbine 5 eksenli CNC işleme merkezi ihraç edilmeye başlandı” dedi.

Türk makinecileri reklamlarında Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Cem Boyner gibi Türk iş dünyasının tanınmış isimlerini de konuk ederek Tıkır Tıkır adı altında bir kampanya başlatmıştı. Bu kampanya ile Türk makinelerinin kalitesine dikkat çeken Makine Tanıtım Grubu, yerli makine kullanımını artırmayı planlamıştı.

Haberin Devamı