‘SETBİR: Et ve sütün % 75’i kaçak, arz ederiz Başbakanım’
Başbakan Erdoğan’a rapor sunan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Bahçıvan, görüşmede sektördeki kayıtdışılığın büyüklüğüne dikkat çekti.
Bahçıvan, “10 milyar dolarlık sektörde kayıt altındaki işletme sayısı yüzde 25” dedi. Yani pazarın yüzde 75’ini oluşturan 7.5 milyar dolarlık bölüm kayıtdışı
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan ve yeni yönetim kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’i ziyaret ederek sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini anlatan bir rapor sundu. Bahçıvan, görüşmede özellikle sektördeki kayıtdışılığa dikkat çekerek, 10 milyar dolarlık pazarın sadece yüzde 25’inin kayıtlı olduğunu vurguladı.
Toplantıda, sektörün son dönemde büyük bir ilerleme içinde olduğunu, 6 yılda süt üretiminin 8.5 milyon tondan 12.5 milyon tona çıktığını, hayvancılık sektörüne verilen teşviklerin arttığını, et ve süt ürünlerinde KDV oranlarının düştüğünü, kamu-özel sektör işbirliğinin sağlandığını, büyük çiftlik yatırımlarının arttığını ve hayvancılıkta teknoloji kullanımının yaygınlaştığını aktardıklarını dile getiren Bahçıvan, sektörün en önemli sıkıntısı olan kayıtdışı üretimin üzerinde özellikle durduklarını açıkladı.
Hedef 25 milyar dolar
Kayıtdışı üretim, dağınık ve küçük işletme yapısı, gıda güvenliği gibi konularda sektörün sıkıntıları anlattıklarını söyleyen Bahçıvan, “Sayın Başbakanımız’la sektörümüzdeki kayıt altındaki işletme sayısının yüzde 25 olduğunu paylaştık. Sektörümüz açısından en önemli sorunun kayıtdışı olduğunun altını çizdik. Kendileri de bizimle hemfikir olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu sektörden çok şey beklediğini, istihdam, dış ticaret, halkın doğru beslenmesine yönelik olarak hayvancılık sektörüne ve ona bağlı sanayiye çok şey düştüğünü belirtti” diye konuştu.
Bahçıvan, hedeflerini pazarı 25 milyar dolar büyüklüğe yükseltmek ve bunun yüzde 10’unu ihraç edecek kapasiteye sahip bir büyüme yakalamak üzerine oturttuklarını da anlattı. Dünya ekonomisinden daha fazla pay almak istediklerini belirten Bahçıvan, “Ülkemiz tarım ve hayvancılık potansiyeli ile rekabet gücünün artması ve dolayısıyla ülke ekonomisinin büyümesi ve kalkındırılması yolundaki her görev ve sorumluluğa hazır olduğumuzu bildirdik” dedi.
Başbakan ‘GAP’a dikkat çekti
GÖRÜŞMEDE üretimde mevsimsellik sorunu, teşvikler ve destekleri de gündeme getirdiklerini belirten Erdal Bahçıvan, okul sütü programlarını mevsimsel üretim farklılıklarını ortadan kaldırmak için kullanmak gerektiği üzerinde durduklarını bildirdi.
Bahçıvan, “Özellikle bölgesel kalkınma ve GAP’a işaret ederek sektörümüzün bu alana katkı sağlayan en önemli sektör olduğunu vurguladı. GAP bölgesinde SETBİR olarak her türlü girişimin öncüsü ve destekçisi olacağımızı söyledik. Bölge hayvancılığının kalkınmasına ivme kazandıracak kümelenme modelinin uygulanması konusundaki çalışmalarımızı aktardık” dedi.