SGK Başkanı'ndan flaş açıklama
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, gündelikçilerin sigorta primlerinin kuponla ödenmesinin yanı sıra cep telefonu üzerinden SMS ile sigortalayıp primi telefon faturasıyla tahsil etme seçeneği üzerinde çalıştıklarını ifade etti. İlhan, 6552 sayılı torba yasayla gündeme gelen gündelikçilere yönelik sigorta sistemi ve gelir testi başta olmak üzere merak edilen soruları yanıtladı.
1 Nisan’da başlanacak gündelikçilerin kaydı nasıl işleyecek?
Kupon sisteminde ev hizmetlerinde gündelikçi olarak çalıştırılan kişilerin sigortalılığı Belçika ve Hollanda’da olduğu gibi gündelikçi çalıştıracak kişinin piyasada satılan kuponu satın alması, çalışma bittikten sonra bu kuponu gündelikçiye vermesi, kuponu alan gündelikçinin kuponu paraya çevirmesi ile oluşacak. Ancak, kupon yönteminde kuponun basılması, dağıtılması, tekrar toplanması gibi sorun yaratabilecek alanlar mevcut.
Torba Yasa ile hangi borçlar yapılandırılacak?
Bu nedenle, 10 günden az gündelikçi çalıştıran işverenler için daha pratik yöntemler üzerinde çalışmalara devam ediyoruz. Bunlardan bir tanesi gündelikçi çalıştıracak ev sahiplerinin SMS yoluyla sigortalıyı bildirmesi. Bu yöntemle sigortalı çalıştıranlar, gündelikçi kişinin TC kimlik numarasını ve hangi gün çalıştıracaklarını SMS yoluyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirecek. Bunların telefon faturası üzerinden günlük asgari ücretin yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi kesilecek. Bu da yeni asgari ücret üzerinden günlük 80 kuruş ediyor. SMS mesajı ile kurumca sigortalı tescili de yapılmış olacak.
30 MİLYAR LİRA BORÇ YAPILANDI
Torba kanunla sosyal güvenlik prim borçları için getirilen yapılandırma hakkından yararlanmak için 1 milyon 800 bin başvuru yapıldı. Yaklaşık 30 milyar liralık borç yapılandırıldı. Şu ana kadar 2.5 milyar liralık da tahsilat gerçekleştirildi.
UFUKTA YENİ İNTİBAK GÖRÜNMÜYOR
2000 sonrası emekli olanlar intibak beklentisi içindeler. Bu talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Biliyorsunuz, 2013 yılı başında bir intibak düzenlemesi yaptık. O düzenleme ile 2000 yılından önce emekli olup Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’daki gelişme hızından pay almayan emeklilere gelişme hızının yüzde 75’ini yansıttık. Bu şekilde 2000 öncesinde ve sonrasında emekli olanlar arasındaki aylık farkı eşitsizliğini gidermiş olduk. Ama 2000 sonrası emekli olanlar gelişme hızından zaten pay aldılar. Bu nedenle intibak çalışmamız yok.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA MÜJDE YOK
Emeklilikte yaşa takılanların durumu ne olacak?
Bu hassas bir konu. Sosyal güvenlik sisteminde mevcut aktüeryal dengelerin korunması ve 2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformunu temelden etkilemesi açısından bu konuda herhangi bir çalışmamız yok. Emeklilik yaşı dolmadığı için emekli olamayan kişiler, eğer çalışmıyorlarsa gelir testi başvurularını yapıp sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirler. Testin sonucuna göre ödeme gücü olmayanların sağlık primini devlet karşılıyor. Böylece her türlü sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabiliyorlar.
‘TEST SONUCU 711 BİN KİŞİNİN GSS BORCU SİLİNDİ’
Gelir testi yaptırmamış oldukları için milyonlarca kişi 2012 yılından beri en üst seviyeden milyarlarca lira borçlu durumuna düştü. Torba yasa çıktığından bu yana kaç kişi gelir testi yaptırdı?
Gelir testi yaptırmadığı için kurumumuz tarafından resen tescili yapılarak sağlık sigortası kapsamına alınan ve yapılandırma kapsamında olan sigortalı sayısı 3 milyon 360 bin kişi. Bu kişilerin toplamda yaklaşık 7.6 milyar TL gibi bir borcu bulunuyor.
Ama torba kanunun yayım tarihinden bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 180 bin kişi gelir testine başvurdu. Yapılan test sonucunda başvuruda bulunanlardan 711 bin kişinin ödeme gücü olmayanlar grubunda olduğu tespit edildi. Yani bu kişiler, eskiden yeşil kartlı olarak bilinen gruba alındı. Hem geçmiş borçları silindi hem de bundan böyle sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılanacak.
Geriye kalanların yaklaşık 410 bininin borçları ise 3’te 1 oranında azaldı. Yalnızca 59 bin dolayındaki kişinin borcu, bizim resen tescil ettiğimiz en yüksek prim seviyesinde kaldı.
‘İLACA 11 AYDA 15.8 MİLYAR LİRA HARCADIK’
SGK sık sık birtakım sağlık ödemelerini karşılamadığı haberleriyle gündeme geliyor. Bu neden kaynaklanıyor?
Sağlık teknolojileri değişiyor ve yeni ilaçlar piyasaya sürülüyor. Toplumumuzda maalesef, her yenilikçi yöntemin eskiye göre daha iyi ve başarılı olduğuna dair yanlış kanaat var. Şu anda 4 bin 32 farklı tıbbi malzeme grubuna ilişkin ödeme yapıyoruz. 2014 yılında bin 598 yeni ürün grubunu geri ödeme kapsamına aldık, 308 ürünün fiyatını düşürdük. İlaç tarafından bakacak olursak şu anda geri ödeme listemizde 8 bin 700 farklı ilaç bulunuyor. 2014’ün 11 aylık döneminde 15 milyar 800 milyon liralık ilaç harcaması gerçekleştirdik. (HABERTÜRK)