Sebep: Sivri biber Sonuç: Yüzde 9.32
‘Faiz sebep enflasyon sonuçtur’ tartışmaları süredursun, Ramazan ve kuraklık nedeniyle Temmuz enflasyonu % 9.16’dan % 9.32’ye yükseldi. Enflasyon yüksek çıkınca faiz de % 9.37’ye sıçradı
Başta Merkez Bankası Başkanı olmak üzere ekonomi yönetimindekiler enflasyonun Haziran ayında tepe noktasını gördüğünü ve bundan sonra düşüşe geçeceğini söylerken, enflasyon beklentileri aşıp Temmuz’da yeni bir zirve yaptı. Temmuz ayı TÜFE enflasyonu yüzde 0.15 beklenirken ramazan ayı zamları ve kuraklık yüzünden başta gıda olmak üzere pek çok ürünün fiyatı artınca Temmuz ayında TÜFE yüzde 0.45 arttı. Böylece yıllık enflasyon da hazirandaki yüzde 9.16 seviyesinden yüzde 9.32’ye çıktı.
(TÜİK) verilerine göre, geçen ay zam şampiyonu sivri biber oldu. Sivri biberin fiyatı yüzde 30.94 fiyat artış gösterdi. Bu ürünü fiyatı yüzde 30.23 oranında artan limon ve fiyatı yüzde 23.15 artan kayısı izledi.
Zam şampiyonu biber
Temmuzda fiyatı, en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 21.88 ile çarliston biber, yüzde 13.36 ile marul, yüzde 10.32 ile yeşil soğan, yüzde 7.49 ile telefonla görüşme ücreti, yüzde 6.86 ile elektrikli süpürge, yüzde 6.21 ile yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar yer aldı.
Geçen ay fiyatı düşen ürünlerin başında ise kadın ceketi geldi. Temmuzda kadın ceketinin fiyatı yüzde 8.76 düşerken, bu ürünü fiyatı yüzde 7.79 azalan patates ile fiyatı yüzde 6.7 azalan yumurta izledi.
İzmir Türkiye’nin en pahalısı oldu
Türkiye’de Temmuz ayında yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge yüzde 10.57 ile İzmir oldu. İzmir’i yüzde 10.20 ile “Ankara”, yüzde 9.91 ile “Aydın, Denizli, Muğla”, yüzde 9.68 ile “Balıkesir, Çanakkale”, yüzde 9.67 ile “Kayseri, Sivas, Yozgat”, yüzde 9.62 ile “Samsun, Tokat, Çorum, Amasya” bölgesi takip etti. En düşük fiyat artışı ise yüzde 7.62 ile “Adana, Mersin” bölgesinde gerçekleşti. Yıllık bazda TÜFE artışı İstanbul’da yüzde 9.61 olarak hesaplandı.
Merkez’in oyun alanı da daraldı
Yüksek çıkan enflasyon Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini indirmek için alanını daralttı. Yılbaşından bu yana politika faizinde toplamda 175 baz puanlık indirime giden TCMB, son enflasyon raporunda yılsonu için yüzde 7.6 seviyesindeki tahminlerini değiştirmeyerek ölçülü faiz indirimlerinin süreceği sinyali vermişti. Ekonomistler yıllık enflasyonda tepe noktasına ulaştığı Mayıs’tan bu yana yaşanan düşüşün TCMB’nin işaret ettiği kadar hızlı olmadığına dikkat çekiyor. 27 Ağustos’ta yapılacak PPK’da faizde duruma göre en fazla 0.25 puanlık bir indirim gelebileceği, o günkü şartlarda bu indirimin dahi yapılamayabileceği belirtiliyor.
Nihat Zeybekci ‘eksi çıkabilir’ demişti
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre TÜFE’de yıllık artış yüzde 9.32 olurken, Yİ-ÜFE Temmuz’da yüzde 0.73 arttı, yıllık artış ise yüzde 9.46 oldu. TÜFE Haziran ayında da değişim beklenmemesine karşın yüzde 0.31 artış göstermiş, yıllık enflasyon yüzde 9.16 olmuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 3 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada enflasyonun düşüş trendine girdiğini ve enflasyonda yıl sonu beklentilerinin yüzde 7.5 civarında olduğunu söyleyerek, Temmuz’da eksi enflasyon görülebileceğini belirtmişti.