Seçim, 367 ve türbanın önüne geçer
Piyasalar Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını, çok keskin hareketlerle karşılamadı.
“Meclis’te 367 evet oyu gerekir mi ve Gül’ün eşi de türbanlı” söylemleri, Erdoğan’ın AKP’nin başında kalmasının yaratacağı iyimserliği bir parça da olsa gölgeledi
Ancak uzmanlar kısa süreli şokun ardından genel seçim hesabının öne çıkacağını, AKP’nin yapılacak genel seçimlerden bir kez daha tek başına iktidar olarak çıkacağına dair beklentinin rakamlar üzerine etki edeceğini belirtiyor
Son birkaç işlem gününde Başbakan Erdoğan’ın Çankaya için aday olmayacağına dair beklentinin satın alınmış olması, dün Abdullah Gül isminin sürpriz olarak karşılanmamasına, dolayısıyla da piyasalarda çok fazla bir reaksiyon yaşanmamasına neden oldu.
Piyasalar Abudllah Gül ismini ihtiyatlı bir iyimserlikle karşıladı. Gül’ün eşinin de türbanlı olması piyasalarda bir tedirginlik yarattı. Bu tedirginlik Erdoğan’ın partisinin başında kalmış olması gerçeğinin satın alınmasını da engelledi. Nitekim bu hesaplar çerçevesinde borsada genel olarak düşüş yaşanırken, dolardaki düşüş sınırlı oldu. Faiz cephesinde ise adeta yaprak kıpırdamadı.
Bundan sonra ne olur?
Piyasa uzmanları, AKP’nin cumhurbaşkanı adayının belli olmasından sonra şimdi ön plana genel seçim tahminlerinin çıkacağına dikkat çekiyor. Başbakan Erdoğan’ın partisinin başında kalması, koalisyon endişelerini büyük ölçüde giderdi. Piyasalar AKP’nin genel seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkacağına kesin gözüyle bakıyor. Hatta uzmanlar bir baskın seçim ihtimali üzerinde de duruyor. Seçimler şayet temmuz ayına alınırsa, piyasaların buna olumlu tepki verebileceği konuşuluyor.
ABD verisi mi değerli?
Bu arada bazı piyasa oyuncuları, Çankaya ya da genel seçim gibi tartışmaların yukarı yönlü harekette çok fazla etkisi olmayacağını öne sürüyor. İMKB’nin ve dövizin yurtdışı hareketlerin dışında bir seyir izlemesinin mümkün olmadığına dikkat çeken uzmanlar “Piyasaların büyük bölümü yabancıların hakimiyetinde. Durum böyle olunca, alım satım kararlarında Çankaya adayından çok ABD verisi öne çıkıyor” dedi.
Çankaya ile ilgili beklentinin bitmesinin kısa süreli bir kâr realizasyonuna neden olsa da, piyasalardaki iyimserliğin devam edeceği tahmin ediliyor.
Tek parti iktidarı önemli
Özgür Altuğ (Raymond James Başekonomisti): Piyasanın ilk tepkisi negatif olabilir. Ancak orta vadede alım fırsatları devam ediyor. Çünkü AKP’nin başında Erdoğan’ın olması genel seçimlerde tek parti hükümeti olasılığını güçlendiriyor. Gül’ün Meclis’te 27 Nisan’da yapılacak ilk turda salt çoğunlukla seçileceğini düşünüyoruz.
Seçim erkene çekilebilir
Serhan Çevik (Morgan Stanley Ekonomisti): Gül iyi bir seçim. Erdoğan’ın başbakan olarak kalması genel seçimlerde AKP’nin duruşunu güçlendirecek. Bu arada bu karar seçim tarihini de erkene çekebilir. Bu da benim görüşüme göre ekonomi ve piyasalar açısından çok iyi olacaktır. Son kamuoyu yoklamalarına göre AKP’nin oy oranı yüzde 32-38 ile diğer partilerin önemli ölçüde önünde görünüyor.
Çubukçu daha iyi olurdu
Ümit Leblebici (TEB Genel Müdür Yardımcısı): Piyasalar Abdullan Gül’den rahatsız olmaz ama daha pozitif bir etki bekliyorduk. Örneğin bir kadın cumhurbaşkanına daha iyi bakabilirdi piyasalar. Başbakan’ın aday olmayacağı zaten fiyatlanıyordu. Şimdi bir süre denge bulana kadar dalgalanabilir. Çok aşağı ya da çok yukarı bir hareket beklemiyorum.
Hem hayırlı hem değil
Gökhan Uskuay (Turkish Yatırım Analisti): Hem hayırlı hem değil. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı gelecek dönemde AKP ile uyumlu bir çalışma getirecek. Bu piyasalar açısından Gül’ün adaylığının olumlu tarafı. Olumsuz tarafı ise AKP iktidarı öncesinde türbanla ilgili yaşanmış gelişmeler devletin diğer organları ile bir çatışma riskini doğurabilir. Bu nedenle Abdulah Gül’ün adaylığı ve Cankaya’ya çıkmasının ardından cumhurbaşkanlığı döneminde askeri kanattan gelebilecek tepkiler önemli olacaktır.