SGK'dan büyük müjde!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle, 2 yıl ile sınırlı olan yurt dışı tedavide süre sınırlamasının kaldırıldığını, tedavisini yurt dışında devam ettiremeyen hastalarla ilgili sorunun giderildiğini açıkladı.
SGK Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, belli bir hastalık için yurt dışına gönderilen hastalara gönderildiği ülke tarafından sevke konu hastalık dışında farklı bir tedavi yapılması öngörülmüş olması halinde, bunun içinde Kurum onayı (yeniden rapor vs alınması) zorunluğu getirilerek bu konudaki mevzuat açıklığının giderilmiş olduğu belirtildi. Bazı hastalıkların (Psoriyazis vulgaris, Romatoid artrit, Hepatit Prostat kanseri Kolorektal kanser vs.) tedavisinde kullanılan yeni ilaçların ödeme listesine alındığı, bu ilaçlardan 24 tanesinin daha önce yurtdışından TEB aracılığıyla getirilmekte olduğu hatırlatıldı.
LİSTEYE YENİ İLAÇLAR EKLENDİ
Çeşitli sebeplerden dolayı alerji aşı tedavisine ara veren hastaların yeniden tedaviye başlamasına olanak verildiği belirtilen açıklamada, Mukopolisakkaridoz hastalarında pratikte kullanımda sıkıntı yaşanan IQ testi uygulaması yerine sağlık kurulu kararının getirildiği belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu ilaç geri ödeme listesine toplam 150 adet ilaç, 3 adet özel amaçlı mama ilave edildiği kaydedi, şu bilgilere yer verildi:
GAZİLER İÇİN DİŞ İMPLANT...
"Gazi ve harp malullerinin diş implant bedelleri karşılanacak, ayrıca Gazi, vazife malulleri ve harp malulleri için 3 yıldan sonraki fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için 3. Basamak sağlık hizmeti sunucularınca rapor düzenlenmesi ve bu sağlık hizmeti sunucularında uygulamanın yapılması şartı kaldırılmıştır. Engelli vatandaşlarımız özel diş hekimlerini sevk şartı kaldırıldı. Resmi sağlık hizmet sunucularından alacakları tedaviyi gösterir belge ile başvurabilecekler. Uluslararası yurtdışı doku bilgi bankalarınca yapılmış kök hücre donör tarama ve temin işlem bedellerinin geriye dönük olarak ödenmesi sağlanmıştır. Yapılan düzenlemeden önce yurtiçi kemik iliği bankalarından Kurumca karşılanmayan Kordon kanı temini bedelinin SGK tarafından karşılanması sağlanmıştır. Tüp bebek tedavisinde, eşlerden herhangi birinin soy bağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması şartı kaldırılmıştır. Sağlık Bakanlığına bağlı ve üniversitelerle afiliye olan eğitim ve araştırma Hastanelerinde görevli öğretim üyeleri muayene ve tedavilerinde ilave ücret alamayacaklar. Özel hastanelerde acil serviste çalışan bir hekim günde en fazla 100 hasta bakabilecek. Tıbbi malzemelerin bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmasında karşılaşılan fiyat ve ödeme kurallarındaki sorunları ortadan kaldırılabilmek amacıyla değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda; Bazı tıbbi malzemelerin ödeme kuralları yeniden gözden geçirilmiş, 8 yeni tıbbi malzeme listesi yayımlanmış, mevcut tıbbi malzeme listelerinde bazı düzenlemeler yapılmış, listelerdeki bazı tıbbi malzemelerin fiyatlarında güncellemeler yapılmıştır."
SGK’dan yapılan açıklamada, tıbbi malzeme bedellerinin SGK tarafından karşılanmasında karşılaşılan sorunların en aza indirilmesi, standartın sağlanması, vatandaşın ve sağlık hizmeti sunucuları ile tıbbi malzeme firmalarının mağduriyetinin giderilmesi yolunda adım atıldığı belirtildi. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tıbbi malzeme ödemelerinde belli bir disiplin sağlanıp, daha geniş kitlelerin sağlığa erişimini sağlamayı amaçlandığı belirtildi.
Ayrıca, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan yoğunluğun azaltılabilmesi ve hastalara daha iyi hizmet verebilmek için İstanbul ve İzmir’de iki yeni hakem hastane daha belirlendeği belirtildi. Açıklamada, "Bundan böyle hastaların yukarıda belirtilen şekilde temin ettikleri sağlık kurulu raporlarını teyit işlemi için Ankara’ya gelmek zorunda kalmayacaklardır. Rapor teyit işlemlerini İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Yenişehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (eski ismi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi) de yaptırabilme imkanına kavuştular" denildi.