Gazete Vatan Logo

Skandal tartışma

Bakan’ın önünde istifa resti çektiler giden Günay oldu

“BDDK’nın verileri doğru değil” diyen Merkez Bankası Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rıfat Günay’a BDDK Başkanı Bilgin sert tepki gösterdi ve “İspatlasın istifa ederiz” dedi. Ali Babacan’ın başkanlığındaki toplantıdaki bu gerilimden sonra Rıfat Günay müşavirliğe atandı.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında önceki hafta toplanan Merkez Bankası (MB) ve BDDK yönetimi, ekonomiyle ilgili genel durumu değerlendirirken, iki kurum arasında istifayla sonuçlanan skandal bir tartışma yaşandı. MB Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu ile teknokrat olarak toplantıya katılan MB Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rıfat Günay’la, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin arasında patlayan tartışma, istifa restleşmesinin ardından Bakan Babacan’ın müdahalesiyle bitirildi.

Edinilen bilgilere göre skandal olay şöyle gelişti: Ali Babacan, BDDK ve MB yönetimlerini toplayarak, genel ekonomik durum değerlendirmesi yapmak istedi. Finansal sektör izleme analizlerinin değerlendirildiği sırada sık sık söz alan MB Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rıfat Günay, BDDK verilerini önce birkaç kez düzeltti. Ardından da birden bire söze girerek, “BDDK verileri eksik ve hatalıdır. Sayın Bakan, lütfen bizim verilerimizi dikkate alın” dedi ve Bakan Babacan’a bir dosya uzattı. Günay’ın bu tavrı Durmuş Yılmaz başta olmak üzere herkesi şok ederken, masada buz gibi bir hava estirdi. Bunun üzerine BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, duruma beklenmedik sertlikle tepki göstererek, “Sayın Bakan, eğer bizim verilerimiz yanlış ya da eksikse, ekibimle birlikte istifa edeceğim. Ancak aksi olursa bunu ifade eden bürokrat arkadaş istifa edecek” diyerek rest çekti. Durmuş Yılmaz’ın ortamı toparlamaya çalıştığı ancak gerginliğin sürmesi üzerine Babacan’ın toplantıyı bitirdiği öğrenildi.

Bu tatsız olayın ardından Babacan’ın talimatıyla BDDK verilerinin incelendiği ancak hatalı olmadığının anlaşılması üzerine yine Babacan’ın talimatıyla MB Genel Müdür Rıfat Günay’ın istifasının istendiği öğrenildi. Müşavirliğe atanan Günay odasını da boşalttı.

Merkez’den BDDK’ya özür mektubu gitti

Bu olayların ardından Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın kurumsal olarak BDDK’ya bir özür mektubu yazdığı öğrenildi. Söz konusu özür mektubunu BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in talep ettiği iddia edilirken, banka tarihinde benzer bir olayın bulunmadığı ve Yılmaz’ın bu durumdan dolayı son derece üzgün olduğu belirtiliyor.

İki kurumun verileri birbirini tutmuyor

MERKEZ, Bankası yılda iki kez Finansal İstikrar Raporu, BDDK ise Finansal Piyasalar Raporu ismiyle temel göstergeleri açıklıyor. Her iki kurum da finansal sistem ve bankacılık sektörüyle ilgili temel rakamları dönemler itibarıyla ortaya koyuyor ve çeşitli analizler yapıyor. BDDK, bu raporun dışında günlük, haftalık ve aylık olarak sektöre ait temel büyüklükleri yayınlıyor. Her iki kurumun verileri mevcut döneme göre geriden gelmekle birlikte BDDK’nın rakamları daha yakın tarihlere ilişkin büyüklüklerden oluşuyor. Her iki kurumun aynı döneme denk gelen verileri arasında kimi zaman farklılıklar oluşuyor.

Örneğin MB’nin Kasım 2009’da yayınlanan son Finansal İstikrar Raporu Eylül 2009 rakamlarına göre hazırlanmıştı. BDDK’nın ilgili döneme ilişkin Finansal Piyasalar Raporu’yla karşılaştırıldığında MB’nın söz konusu raporunda krediler toplamı 396.9 milyar TL iken, BDDK’da bu kalem 375.7 milyar TL, tahsili gecikmiş alacaklar toplamının, toplam kredilere oranı MB raporunda yüzde 5.1 iken, BDDK raporunda yüzde 5.3 olarak yer almıştı. Aynı şekilde tahsili gecikmiş alacaklara ayrılan karşılık oranları da MB raporunda yüzde 80 iken, BDDK raporunda yüzde 80.4 oranında açıklanmıştı.

Haberin Devamı