Gazete Vatan Logo

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması! Yeni zam ve...

Sıfır araba fiyatları ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili flaş açıklama! Otomobil piyasasında sıfır araç arz sıkıntısı sürüyor. Buna bağlı olarak sıfır otomobil fiyatlarındaki artış ikinci el arabalara da yansıyor. Araba fiyatlarındaki artış otomobili yatırım aracına dönüştürdü. Araba almak isteyenler ise sıfır ve ikinci el araba fiyatlarındaki değişiklikleri yakından takip ediyor. Araba fiyatları artık haftalık olarak değişmeye başladı. Oto galerici Yılmaz Kebapçı, araba fiyatları ile ilgili “Sıfır araçlara bağlı olarak ikinci el araç fiyatları yükseliyor. Sıfır araçlara artık haftalık zam geliyor. Sıfır araçlarda tedarik sıkıntısı da yaşanınca ikinci ele talep oldukça arttı. İkinci el araç fiyatları da sürekli tırmanış içerisinde" dedi. Peki sıfır ve ikinci el arabadaki fiyat artışları sürecek mi? İşte araba piyasası ile ilgili son dakika gelişmeleri, uzman görüşleri ve piyasasının geleceğine yönelik kritik açıklamalar...

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması! Yeni zam ve...

Araba fiyatları yükselmeye devam ediyor. Pandemi ile birlikte üretimin aksaması, çip sorunu, tedarikte yaşanan sorunlar küresel çapta otomobil üretimini sekteye uğratmış, bunun sonucunda da sıfır araba fiyatları yükselişe geçmişti. Türkiye'de TL'nin döviz karşısında değer kaybetmesi de hem sıfır hem ikinci el araba fiyatlarının artmasına neden oldu.

Savaş zam getirdi

Araba fiyatlarına bir darbe de savaştan geldi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle fabrikalarda üretim maliyetleri rekor seviyelere çıktı. Mayıs ayıyla birlikte yeni zamlar gelmeye başladı. Türkiye'de otomobil fiyatları vergi diliminden de etkilenirken, değişen vergi dilimleri nedeniyle sıfır otomobil fiyatları bazı modellerde fiyatların iyiden iyiye yükselmesine neden oldu.

Üretimi olumsuz etkileyen bunca etmene talebin fazlalığı da eklendiğinde sıfır araba fiyatları ciddi oranda yükselirken, sıfır araba fiyatlarındaki yükseliş ikinci el araba fiyatları üzerinde de etkili oluyor.

Sıfır araba alamayan tüketiciler bu kez ikinci el pazarına yöneliyor. İkinci ele talebin artması ise ikinci el araba fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması Yeni zam ve...

Bayilerden 'gerçek alıcı' araştırması

Son dönemde galericilerin, al-sat yapanların tüketiciye araç satarak uçuk karlar elde etmeye çalıştığı iddiaları güçlenirken, bu iddialar markaları ve bayileri harekete geçirdi. Bayiler artık gelen müşterilerin araçları ihtiyaçları için aldığından, bir galeri ile bağlantısı olmadığına ikna olduktan sonra satışını yapıyor. Otomotiv markaları ise 'fırsatçılık' yapan bayilere ceza kesileceği konusunda uyarılar yapıyor.

Ayrıca bayiler, yakın dönemde sattıkları bir aracı ilan sitelerinde daha yüksek bir fiyattan koyan müşterilerini de arayarak, ilanı çekmesi uyarısında bulunuyor. Bayi temsilcisi aracı ilandan çekmemesi halinde o tüketiciye tekrar araç satmayacağını söylüyor.

Hacizli araç stokları eridi

Dünya gazetesinin haberine göre, yakın zamana kadar bankaların stoklarında binlerce hacizli ve ipotekli araç bulunurken, son dönemde bu araçlar neredeyse tükendi. Tüketiciler kredi borçlarını ödemek için hacizli ve ipotekli araçlarını satışa çıkararak borcunu kapatırken, piyasa fiyatının altında satılan araçlara talep oldukça fazla oldu.

Haberin Devamı

Bankaların kendi sitelerinde ya da aracı kurumlar üzerinden satışa sunulan araçların başlangıç bedelleri oldukça ekonomik olurken, araçlar çoğunlukla ihaleler sonrasında piyasa fiyatının yüzde 10 ila 20 altında fiyatlara satılıyor.

Yakın zamanda bankaların elindeki araçların sayısı bini geçerken, şu anda tüm bankaların toplam satılık araç sayısı 100'ü geçmiyor.

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması Yeni zam ve...

Araba fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan oto galericiler, sıfır araçları bayide bulamadıklarını söyleyerek, sıfır araç liste fiyatlarına haftalık olarak artış geldiğini belirtti. Oto galericiler, piyasada bulunan sıfır araçları kayıt dışı alım satım yapanların alarak, ilan sitelerinde sattıklarını söyledi. Ayrıca Türkiye'de otomobil markalarının sitelerinden elde edilen bilgilere göre en düşük fiyatlı sıfır aracın 310 bin lira olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

SIFIR ARAÇLARA ARTIK HAFTALIK ZAM GELİYOR

Oto galerici Yılmaz Kebapçı, ikinci el araç piyasasının hareketlilik kazandığını söyleyerek, “Sıfır araçlara bağlı olarak ikinci el araç fiyatları yükseliyor. Sıfır araçlara artık haftalık zam geliyor. Sıfır araçlarda tedarik sıkıntısı da yaşanınca ikinci ele talep oldukça arttı. İkinci el araç fiyatları da sürekli tırmanış içerisinde" dedi.

ŞU ANDA İHTİYACI OLAN DA OLMAYAN DA ARAÇ ALIYOR

Vatandaşların artık otomobilleri bir yatırım aracı olarak gördüğünü belirten Kebapçı, "Şu anda ihtiyacı olan da olmayan da araç alıyor. Otomobil satıcıları dışında kayıt dışı araç alım satımı yapan çok kişi var. Biz yetki belgesiyle bu işi yapıyoruz. Piyasa kayıt dışı al sat yapanlar yüzünden yükseliyor" ifadelerini kullandı.

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması Yeni zam ve...

İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASI KAYIT DIŞI ALIM SATIM YAPANLAR YÜZÜNDEN YÜKSELİYOR

Sıfır araç bayilerinin oto galericilere şu anda araç satmadıklarını dile getiren Kebapçı, "Ancak bu işi kayıt dışı yapanlar bayilere gidip aracı binmek için alacağını söyleyerek satın alıyor. Daha sonra internet siteleri üzerinden aldığı sıfır aracı satıyor. İkinci el otomobil piyasası kayıt dışı alım satım yapanlar yüzünden yükseliyor. Devlet bu kayıt dışı alım satım yapanların önüne geçerse piyasanın kısa süre içerisinde düzeleceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

KREDİ KULLANIMLARINDA SORUNLAR YAŞANDI

Öte yandan özellikle nisan ayının sonundan itibaren ihtiyaç amaçlı ikinci el araç almak isteyen birçok tüketici, taşıt kredisi kullanımlarında sorunlar yaşamaya başladı. Çünkü, ikinci el araç fiyatları her hafta artarken, aylık olarak belirlenen kasko değer listeleri yerinde kaldı. Bu durum, tüketicilerin daha çok peşinata ihtiyaç duymasına yol açarken, peşinat bulamayanlar daha düşük modellere yöneldi veya araç almaktan vazgeçti. Örneğin, 600 bin liralık ikinci el otomobil için 300 bin lira (yüzde 50) kredi kullanım hakkı olan bir tüketici, araç kasko değer listesinde 500 bin lira olarak hesaplandığı için 100 bin lira peşinat daha ödemek zorunda kaldı.

LİSTELER YETİŞEMİYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (TOBB-SEİK) Başkanı Ahmet Nedim Erdem, “Kasko Değer Listesi, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından her ay belirli güncel kriterler baz alınarak hesaplanıyor. Yıllardır aylık olarak güncellenen bu liste artık piyasa koşullarına yetişemiyor. Çünkü, ikinci el piyasası artık haftalık olarak değişiyor. Bu nedenle tüketici, kredi kullanımlarında sürprizlerle karşılaşarak daha çok peşinat ödemek durumunda kalıyor. Peşinat bulamayan ise ya model düşürüyor ya da almaktan vazgeçebiliyor. Artık aylık fiyatlamalar yerine sigorta ekspertizlerinden alınacak rapor ile güncel fiyatlar yakalanabilir. Yani bankalar sigorta ekspertizlerinin raporunu baz alarak kredi teklifi oluşturabilir. Böylece mağduriyetlerin önüne geçilir” dedi.

İkinci el taşıt kredilerinde azami tutar satın alınacak aracın kasko değeri üzerinden hesaplanıyor. Güncel kredi oranları; 0-400 bin lira aralığı için yüzde 70’ine kadar, 400-800 bin lira aralığı için yüzde 50’sine kadar, 800 bin-1.2 milyon lira aralığı için yüzde 30’una kadar ve 1.2-2 milyon lira aralığına kadar yüzde 20’sine kadar olacak şeklinde sıralanıyor.

‘450 BİN TL’LİK ARAÇ 320 BİN TL OLUYOR’

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise şu bilgileri verdi:

“Kasko değer listesini baz alan taşıt kredisinde, kasko değer listesiyle satın alınacak aracın reel piyasa değeri arasındaki makas yüksek enflasyon ve Döviz Kuru sebebiyle her geçen gün artıyor. Böyle bir durumda 450 bin lira satış fiyatı konulan ortalama B segmenti, 2020 model otomobilin kasko değer listesine baktığınızda ortalama 320 bin lira gibi bir fiyat ortaya çıkıyor. Bu durum tüketicinin cebinden daha fazla peşinat çıkması gerektiği anlamına geliyor. Lüks segmentte ise fiyat farkı daha radikal, çünkü kasko değer listesi 900 bin lira olan 7-8 yaşında lüks bir SUV bugün 2 milyon liraya reel piyasada alıcı buluyor.”

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması Yeni zam ve...

ARABA ALACAKLARA KRİTİK UYARI!

Araç piyasasında yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hareketlilik başlarken, oto ekspertiz uzmanı Mübin Keleş ise araç almayı planlayan kişilere uyarılarda bulundu.

Vatandaşların alacakları araçları mutlaka oto ekspertize götürmeleri gerektiğini söyleyen Keleş, "Bir araç, ilk bakışta vatandaşın içine siniyorsa, piyasadaki artışı da düşünürsek çok fazla düşünmeden alsınlar. Bu öneride bulunabilirim. Fakat mutlaka araçlarını ekspertize götürmeleri gerekiyor. Çünkü sıfır araçlarda bile bazen ezik, çürük, boyalı parçalarla karşılaşabiliyoruz" dedi.

"SİZİ CİDDİ BİR PROBLEMDEN KORUMUŞ OLUYOR"

Bazı vatandaşların oto ekspertiz fiyatlarını pahalı bulduğunu kaydeden Keleş, "Ekspertiz fiyatları çok olumlu gelmeyebiliyor. Bir araç alırken, ’Neden buraya bir daha harcama yapıyoruz?’ gibi düşünebiliyorlar. Harcamış olduğunuz küçük fakat size yüksek gelen bu rakamlar, sizi ciddi bir problemden korumuş oluyor" diye konuştu.

"BİLGİLER GİZLENİYOR"

Mübin Keleş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir sanayi ustası bile araç aldığında mutlaka ekspertize götürmeli. Ben bu işi yapıyor olmama rağmen, ya da ekip arkadaşlarım bu işi yapıyor olmalarına rağmen bir araç alırken ekspertiz yaptırıyoruz. Bende aracımı yeni aldım. Bende alırken ekspertiz yaptırdım. Bu işi yapıyor olmama rağmen ekspertiz yaptırdım. Çünkü ne yazık ki sürekli artan fiyatlar dolayısıyla artık bilgiler biraz daha saptırılıyor, biraz daha gizleniyor. Bazı insanlar biraz daha seri araç satış sirkülasyonu içerisine girmek istiyor. Bu yüzden ne olduğunu bilmek, ne aldığınızı bilmek önemli. Sektör veya kişi fark etmeksizin mutlaka ekspertiz yaptırılmalı"