Gazete Vatan Logo

Şimdi ev alan % 35 kazanır

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolardaki yükseliş nedeniyle yeni projelerde maliyetin artacağını belirterek, bu dönemde ev alanların yüzde 35 kazanç sağlayacağını söyledi

Şimdi ev alan % 35 kazanır

Doların ani ve hızlı yükselişi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yastığının altında döviz olan parasını altına, liraya dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın" çağrısına duyarsız kalmayan vatandaş, dolar yatırımını TL ya da altın cinsine dönüştürdü. Önemli bir kısım yatırımcı ise gayrimenkule yöneldi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik bu dönemde konut alanların kazançlı çıkacağını belirterek, dolardan yüzde 20 kazanan vatandaşın gayrimenkule yatırım yapabileceğini söyledi.

2017'de fiyatlar artacak

Başkan Çelik, "Dolardan yüzde 20 kazancın yanı sıra bir de kur kaynaklı maliyet artışı var. 2017'de evler bugünki fiyattan pahalı olacak. Hem yapılacak zam hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15'lik bir fiyat farkı demek. Yani şimdi ev alan vatandaş yüzde 35 kazanacak" diye konuştu. Orta gelir grubunda ciddi bir konut talebi olduğunu dile getiren Çelik, gayrimenkul sektöründe tablonun kötü olmadığını belirtti. Çelik, "Mesela 2013'te 310 bin, 2014'de 489 bin olan konut stoku 2015'de 290 bine, bu yılın ilk 9 ayında ise 195 bine düşmüş" dedi.

Haberin Devamı

Hedef 200 konut projesi

Kendi yatırımları hakkında bilgi veren Başkan Çelik, "Markalı konut projelerinden evleri alarak uygun ödeme planı ile tüketiciye sunduğumuz 'evdekifırsat.com' portalı büyüyor. 2015 yılını 900 konut satışı ve 500 milyon TL ciroyla kapatmıştık. 2016'ın 11 ayında da 17 projede 575 ev sattık ve 419 milyon ciro elde ettik. Şimdi portföyümüzde 19 projeden konut seçenekleri var. Bunu önümüzdeki yıl 200'e çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

İtibar için indirim yapılabilir

Sektörde bazı firmaların kredi borcunu ödemekte zorluk çektiğini belirten Çelik, "Nakit akışını, banka borcunu yönetmek adına bir takım firmalar fiyatları düşürebilir ya da vadeleri uzatabilir. İşadamı itibarını kaybetmemek için zararı göze alır. Çünkü işadamı için sermaye para değil itibardır. Önümüzdeki yıl böyle örnekler de görebiliriz. Şirketlerin sunduğu vadeler 12 yıla çıkabilir" dedi. Bankaların da bu dönemde elini sıkı tuttuğunu belirten Çelik, "Bankalar yatırıma kredi vermek istiyor. Borç ödemek için kredi vermeyi riskli görüyorlar" diye konuştu. İnşaat sektörünün kurumsallaşamadığını belirten Çelik, "Mevzuat ve idare şeffaf değil, kurumsallaşamayan şirketin büyümesi mümkün değil "dedi.

Haberin Devamı

SABAH