Seramik sektörü hareketlenecek
Yurtbay ‘dijital baskıyla’ seramiği oturma odasına taşıyıp büyüyecek
Yurtbay Seramik, inşaat sektörüne bağlı olarak bu yıl yüzde 20 büyüme beklenen seramik sektörünü ‘dijital’ üretim teknolojisiyle hareketlendirecek. Geçen yıl 20 milyon TL yatırımla porselen karo ve yapı kimyasalları üretimine başlayan şirket, farklı tasarımlara olanak veren ‘dijital baskılı seramikle’, yer ve duvar döşemesinde kullanılan seramiğin kullanım sahasını oturma odasından yatak odasına, dış cepheden peysaj alanlarına kadar genişletip yüzde 40 büyümeyi hedefliyor.
Seramik sektöründe en büyük 4 firma arasında yer alan, 2009 yılında hem Zonguldak’ta kurumlar vergisi birincisi hem de Türkiye genelinde ilk 500 şirket sıralamasında 484’üncü seçilen Yurtbay Seramik, teknolojiye yaptığı yatırımların meyvelerini bu yıl toplamaya hazırlanıyor.
Eskişehir’deki seramik fabrikasında 2010’da 20 milyon TL yatırımla porselen karo, yapı kimyasalları, teknik granit, pre-cut seramik üretimi başlatan firma, özellikle “dijital baskılı seramik” üretimiyle bu yıl sektörü hareketlendirecek. Yüzde 30 fiyat farkı bulunan dijital baskılı seramiklerin en önemli özelliği, seramiğe baskıların serpme şeklinde değil, tamamına yapılmasıyla farklı tasarım ve desenlerin ortaya çıkması.
Bu yeni teknolojiyle seramiği sadece yer ve duvar döşemesi olmaktan kurtararak evlerde yatak odasından oturma odasına, dış cephelerden peysaj alanlarına kadar her alanda kullanılır hale getireceklerini söyleyen Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, “Türkiye’de bu teknolojiyi sadece 3 firma, dünyada ise 50 firma uyguluyor. 750 bin metrekare açık, 80 bin metrekare kapalı alana ulaşan fabrikamızda üretilen dijital baskılı seramikler, bu yıl inşaat sektöründeki büyüme beklentisiyle beraber hem iç piyasada sektörü hareketlendirecek hem de dünya ihracatında Çin, İtalya ve İspanya’dan sonra 4’üncü sırada olan Türkiye’nin önünü açacak” dedi.
Hedef 200 milyon TL ciro
2010’u son 5-6 yılın en verimli yılı olarak nitelendiren Yurtbay, gelişen inşaat sektörüne bağlı olarak yüzde 15 büyüdüklerini, seramik sektöründe 200-250 milyon metrekare olan kullanılan kapasitenin yüzde 8.5’ini ürettiklerini ifade etti. Bu yıl sektörün yüzde 20 büyüyeceğini söyleyen Yurtbay, teknoloji yatırımlarının meyvesini toplayarak yüzde 40 ile sektörün üzerinde performans göstermeyi hedeflediklerini açıkladı.
Seramik alanında, 20 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip tam bir entegre tesis haline geldiklerini belirten Yurtbay, şöyle devam etti: “Gçen yılı 131 milyon TL ciroyla kapattık. 2011 ciro hedefimiz ise 200 milyon TL. Üretimimizin yüzde 40’ını Kanada, İngiltere, İsrail, Amerika, Yunanistan, Hollanda, Gürcistan, Irak, Libya, Romanya, Bulgaristan, Çekoslovakya, Azerbaycan başta olmak üzere 50’nin üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. 35 milyon dolarlık ihracatımızı ise 50 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz.”
İtalya’da fabrika alacak
Türkiye’nin kapasite olarak dünyada 9’uncu, kalite olarak ise İtalya ve İspanya’dan sonra 3’üncü sırada yer aldığını kaydeden Zeki Yurtbay, Kuzey Irak’a her gün 10 tır seramik gönderdiklerini, oradaki müşterilerinden yapı kimyasalları üretimi için fabrika kurulmasına yönelik ortaklık teklifi aldıklarını belirterek “Bu teklife sıcak bakıyoruz. Bu sene için İtalya’dan bir fabrika satın almayı da yatırım planlarımıza dahil ettik” dedi. Ağaç ve kağıt sektöründe üretim yapan satılık bir fabrika bulurlarsa peşin olarak almayı düşündüklerini söyleyen Yurtbay, vitrifiye üretimi için bir fabrika kurmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.