Siber suçlar tüm verileri yok eden silici yazılımlara yöneldi
Kaspersky Lab, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye’yi kapsayan bölgede siber suçluların, bilgisayarlardaki tüm verileri yok eden ve wiper adı verilen silici yazılımlara yöneldiğini açıkladı.
Kaspersky Lab, her yıl düzenlediği Cyber Security Weekend etkinliği kapsamında Ortadoğu, Türkiye ve Afrika’dan iş dünyasının temsilcileri ile bünyesinde çalışan siber güvenlik uzmanlarını Viyana’da bir araya getirdi.
Küresel ve bölgesel siber tehditler ve güvenlik alanındaki trendlerle ilgili bilgiler paylaşan uzmanlar, öncelikle sanayi ve finans sektörleri olmak üzere, bölgedeki iş dünyasını etkileyen başlıca tehdit vektörleri hakkında bilgiler verdi. Bireylerin, iş dünyasının ve hükümetlerin akıllı şehirler kapsamında kullandığı internet bağlantılı cihazların korunması üzerinde durulan bir diğer konu oldu.
Cezayir ilk sırada
Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi’nden Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Ghareeb Saad, “2017’nin ilk çeyreğinde siber suçluların dikkatinin wiper adı verilen silicilere ve özellikle finansal suçlara kaydığını gözlemledik. Tespit edilmeyi neredeyse imkansız hale getiren dosyasız zararlı yazılımlar, hem hedefli saldırılar düzenleyen failler, hem de siber suçluların geneli tarafından kullanıldı” dedi.
Kaspersky Security Network (KSN) istatistiklerine göre, yerel tehditlerden (yerel ağlar, USB bellekler, CD’ler, DVD’ler aracılığıyla yayılan zararlı yazılımlardan) etkilenen en yüksek kullanıcı sayısına sahip ülke yüzde 66.5 ile Cezayir oldu.
Ortadoğu’da en fazla tehditle karşılaşan ülkeler Katar, Suudi Arabistan ve BAE oldu. Türkiye’deki KSN kullanıcılarının yüzde 18.8’i çevrimiçi tehditlerden ve yüzde 47.1’i yerel tehditlerden etkilendi.