Torunlar Gıda ile haciz yüzünden masadan kalkan Şeker Piliç, satış için komşusu Banvit’le görüşmeye başladı. Zaten yüksek olan yem ve enerji fiyatlarına KDV’yi yüzde 1’e indiren düzenleme de eklenince Şeker Piliç’in finansal sıkıntıya girdiği konuşuluyor.
Türkiye’nin en büyük piliç üreticilerinden biri olan 53 yaşındaki Şeker Piliç, borçlarını ödeyemediği için üretimini durdurma kararı aldı. Geçtiğimiz hafta Torunlar Gıda ile satış için masaya oturan Şeker Piliç, dün hacizler nedeniyle yapılan görüşmelerin bitirildiğini açıkladı. Bor Ailesi’nin sahibi olduğu Bandırmalı Şeker Piliç’ten yapılan açıklamada, “Alacaklarımız ve banka hesaplarımız üzerinde ihtiyati haciz bulunduğu için gerekli hammadde alım imkanımız kalmamıştır. Bugün itibariyle üretim ve satışlarımız devam etmektedir. Mevcut canlı varlıklar hızla elden çıkarılarak satış ve üretim durdurulacaktır” denildi.
Komşusuyla görüşüyor
Bu açıklamanın ardından halka açık diğer beyaz et üreticisi Banvit’ten bir açıklama geldi. Banvit, Bandırma bölgesinin en önemli istihdam odaklarından Şeker Piliç ile ön görüşmelere başlandığını belirtti. Görüşünü aldığımız Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener de, Şeker Piliç’in bölge için çok önemli bir işletme olduğunu belirterek, “Henüz görüşmeler sonlanmadı. Hisse oranı ya da fiyat açıklamak için erken” dedi. İki işletmenin fabrikaları da Bandırma’da neredeyse karşı karşıya bulunuyor. Şeker Piliç, Balıkesir Asfaltı’nda 6’ncı kilometrede Banvit ise 8’inci kilometrede üretime devam ediyor.
20 milyon alacağı var
Zaten yüksek olan yem ve enerji fiyatlarına toptan satışta KDV’yi yüzde 1’e indiren tebliğ de eklenince Şeker Piliç’in çıkmaza girdiği konuşuluyor. Kayıtdışını önlemek için kırmızı ve beyaz etin toptan satışında KDV oranı Kasım 2011’de yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmişti. Bu uygulamadan sonra sektör yüzde 8 ile hammadde alıp yüzde 1 vergiyle sattığı için 1 yılda yaklaşık 300 milyon liralık vergi alacağı oluşmuştu. Bunun yaklaşık 20 milyon liralık kısmının Şeker Piliç’e ait olduğu ve bu alacağın en erken bu yılın son çeyreğinde tahsil edileceği belirtiliyordu.
310 milyon liralık satış yapıp 6 milyon kâr etti
Şeker Piliç’te zaten düşük olan kâr marjına sektördeki sıkıntılar da eklenince finansal borçlar artmaya başladı. 2012 üçüncü çeyrek rakamlarına göre Şeker Piliç’in satış gelirleri 310 milyon lira, satışların maliyeti ise 267 milyon liraya çıktı. Buna göre şirketin 9 aylık net kârı 5.9 milyon liraya kadar indi. Yine şirketin aynı dönemdeki bilançosuna göre kısa vadeli borçları 133 milyon liradan 192 milyon liraya yükseldi. Bilançoda en büyük sıkıntı kısa vadeli borçlarda yaşandı. Şirketin 3-12 aylık kredi borçları 86 milyon lirada bulunuyordu. Kısa kredi borcundaki sıkıntı ticari borçları da artırdı. Ticari borçlar önceki yıla göre 2 kattan fazla artarak 85 milyon liraya ulaştı.
100 bin ton üretim kapasitesi var
Temeli 1960 yılında 225 civcivin olduğu bir kümeste Bandırmalı Hüseyin Bor tarafından atılan Şeker Piliç, Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi arasında yer alıyordu. Şirketin yüzde 29.8’lik hissesi 2000 yılından bu yana borsada işlem görüyor. Şeker, 2008 ve 2009’da yeniden yapılanma çalışmalarını hızlandırarak, bir taraftan kapasitesini 100 bin tona çıkarmış diğer taraftan markasına yatırım yaparak logosunu yenilemişti.
Sektörün başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi
- Türkiye’de kanatlı sektörü her ekonomik krizde sıkıntıya düştü. 2000’lerin başında borçlarını ödeyemeyen Mudurnu Tavukçuluk iflas etti.
- 2005 yılında bu kez kuş gribi belası sektörü neredeyse yarı yarışa küçülttü. Ekipler köylerde tavuk ve kuşları itlaf etti.
- 2008 yılında kendini ancak toplayabilen kanatlı sektörü, ihracattaki sorunlar ve ekonomik krizle yeniden zora girdi.
- 2010’da Türkiye ve dünyada yem hammaddesi sorunu nedeniyle maliyetler yükseldi.
- Kasım 2011’de toptan et satışında KDV yüzde 1’e inince sektörün vergi alacağı 300 milyon liraya kadar çıktı.
Avrupa’nın yarısı kadar tavuk yiyoruz
- Türkiye’deki beyaz et üreticileri 2011’de 30 ülkeye 341 milyon dolar değerinde 195 bin tonluk piliç ihracatı yaptı.
- Yine 2011 yılı rakamlarına göre, Türkiye’de kişi başına piliç eti tüketimi yıllık 19.4 kiloya kadar çıktı. Tüketim 2000 yılında 11 kilogramdı.
- Avrupa’da tüketim yılda 40 kilograma kadar çıkıyor.
- Türkiye’de halen yılda 1.5 milyon tonluk piliç eti üretimi yapılıyor.
Haberin Devamı