Sigorta sektörü kaskoyu tartıştı
Kasko, sigorta sektörünün lokomotif branşı. Ancak kaskoda yıllardır önü alınamayan zararlar, sigortacıları zor durumda bırakıyor. Sigortacılar bu branşla ilgili çözüm önerilerini düzenlenen bir panelle dile getirdiler
Sigorta sektörünün en çok üretim yapılan branşı olan kaskoda yaşanan olumsuzluklar Sigortacı Gazetesi'nin düzenlediği panelde masaya yatırıldı. Panelin açılış konuşmasını Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran yaptı. Milli Reasürans Konferans Salonu'nda düzenlenen ve Milli Reasürans Genel Müdürü Cahit Nomer'in yönettiği panelde konuşan kaskoda en çok prim üreten şirketlerin temsilcileri şu görüşleri savundu:
AXA OYAK Genel Müdürü Cemal Ererdi: Çözüm trafik sigortası primlerinin serbest bırakılması
Kaskodaki problem sistemin doğru kurulmamış olması. Prim hasar ilişkisi de doğru tanımlanamıyor.İki kaşkolü araçtan biri hasarlanıyor. Yüzde 50 hasar frekansıyla iş yapılmaz. Trafik sigortası primlerinin serbest bırakılmalı.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su: İndirim yetkileri ortadan kaldırılmalı
Primi belirlerken teminat değil, giderler baz alınmalı ve Ortak bir yapı kurularak fiyat politikası belirlenmeli. Kaskoda indirim yetkileri de tamamen ortadan kalkmalı; çünkü verilen indirim zamanla olağan tarife haline geliyor.
Aksigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin: Yeni iş modelleri gelişecek
Hasarsızlık indirimi her yıl tekrarlanan bir af haline geldi. Sigorta şirketleri olarak sürekli ilave teminatlar veriyoruz. Ama bunların sektöre ne kattığı tartışılmıyor. Sektöre yabancı şirketler gelecek ve yeni iş modelleri gelişecek.
Yapıkredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel: Hasar yüzde 65'i geçmemeli
Bir sigorta şirketinin hasar prim oranı yüzde 65 civarında olmalıdır. Oysa yüksek hasarlı dönemler sigortacıların hatalı kavramlarla konuşmasına sebep oldu. Yüzde 80 hasar prim oram bile başarı olarak nitelenir hale geldi.
Güneş Sigorta Genel Müdürü Mehmet Aydoğdu: Tarifeleri birlik çatısı altında hazırlayalım
Kaskoda yaşanan sorunlara çözüm üretebilmek için fiyat tarifelerinden başka çözümler de üretilmesi gerekiyor. Ancak bundan tarifelerin göz ardı edilebileceği sonucunun çıkarılmamalı. Tarifeler TSRŞB çatısı altında yapılmalı.
İsviçre Sigorta Genel Müdürü Murat Balcı: Etkin hasar kontrolleri yapılmalı
Birkaç yıldır şirketler arası pazar rekabetinde ciroya bağlı liderlik yarışı yaşanıyor. Tüm şirketler bu yarışın içinde. Öncelikle etkin hasar kontrolleri yapmalıyız. Ayrıca bana kalırsa araçlar değil, aracı kullananlar sigortalanmalı.
Ankara Emeklilik'in altyapısı tamam
Ankara Emeklilik Genel Müdürü Serdar Çıtak, Ankara Emeklilik'in altyapı konusunda önemli yol aldığını ve Türkiye çapında pazarlama haritasının çıkarıldığını söyledi. Hayat sigortası ve bireysel emeklilikte ürün tanıtımının çok önemli olduğunu vurgulayan Çıtak, "Ankara Emeklilik olarak, altyapı çalışmalarımızın sonucunda genç ve konuya gerçekten hakim, pazarlamayı bilen ve eldeki ürünü çok iyi anlatmak üzere eğitilmiş bir kadroyu kurduk. Müşterinin talebinin doğru anlaşılıp ona göre seçenek sunulması son derece
önemli. Bir ürünü zorlayarak satarsanız o satıştan ne sektöre ne de ürün sahibine hayır gelir. Risk ürünü ve birikim ürünlerinin farkının da iyi anlatılması lazım. Çünkü bu ürünler kamuoyunda iyi bilinmiyor. İnsanlarımız arabasını sigortalatıyor ama kendisi ve ailesinin hayat sigortasını yaptırmak aklına gelmiyor" dedi. Ankara Emeklilik'in yıllık hayat konusunda son derece ihtisas sahibi olduğuna da dikkat çeken Genel Müdür Serdar Çıtak, "Önemli bir grup yıllık hayat portföyüne sahip bir şirketiz" şeklinde konuştu.
"Şirketler yol arkadaşlarını iyi şeçmeli"
Probil Genel Müdürü Hakan Arıtürk, yıllardır sigorta şirketlerine hizmet verdiklerini belirterek, başarıyı yakalamak isteyen firmaların kimlerle çalıştıklarını önemsemeleri gerektiğinin altını çizdi. Arıtürk, "Batıyla kıyasladığımızda ülkemizde hem BT sektörü hem de sigortacılık sektörü daha yolun başında sayılır. Dolayısıyla önümüzde uzun bir yolculuk var. Bu, kârlılığa ve daha iyi hizmete doğru yapılan bir yolculuk olarak görülmelidir. Bu güne kadar sigorta sektöründeki başarılı uygulamalarımız müşterilerimize verdiğimiz en büyük güvencedir. Sektörün 10 büyük firmasında toplam 12 projeyi başarı ile tamamladık ve halen 2 projeyi de sürdürmekteyiz. Bu yüzden sigortacılar için en doğru yol arkadaşı olduğumuza inanıyoruz" şeklinde konuştu. Arıtürk, "Her sektörde olduğu gibi, sigorta sektöründe de iş süreçlerinde teknolojinin en verimli şekilde kullanılması için konusunun uzmanı olan firmalardan yardım alınması tercih edilen bir iş modeli haline geliyor. Gizli maliyetlerden kurtulmanın tek yolu uzman şirketlerle çalışmaktır. Firmalar böylece, az maliyetle daha kaliteli hizmet alarak, daha fazla zamanı kendi ana işlerine ayırabileceklerdir" dedi.