EPDK’nın 25 milyon elektrik sayacının değiştirilmesinde aboneden bedel alınmaması yönündeki açıklamasına elektrik şirketlerinden yanıt geldi. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Nihat Özdemir, elektrik sayaçlarının değişimini özel şirketlerin yapacağını ancak bunun faturaya yansıyacağını açıkladı. Özdemir, “Aboneden para alınmayacak. Sayaç bedeli 10 yıllık gibi bir sürede tarifeye yansıtılacak” dedi.
Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği ile ELDER’in düzenlediği toplantıda konuşan Özdemir, elektrik dağıtım özelleşmesiyle vatandaşların hizmet kalitesini düşeceği, elektriğin zamlanacağı gibi endişelere kapılmamasını istedi.
Kaliteyi artıracağız
Özdemir, en geç Ağustos ayı itibariyle 21 elektrik dağıtım bölgesinin özel sektöre devredilmiş olacağını söyledi. Devir sonrası iletim-dağıtım kalitesini artıracaklarını anlatan Özdemir’e göre, iletim kalitesinin yanında akıllı sayaçlara geçilecek. Akıllı sayaçlarla 3 zamanlı elektrik tarifesi olacak. Özdemir, “Sanayi için akşam saatlerinde (17.00-22.00) 23 kuruş olan elektrik, geceleyin 8 kuruşa düşüyor. Bu da abonenin lehine bir durumdur” dedi. Elektrik dağıtım şirketlerinin lisansız elektrik üretimini engellediği eleştirilerine Nihat Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Lisanssız elektrik üretimi, 1 MW altında herkes lisanssız elektrik üretebilecek. Kullandığını kullanacak, kullanmadığını sisteme vermek mecburiyetinde. Ben bunu dağıtım şirketleri olarak almak mecburiyetindeyim.”
Fabrikada ucuz saatleri bekliyoruz
NİHAT Özdemir, akıllı sayaçların avantajları konusunda kendi fabrikasından örnek verdi: “Saat 17.00’de bütün değirmenler duruyor gece 10’a kadar. Puant saatlerde (Tüketimin yüksek olduğu saatler) 24 kuruşa kullanıyorum. Yani akşam 17.00-22.00 arasında değirmenlerim çalışırsa 22-24 kuruşa kullanıyorum. Saat 22’den sabah 6’ya kadar 8 kuruşa elektrik kullanıyorum. Çimento fabrikalarda değirmenler duruyor. Sanayici için yüzde 30 civarı avantajı var.”
2 milyar dolar kazancımız var
NİHAT Özdemir, şebekelerimn akıllı şebeke haline getirilmesi gerektiğini belirterek, “Akıllı sistemlere geçişte yatırımlara yol açacak ve biz bunları yaparak vatandaşın lisanssız üretimlerini sisteme katacağız, kayıp-kaçağı azaltacağız” dedi.
Özdemir, kayıp-kaçakla ilgili şunları söyledi: “2011 başında Türkiye’de kayıp kaçak oranı yüzde 17’ydi. Son 2 yılda yaptığımız yatırımlar ve özelleşen 13 bölgenin katkısıyla 2012 sonunda yüzde 13’e düştü. Bu 4 puanlık iyileşme ülkemizin 2 milyar TL’lik kazancı oldu. Bundan tüketici kazançlı çıkıyor çünkü kayıp-kaçaktaki bu azalışlar tarifeye yansıtılıyor.”
Haberin Devamı