Sepete girdi mi artık kaçış yok!
E-ticarette sepete atılan ancak vazgeçilen ürünler müşterinin peşini bırakmıyor. Dijital pazarlama ile sürekli hatırlatmalar yapılıyor, özel indirimler uygulanıyor, ‘Sepetinizde ürün unuttunuz’ mesajları geliyor. Böylece müşterinin geri dönüp alışverişini tamamlaması sağlanıyor
E-ticaret artık hayatımızın her alanında... Giyim ve elektronik eşya alışverişi e-ticarette başı çekse de suyu bile internetten sipariş verdiğimiz bir döneme girdik. Ancak siparişi vermeden önce birçok yerden ürün kalitesi ve fiyatını araştırmadan alışverişi gerçekleştirmiyoruz. Hatta sepete attığımız üründen son dakika vazgeçtiğimiz de çok oluyor. Global verilere baktığımızda internetten yapılan alışverişlerde sepete atılanlardan yüzde 50 ile yüzde 75 oranında vazgeçme söz konusu. Türkiye’de bu oran yüzde 80.
% 11 alışverişi tamamlıyor
Tüketici ürünü sepetine atma noktasına kadar gelip daha sonra sepetini terk ediyorsa bunun birçok teknik ve operasyonel nedeni olabileceğini belirten Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, “Web siteniz yavaş olabilir, mobile uyumlu olmayabilir, tüketici hızlı teslimat tercih ediyor ve bu seçenek sizde mevcut olmayabilir, tüketici kargo bedeli ve süresini beklenilenden fazla bulmuş olabilir, ödeme aşaması karmaşık olabilir ya da tüketiciye güven vermemiş olabilir. Dolayısıyla tüketicinin beklentilerini ve ihtiyaçlarını doğru tespit edip, satın alma sırasında yaşadığı deneyimi optimize ederseniz sepeti terk etme oranları ciddi ölçüde düşecektir” dedi. Retargeting yani yeniden hedefleme olarak adlandırılan dijital pazarlama çalışmaları sonucunda sepetini terk edenlerin ya da unutarak web sitesinden ayrılan tüketicilerin yüzde 11’inin bu sayede geri dönüp satışı gerçekleştirdiğini söyledi.
‘Ürün unuttunuz’
Peki, müşterilerin fikrini değiştiren ve sepette bırakılan ürünün yüzde 11’inin satılmasını sağlayan Retargeting nedir? Kullanıcılar bir internet sitesini ziyaret edip alışveriş yapmadan çıktıklarında bu kullanıcıları başka kanallar aracılığı ile yakalayıp yeniden siteye çekmeyi sağlayan bir pazarlama yöntemi. Eğer e-posta adresinizi ve telefon numaranızı verdiyseniz ürünlerin peşinizden gelmesini sağlıyor ve sürekli kendini hatırlatıyor. Geliştirilen yazılımlarla da müşterinin ilgilendiği ürünler tek tek inceleniyor ve müşteriye özel o üründe indirimler uygulanıyor. Genelde mağazaların e-posta ile yaptıkları indirimler ‘Tanıtımlar’ bölümüne düşerken, bu indirim e-postaları ‘Birincil’ sırasına düşüyor ve müşterinin direkt karşısına çıkıyor. Uzun süredir alışveriş yapmayan kişilere yollanan özel fırsatlarla da müşterinin bağlılık sağlanması amaçlanıyor. ‘Bu ürünü sepette unuttunuz’ gibi mesajlar da artık çok tanıdık geliyor.
4 trilyon dolara çıktı
2016’da globalde 2 trilyon dolara ulaşan sektörün, 2018’de 2.5 trilyon dolar, 2020’de 4 trilyon dolar seviyesine çıkması bekleniyor. Türkiye’de de durum çok farklı değil. 2014’te 18.9 milyar TL, 2015’te 24.7 milyar TL olan sektör hacmi 2016 yılında 30.8 milyar TL’ye ulaştı. 2017 yılını rekor bir seviyeyle, 40 milyar TL ile kapattı.
Alışverişe yakın olana yardımcı oluyoruz
“Sepetten terk bazen kullanıcının alışverişten vazgeçmesi şeklinde gerçekleşse bile, sepeti ‘alışveriş listesi’ olarak kullanan pek çok kullanıcımız da bulunuyor” diyen GittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü ve TOBB E-Ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kullanıcılar beğendikleri ürünleri sepete atıyor, daha sonra bütçelerine en uygun tarihte ödemeyi tamamlayabiliyorlar. Bu nedenle sepetten terk söz konusu olduğunda, bu kullanıcılarımızın alışverişi tamamlamaya çok yakın olduğunu biliyor ve o alışverişi tamamlamaları için hatırlatmalar yapıyoruz. Aslında milyonlarca kişiyle iletişime geçerken kimin alışverişe o sırada çok yakın olduğunu da tespit ediyor, bu kullanıcılarımızı önceliklendiriyor ve onlara dokunarak alışverişlerini tamamlamalarını sağlayabiliyoruz.”
Tüm birebir iletişim kanallarını kullanarak, sepetinde ürün bırakmış fakat henüz satın almamış olan kullanıcılarla temasa geçtiklerini; e-posta, kısa mesaj ve bildirimlerle sepetlerindeki ürünü tükenmeden satın alabilmeleri için hatırlatmalar yaptıklarını söyleyen Kantarcı, “Dijital pazarlama kanallarındaki yeniden hedefleme (re-marketing) mecraları ve arama motorları, sosyal mecralarda bu kullanıcılarımızı önceliklendiriyor ve onları reklamlarımızla buluşturarak bu yoldan da hatırlamalarını sağlıyor. Yaptığımız tüm çalışmaları değerlendirdiğimizde, sepeti terk etme davranışı gösteren kullanıcılarımızla gerçekleştirdiğimiz iletişimin, diğer kitlelere göre çok daha yüksek satış dönüşüm oranını elde etmemizi sağladığını söyleyebiliriz. Sepet analiziyle ilgili düzenli raporlarımız mevcut. Böylece sepetten terk oranlarını gerçek zamanlı olarak kontrol ediyoruz” diye konuştu.