Sıçramayı mega endüstri merkezleri kurarak yapacağız
Türkiye’nin OSB’ler ile kalkınma mantığından mega endüstri merkezleri mantığına geçiş yapacağını söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, “Asıl sıçramayı bu merkezlerle yapacağız. 4 mega endüstri merkezi için çalışmalarımızı son aşamaya getirdik” diye konuştu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, mega endüstri bölgelerinin büyük ölçekli ekonomiye geçiş kapıları olacağını belirterek Türk ekonomisinin asıl sıçramayı bu bölgeler sayesinde yapacağını söyledi. Halen 4 mega merkez üzerinde çalışmaların son aşamaya geldiğini belirten Özlü, bu merkezlerden 2’sinin Karadeniz’de, diğer 2’sinin de Ege ve Akdeniz’de kurulacağını söyledi. Özlü, bu merkezleri yenilerinin izleyeceğine de dikkat çekerken merkezlerin özellikle limana entegre olmalarına dikkat ettiklerini vurguladı.
Filyos nihayet
Demirören Medya’ya ziyarette bulunan Bakan Özlü, üzerinde çalıştıkları projelerle ilgili bilgi verdi. Filyos neredeyse son 40 yıldır konuşulan hatta projeleri de yapılan ancak bir türlü sonuç alınamayan bir projeydi. Bakan Özlü, mega endüstri merkezlerinden birinin Filyos olacağını söyledi. Kamulaştırmaların bittiğini söyleyen Özlü, bu yıl bitmeden bölgenin yeni yatırımcılarını belirlemeye başlayacaklarını ifade etti. Burada yaklaşık 608 hektarlık bir alandan söz ettiklerini kaydeden Özlü, “Tüm altyapıyı biz karşılıyoruz. Sadece gelin buraya yatırım yapın diyoruz” şeklinde konuştu. Karadeniz’deki bir diğer mega merkezin de Trabzon olacağı bilgisini veren Bakan Özlü şöyle devam etti:
“Trabzon’daki merkezi dolgu alana yapacağız. Burada da 2 bin 700 dönümlük bir arazi oluşturulacak. Hatta burada hastane de olsun istedik. Bunların lokal bir OSB olmasını istemiyoruz. Eğer bir sıçrama yapacaksak bunu OSM mantığı ile yapamayız. Yeni bir konsepte ihtiyacımız var.”
Özlü, diğer 2 mega merkezin yerinin de Ceyhan ve Aliağa olacağını ifade etti. Ceyhan’daki mega merkezin daha çok petrokimya ağırlıklı olacağını söyleyen Özlü, Ceyhan’daki merkezin 1.340 hektarlık bir alanda ortaya çıkacağını, kamulaştırma ile ilgili küçük pürüzleri halletmeye çalıştıklarını belirtti.
Uluslararası tanıtım
Tanıtım çalışmalarının yakında başlayacağını uluslararası bir firmadan da danışmanlık alacaklarını kaydeden Özlü, “Burada üreten herkes bizim için yerlidir, millidir. Dünya devlerini de buralara yatırıma çağıracağız. Bu bölgeleri lojistiği ile ulaşımı ile entegre edeceğiz. Altyapıya çok ciddi yatırım yapacağız. Mesela Filyos projesi, hızlı tren hattı ile bile desteklenecek. Bu sadece tek bir örnek. Tüm altyapı harcamalarını biz üstleneceğiz” dedi.
Türkiye’yi bir bilim merkezi, bir teknoloji üssü ve aynı zamanda ileri sanayi ülkesi haline getirmek istediklerini kaydeden Özlü, bu 3 hedefe kilitlendiklerini, sektörlerde yerlileştirme çalışmaları ile de en az 20 milyar dolarlık bir ticaret açığının önüne geçebileceklerini kaydetti. Şehir içinde kalmış sanayi sitelerini taşımak istediklerini belirten Özlü, organize sanayi bölgelerinde de iyileştirmeler yapacaklarını OSB’lere kreşler açacaklarını söyledi.