Şimşek: Erken seçim yok reformlara odaklanacağız
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gündemde erken seçimin olmadığını Türkiye’nin istikrar beklediğini söyledi. Şimşek, “Belirsizlik bitti. Hızlı bir şekilde reformlara odaklanacağız” dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AK Parti’nin hiçbir zaman fırsatçılık yapıp, seçimleri erkene almadığını belirterek, “Cumhurbaşkanı’mız takip edebildiğim kadarıyla çok net bir şekilde seçimlerin 2019 Kasım ayında yapılacağını ifade ettiler. Bu çok net. Neden? Çünkü işimiz var. Bizim çok hızlı bir şekilde bir taraftan yapısal reform, bir taraftan da iş, aş ki bunlar birbiriyle ilişkilidir, bir taraftan da yeni sisteme hazırlıklar gerekir” dedi.
En kötü geride kaldı
TV’de referandum sonuçları ve sonrasında ekonominin gelişimine yönelik soruları yanıtlayan Şimşek, zor bir dönemin arkada bırakıldığına işaret ederek, “En kötüsü geride kaldı. Şimdi referandum belirsizliği de Türkiye’nin uzun vadeli hükümet yönetim sistemine ilişkin kaygıları da ortadan kalktı. Türkiye artık istikrar bekliyor” ifadesini kullandı.
Yatırımlar harekete geçer
Türkiye’nin ekonomide atması gereken adımlar için 5-6 eksen bulunduğunu ve hepsinin üzerinde çalışmak gerektiğini vurgulayan Şimşek, çok geniş kapsamlı dönüşüm gerektiğinin altını çizdi.
Mehmet Şimşek, amaçlarının yeni yatırımların harekete geçirilmesi olduğunu ifade ederek, referandum belirsizliğinin ortadan kalktığını, bundan sonra hızlı bir şekilde kaldıkları yerden rutin gündeme, rasyonel politikalar ve reformlara odaklanacaklarını söyledi.
18.5 trilyon $’lık pazar Türk şirketlere açılacak
Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği’nin (AB) bütün siyasi münazaralar bir kenara bırakıldığında Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olduğunu belirtti. Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle beraber 18.5 trilyon dolarlık bir Avrupa pazarının Türkler’e açılacağının altını çizen Şimşek, şöyle konuştu: “AB ile pozitif ajanda üzerinde ilerlememiz Türkiye’nin menfaatine. Türkiye otomotiv, tekstil ve beyaz eşya elektronik olmak üzere Avrupa’ya yılda 76 milyar euroluk mal satıyor. Bunu Afrika’ya, Ortadoğu’ya, Çin’e satabilir misiniz? Sanmıyorum. Tabii ki biz Asya’yı inceleyeceğiz, Asya ile bu ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım ama 18.5 trilyon dolarlık bir piyasa şu anda yok. İkinci bir piyasa var, o da Amerika. Ama bizim şirketler henüz ABD piyasasında çok varlık gösteren şirketler değil.”