Sigara zammı enflasyonu tekrar çift haneye taşıdı
Ocak ayında başta domates olmak üzere işlenmemiş gıda enflasyonu şişirmişti. Bu ay da sigara zamları enflasyona darbe vurdu. Tüketici fiyatları yüzde 0.43 arttı ve yıllık bazda enflasyon Eylül ayından sonra tekrar çift haneye çıktı
Herkes pozisyonunu Mart ayında haberleşme fiyatlarının yukarı çekeceği enflasyona hazırlamışken, Şubat ayında da fiyat artışları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın Şubat ayında tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 0.43, üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0,95 arttığını açıkladı. TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, Şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 10.16, ÜFE’de yüzde 10.13 oldu. TÜFE rakamları beklentilere yakın gerçekleşirken, ÜFE’deki artışın dikkat çekici olduğu görüldü. Bu yılın Ocak ayında yıllık enflasyon TÜFE bazında yüzde 1 artarken, ÜFE bazında ise yüzde 0.05 oranında azalmıştı.
Gözler Mart ayına çevrildi
Böylece TÜFE 4 aylık bir aradan sonra yeniden çift haneli rakama çıktı. TÜFE’de Merkez Bankası’nın yılsonu için koyduğu hedef, yüzde 4 olarak belirlenmişti. Analistler, beklentilerin biraz üzerinde gelen Şubat enflasyonunun Merkez Bankası politikaları açısından önemli bir değişiklik yaratmayacağını, gözlerin Telekom gibi zamların endekste etkisini göstereceği Mart ayına çevrildiğini belirtiyor. Bu arada petrol fiyatlarının yeniden tırmanışa geçmesi de bir tehdit olarak görülüyor. Ocak ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, “çekirdek enflasyon” yerine açıklanan TÜFE göstergeleri Şubat ayında, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0.75, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0.13, enerji hariç yüzde 0.46, TÜFE işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0.11 oranında yükseldi.
Zam şampiyonu mandalina oldu
Şubat ayının zam şampiyonu, yüzde 30.78 artışla mandalina oldu. Mandalinayı, fiyatı yüzde 25 artan piyango bileti ile elma ve patates izledi. Elmanın fiyatı da yüzde 12.42 artışla en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler sıralamasında yer aldı. Geçen ay ayrıca patateste yüzde 11.30, tavuk etinde yüzde 9.53, kahvede yüzde 8.67, portakalda yüzde 6.78 artış kaydedildi. Şubat ayında, fiyatı düşen ürünler sıralamasında ilk sırayı yüzde 12.59 düşüş ile ıspanak aldı. Bu arada, domates yıllık bazda yüzde 104.29 fiyat artışıyla tüketici fiyatlarında en fazla artış yaşayan ürün oldu. Yıllık bazda en fazla düşüş ise yüzde 32.69 fiyat azalışı ile fındık içinde görüldü.
Tarım fiyatlarında çıkış durmuyor
Bu yılın Şubat ayında, tarımda fiyatlar yine sanayiden fazla arttı. Enflasyona katkı tarımda yüzde 1.98, sanayide yüzde 0.71 oranında oldu. Öte yandan, TÜFE’ye göre Şubat ayında en fazla artış, yüzde 2.51 ile alkollü içecek ve tütün grubunda gerçekleşti. Şubat’ta fiyatlar, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.60, konutta yüzde 0.49, ev eşyasında yüzde 0.75 arttı. Giyim ve ayakkabıda yüzde 6.47 düşüş yaşanması artışları dengeledi.
Aydın-Denizli-Muğla fiyat artışında önde
26 bölge bazında bakıldığında TÜFE’de en yüksek aylık artış, yüzde 0.94 ile Aydın, Denizli ve Muğla bölgesinde görüldü. 2006 yılı Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 3.34 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesinde 2006 Şubat ayına göre en yüksek artış yüzde 11.93’le Kayseri, Sivas, Yozgat bölgesinde ve 12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 11.54 ile Ankara’da gerçekleşti.