‘Sessiz çığlık’ hayat kurtaracak
İTO’nun proje yarışmasında, mucit kadınların geliştirdiği ‘ANKA Sessiz Çığlık’, ‘Dip Köşe’ ve ‘Akıllı Arkadaşım’ uygulamaları dereceye girdi.
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO), İstanbul Kalkınma Ajansı, Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nce gerçekleştirilen “Mobil Çözümlerin Adresi: Kadın” proje yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı törende, proje sahiplerinin ödülleri verildi.
Katılımcılar tarafından 18 ayrı proje fikri üretildi. 3 proje fikri ödüle değer bulundu. Bu projeler şöyle:
En yakın gönüllü koşacak
ANKA Sessiz Çığlık: Kadın, çocuk ve yaşlıların kaybolma, şiddet, yaralanma, taciz gibi durumlarda acil yardım alabilmesini sağlayacak. Tek tuşa basıldığında akıllı telefon ve iBeacon ile harita üzerinden yardıma ihtiyaç duyulan yer tespit edilecek. En yakın ANKA gönüllüsü yardıma koşacak.
Dip Köşe: Ev ve iş yerlerinde güvenilir temizlik çalışanı bulmak amacıyla geliştirilecek. Temizlik çalışanlarının müsait olduğu tarih, profil bilgisini sisteme girdikten sonra sistemde sadece kayıtlı güvenilir elemanlara ve referanslara kolayca ulaşılması amaçlanıyor.
Yaşlılara ilacı hatırlatacak
Akıllı Arkadaşım: 50 yaş üzeri kişilerin ilaç hatırlatması, su içme takibi, adım sayar, doktor ve rapor hatırlatmaları ile dikkat ve hafıza güçlendirmeye yönelik mobil oyunlar içeriyor. Bildirimler, kişinin yakınlarına iletilecek böylece doktor ve yakınları tarafından uzaktan kontrol edilebilecek.
Seçilen 3 projenin sahipleri, Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde, fikirlerini ticarileştirme yolunda geliştirme imkanı bulacak. Projeler aynı zamanda Teknopark İstanbul’un tüm hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak.
Kadının ‘yapabiliriz’ diyen sesi önemli
İTO Başkanı İbrahim Çağlar, ödül töreninde yaptığı konuşmada, rekabet keskinleşip acımasızlaşırken kadının ‘yapabiliriz’ diyen sesinin önemli olduğunu vurguladı. Çağlar, “Her 100 işverenden 92’si erkek, sadece 8’i kadın. Kadın emeğinin iş gücü piyasasında ve girişimcilik noktasında çok daha ileriye taşınmaları gerekir. Bu, dünyanın yaşadığı sosyo-ekonomik problemlerin merhemidir” diye konuştu. İbrahim Çağlar, çalışan kadın sayısında yüzde 6’lık bir artışın, dünya genelinde yoksulluğu yüzde 15 azalttığı bilgisini paylaştı.