Sigortalıların hayatı değişti
İşte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndaki değişiklikler:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, sosyal güvenlik kurumları ve sosyal güvenlik alanındaki uygulamalarla ilgili bilgi verdi. İşte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndaki değişiklikler:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan ve 15 Haziranda yürürlüğe girecek SGK Sağlık Uygulama Tebliği ile getirilen yenilikleri anlattı.
SGK'nın, yıllardır Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir uygulamayı üstlendiğini belirten Başesgioğlu, kurumun ilk kez böyle bir tebliğ hazırladığını ifade etti.
Norm ve standart birliği sağlamak amacıyla gerçekleştirilmek istenen ve bazı maddeleri Anayasa Mahkemesince iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlük tarihinin 2008 yılına ertelendiğini anımsatan Başesgioğlu, yasal düzenlemeye gerek olmayan kimi hususları yayımlanan tebliğde hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.
SÖZLEŞMELİ TESİSLERE DOĞRUDAN MÜRACAAT
Başesgioğlu'nun verdiği bilgilere göre, Sağlık Uygulama Tebliği ile yapılan değişikliklerden bazıları şöyle:
-SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sağlık işlemleri yürütülen kişiler için uygulama birlikteliği sağlandı.
-Sigortalılar, üniversite hastaneleri dahil, sözleşmeli tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecekler.
Mevcut uygulamada, Emekli Sandığı mensupları üniversite hastanelerine doğrudan müracaat edebiliyor, SSK'lılar devlet hastanelerinden sevk alarak gidebiliyor.
Bağ-Kur'lular ise üniversite hastanelerindeki tedavi giderlerini öncelikle kendileri karşılayıp daha sonra Bağ-Kur'dan talep edebiliyor.
Ödemede çıkan fark ücreti hasta tarafından karşılanıyor.
-SSK'lılar sağlık tesislerine daha önce kendilerinden istenen belgelerden biri ile gidebilecek.
SSK'lıların, mevcut uygulamada, sağlık tesislerine işverence düzenlenmiş vizite kağıdı, sağlık karnesi ve resmi kimlik belgesinin üçü ile birlikte müracaat etmeleri gerekiyor.
HASTAYA İLAÇ TEMİN ETTİRİLMEYECEK
-Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra, yatarak tedavilerde ilaçlar hastane tarafından temin edilecek. İlke olarak, hastalara ilaç temin ettirilmeyecek.
Hastane eczanesinde bulunmayan ilaçlar şu anda reçete karşılığı sözleşmeli eczanelerden hasta veya yakınları tarafından temin ediliyor.
-Yine tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra, yatarak tedavilerde tıbbi malzemeler hastane tarafından temin edilecek. Hastaya zorunlu olarak temin ettirilen malzemelerin bedelleri fatura tutarı esas alınarak hastaya ödenecek.
Mevcut uygulamada, hastanede bulunmayan tıbbi malzemeler hasta veya yakınları tarafından sağlanıyor. Hasta veya yakınları tarafından temin edilen tıbbi malzemelerin ödenmesinde fark ücreti çıkması halinde bu hasta tarafından karşılanıyor.
RAPORLU İLAÇ TEMİNİ KOLAYLAŞIYOR
-Tansiyon, şeker gibi uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıklarda, rapor ve reçete sadece bir kez düzenlenerek, her seferinde reçete yazdırmadan 2 yıl boyunca hastalar doğrudan eczaneye giderek üçer aylık miktarlarda ilaçlarını alabilecek.
Uygulamayla raporlu ilaçların reçetesiz temini kolaylaştırılacak. sağlık tesislerindeki gereksiz hasta yoğunluğunun azaltılması, kronik hastalıklarda sadece reçete yazılması için sağlık tesislerine ödenmesi gereken başvuru başına ücretlerde tasarruf yapılması amaçlanıyor. Bu tasarruf miktarının yıllık 500-700 milyon YTL'ye ulaşacağı öngörülüyor.
Şu andaki uygulamada, hastalar raporda belirtildiği halde ilaçlarını 3 ayda bir sağlık tesisine giderek reçete yazdırmak sureti ile eczanelerden alabiliyor.
AMBULANS BEDELLERİ
-Sigortalı herkesin şehir içi ve şehirler arası ambulans bedelleri ödenecek.
Mevcut uygulamada, Bağ-Kur'da ambulans bedelleri ödenmiyor, Emekli Sandığında şehir içi ve şehir dışı ambulans bedelleri ödeniyor, SSK'da belediye/büyükşehir belediyesi mücavir alan dışına ambulans ile gönderilme ücreti ödeniyor.
-SSK ve Bağ-Kur kapsamında bulunan hastaların muayene katılım payı gelir ve aylık alanların gelir ve aylıklarından, diğer kişilerden ise eczanelerden tahsil edilecek.
Uygulamada, SSK kapsamında olanlar eczanelerde kendileri ödeme yapıyor.
Bağ-kur kapsamında olanlar ise sağlık tesislerinde sıraya girerek muayene katılım payı ücretini ödüyor.
-İlaç katılım payı SSK kapsamında bulunan hastalardan da gelir ve aylık alanların gelir ve aylıklarından, diğer kişilerden ise eczanelerden tahsil edilecek.
Söz konusu bedeller halen SSK kapsamında olanlar için eczanelerden tahsil ediliyor.
SÜNNET BEDELLERİ
-Koruyucu sağlık hizmeti amacıyla yapılan yeni düzenleme ile sözleşmeli sağlık tesislerinde yapılan sünnet giderleri sağlık kurulu raporuna gerek olmaksızın ödenecek.
Mevcut uygulamada, bedelleri sağlık kurulu raporu ile tıbbi gerekliliği belgelenmesi halinde ödeniyordu.
ÖZÜRLÜLERİN DİŞ TEDAVİSİ VE MALUL ARABASI
-Özürlü vatandaşların tüm sağlık tesislerine erişiminin kolaylaştırılması ve mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yapılan sigortalı kapsamdaki özürlüler, diş tedavileri için tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecek.
Halen özürlülerin diş tedavileri için resmi sağlık tesislerine müracaat zorunluluğu bulunuyor. Serbest diş tabipliklerine veya özel sağlık tesislerine müracaat için resmi sağlık tesisinden sevk gerekiyordu.
-Motorlu malul arabası kullanılması gerekli görülen kapsamdaki kişilere motorlu malul arabası bedeli ödenebilecek.
Uygulamada, SSK'da sadece aktif sigortalılar bu olanaktan yararlanabiliyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise bu yönde bir ödeme yapılmıyor.
MEDULA SİSTEMİ
-Elektronik Ortamda Takip ve Faturalama Sistemi'ne (MEDULA) geçilecek.
Mevcut durumda elektronik ortamda sadece müstahaklık (kişinin hak sahipliği) sorgulaması yapılırken, MEDULA sistemi ile müstahaklık sorgulaması, sevk ve reçete bildirimi, ödeme sorgulama, fatura sorgulama işlemleri elektronik ortamda yapılabilecek.
MEDULA sisteminin kullanımı sonucu ilk kez Sağlık Bilgi Bankası oluşturulacak. Verilerin izlenmesi ve değerlendirilmesi sayesinde analizler gerçekleştirilecek.
Sağlık tesislerinin, MEDULA sistemine entegrasyonlarını en geç tebliğin yürürlük tarihinden sonraki 1 ay içinde tamamlamış olmaları gerekiyor.
"SAĞLIK KARNELERİMİZ AÇIK ÇEK GİBİ DOLAŞMAMALI"
Bakan Başesgioğlu, yapılan iyileştirmelerin vatandaşın sıkıntı çekmeden sağlık hizmetlerine erişmesine yönelik olduğunu söyledi.
Bunun bir bedeli olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, "Bu kaynağı hep beraber tasarruflu kullanmamız lazım. Sağlık karnelerimizin açık çek gibi elden ele dolaşmaması lazım. Neticede bu para hepimizin parasıdır.
Buna vatandaşlarımızın dikkat etmesi lazım. Kurumumuz çeşitli mekanizmalarla bu sistemi denetleyecektir" dedi.
Sosyal yardım ve hizmetlere yönelik yasa tasarısının Sosyal Güvenlik Reformuna eklenmesiyle tam bir sosyal korumayı hayata geçirmek istediklerini anlatan Başesgioğlu, zorunlu olarak erteledikleri Sosyal Güvenlik Reformu'nun 2008 yılında hayata geçeceğini, geçmek zorunda olduğunu kaydetti. Başesgioğlu, Türkiye'nin reformu erteleme lüksü bulunmadığını dile getirdi.
4 YILDA 2.5 MİLYON KİŞİ SİGORTALI ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik kurumları ve sosyal güvenlik alanındaki uygulamalarla ilgili bilgi verdi.
Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında, sosyal güvenlik sisteminine ilişkin çeşitli veriler aktardı.
Bakan Murat Başesgioğlu'nun verdiği bilgilere göre:
-SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığındaki toplam aktif sigortalı sayısı 2002 yılında 12 milyon 257 bin 296 iken, bu sayı yüzde 21 artış ile geçen yıl 14 milyon 830 bin 547'ye ulaştı.
-En yüksek sigortalı artışı yüzde 37.6'lık oranla SSK'da yaşandı.
-Son 4 yılda yaklaşık 2.5 milyon kişi sigortalı olarak çalışmaya başlandı.
-Sosyal güvenlikteki aktif/pasif dengesi 2.05 olarak gerçekleşti.
-SSK'daki emekli sayısı 4 yılda yüzde 22.5 oranında artarak 4 milyon 166 bin 390'a, BAĞ-KUR'da yüzde 29,2 oranında artarak 1 milyon 583 bin 997'ye, Emekli Sandığında yüzde 18.9 oranında artarak 1 milyon 498 bin
484'e ulaştı.
-Üç kurumdaki toplam emekli sayısı 4 yılda yüzde 23.1 artarak 2006 yılında 7 milyon 248 bin 871'i buldu.
-Aktif sigortalı sayısının 2015 yılında kadar yüzde 55.8 artarak toplam 23 milyon 100 bine, emekli sayısının da yüzde 47.1 artarak 10 milyon 661
bin 765'e ulaşması öngörülüyor. Aktif/pasif dengesi 2015'te 2.17 olarak hesaplanıyor.
GELİR VE GİDERLER
-SSK'nın geçen yıl toplam gelirleri yüzde 27.8, BAĞ-KUR'un yüzde 102.4, Emekli Sandığının yüzde 14 arttı.
-Giderlere bakıldığında SSK'nın geçen yıl toplam giderleri 23.6, BAĞ-KUR'un yüzde 13, Emekli Sandığının yüzde 8,2 yükseldi.
-Sosyal güvenlik kurumlarının geçen yıl 46.8 Milyar YTL'lik gelire karşılık, 68.7 milyar YTL gideri oldu. Buna göre, 21.8 milyar YTL'lik açık gerçekleşti.
-Kurumların toplam gelirleri 2005'te Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH)
yüzde 7.3'ü iken 2006'da yüzde 8.1'e ulaştı. Bu artışta, SSK ve BAĞ-KUR prim gelirlerindeki yeniden yapılandırma etkili oldu. Kurumların toplam giderleri ise 2005'te GSMH'nin yüzde 12.1'i iken 2006'da yüzde 11.9'a geriledi.
-Kurumların sağlık gideri 2005'te GSMH'nin yüzde 2.9'una karşılık gelirken, bu oran 2006'da yüzde 3.1'e yükseldi. SSK kapsamındakilerin sağlık tesislerine erişilebilirliğinin arttırılması ve serbest eczanelerden ilaç alımının sağlanması bu artışa yol açtı.
-2005'te GSMH'nin yüzde 4.8'ine karşılık gelen kurumların toplam açığı geçen yıl yüzde 3.8'e geriledi. Yeniden yapılandırma dolayısıyla prim gelirlerinin artması bu düşüşteki en önemli faktör oldu.
-2007 yılı revize programında kurumların toplam gelirinin 56.8, toplam giderlerinin 80.6 milyar YTL'ye ulaşması, açığın ise 23.8 milyar YTL olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
-Programda prim gelirlerinin 44.5, emekli aylıklarının 51.1, sağlık giderlerinin 19.3 milyar YTL olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
EŞİT OLMAYAN DAĞILIM
-Sosyal güvenlik kurumlarından yapılan transferler sigortalılara eşit yansımıyor. Geçen yıl sisteme yapılan transferlerden SSK'da kişi başına 645, BAĞ-KUR'da 873, Emekli Sandığında (faturalı ödemeler hariç) bin 378
YTL düştü.
-Prim gelirlerinin 2006 yılından 2015'e kadar yüzde 105.9 artışla 84.2, emekli aylıkları yüzde 85.9 artışla 44.8 milyar YTL'ye ulaşması bekleniyor.
-Geçen yıl yüzde 91.3 olan prim gelirlerinin emekli aylıklarını karşılama oranının 2015'te yüzde 101.1'e ulaşması öngörülüyor.
-Kamunun sağlık gideri geçen yıl 23.3 milyar YTL olarak gerçekleşirken bunun 12.3 milyar YTL'si tedavi, 9.9 milyar YTL'si ilaç giderinden oluştu.
YENİDEN YAPILANDIRMA
-SSK ve BAĞ-KUR'da 22.4 milyar YTL tutarındaki borç, yeniden yapılandırma kapsamına alındı.
-Borç yapılandırması için 316 bini 687 işveren 1 milyon 166 bin 151 kişi başvurdu.
-Borç miktarının yüzde 47'sine karşılık gelen 10.5 milyar YTL yeniden yapılandırıldı.
-Geçen ay itibariyle toplamda 4,2 milyar YTL tahsilat yapıldı.
-2006 yılında teşvik kapsamında olan 49 ilde 361 bin 802 sigortalı için toplam 291.8 milyon YTL, hazine tarafından, işveren adına prim olarak SSK'ya ödendi.
-Geçen yıl sonu itibariyle teşvik uygulamasından yararlanan iş yerlerinde ilk defa işe alınan sigortalı sayısı 246 bin 104'ü buldu.
EMEKLİLERİN TÜFE ALACAKLARI İDDİASI
Murat Başesgioğlu, bir gazetecinin emeklilerin TÜFE alacaklarına ilişkin zaman aşım süresinin bugün dolduğunu anımsatarak, bu konuda ne yapılacağını sorması üzerine, Yargıtay'ın son kararlarında, "TÜFE alacağı yoktur" görüşünün ağırlık kazandığını söyledi.
Bu rağmen emeklilere bir ödeme yapmanın söz konusu olmadığını anlatan Başesgioğlu, "Bu konuda işçi emeklilerini fazla ajite etmemek gerek. Bu konu mahkeme kararıyla sabit hale gelmiştir. Yargının bize işareti budur" dedi.
Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun ertelenmesinin maliyetleri artırıp artırmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken de bu durumun, maliyetlerde kayda değer bir artış yaratmadığını ifade etti.