SAHA’da 6.2 milyar dolarlık rekor imza! Oyun değiştirici teknolojiler
120 ülkeden 1478 firmanın katıldığı SAHA EXPO’da 300’ün üzerinde yeni ürün tanıtıldı. Toplam 133 sözleşmenin imzalandığı fuarda 6.2 milyar dolarlık ticari anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaların 4.6 milyar doları ihracata yönelik. Geçen yıl 5.5 milyar dolarlık ihracat yapan savunma ve havacılık sektörü için bu bir rekor.
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) destekleriyle İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı dün kapılarını açtı.
Milliyet'te yer alan habere göre; bu yıl 90 bin metrekareye yayılan fuara, 120 ülkeden 1478 firma katılıyor. Fuar, resmi heyetlerle de dikkat çekiyor. 51 ülkeden, 97 heyette 422 heyet katılımcısın yer aldığı fuarı farklı ülkelerden 26 bakan, 6 genelkurmay başkanı, 6 SSB başkanı/başkan yardımcısı, 13 kuvvet komutanı ziyaret ediyor. SAHA İstanbul Başkanı ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, şunları kaydetti:
“Fuar süresince gerçekleştirilecek 133 imza töreninde toplam 6,2 milyar dolarlık anlaşma imzalanacak. Bu anlaşmaların 4,6 milyar dolarlık kısmı ise ihracat sözleşmelerinden oluşuyor. Geçen yıl Türk savunma ve havacılık sektörünün ihracatı 5,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu fuarda 1 yıllık ihracatımıza yakın seviyede ihracat anlaşmalarına imza atıyoruz. Bu, böyle bir etkinlik için gerçek bir rekordur.”
İhracat yüzde 12 arttı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptığı konuşmada Türkiye’nin askeri ve siyasi bağımsızlığını perçinleyecek inisiyatifleri desteklemeye devam edeceklerini, ihracatın bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttığını söyledi.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan milletlerin istikballerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Bu bilinçle savunma sanayimizi her geçen gün daha ileriye taşıyarak, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuz doğrultusunda stratejik adımlar atmaktayız” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün de, “Bu organizasyon, milli teknoloji hamlesine de önemli katkılar sağlıyor. Fuar kapsamında imzalanacak sözleşmeler ve görüşmelerde 6 milyar doların üzerinde iş ilişkisine ulaşılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Oyun değiştirici teknolojiler
Fuara en geniş katılımı gerçekleştiren ASELSAN, insansız sistemler, uydu teknolojileri, askeri haberleşme, uçuş destek birimleri, elektro-optik sistemler, radar çözümleri, çok katmanlı hava savunma sistemlerini içeren ileri teknolojilerini, 100’ü aşkın oyun değiştirici ürün ve sistemini sergiliyor. Oyun değiştirici etkiye sahip teknolojilerin gücüyle SAHA’ya çıktıklarını belirten ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Fuar kapsamında 10 yeni ürünümüzün ilk defa lansmanını yapıyoruz. Bunlar arasında KORKUT 25, BUKALEMUN ve KANGAL FPV diye adlandırılan yeni anti drone sistemlerimiz ve yeni geliştirdiğimiz ASELSAN; ANTIDOT 2-U LB/MB/HB, ANTIDOT 2-U/S ve ANTIDOT 2-U harp podları var. Ayrıca fuar kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliği anlaşması Baykar ile ASELFLIR-500 uydu keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ve çeşitli mühimmat anlaşmaları imzalayacağız. ASELSAN’ı 2030’a kadar dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
İnsansız otonom su altı platformu STM NETA 300
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, insansız otonom su altı platformu STM NETA 300’ü SAHA EXPO Fuarı’nda ziyaretçilerle buluşturdu. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “STM NETA 300, insansız otonom su altı platformu. STM NETA, 2 kişiyle rahat taşınabilir, kompakt ve 70 kilogram ağırlığında. Ürün yandan taramalı radar, sonar, boşluk doldurma sonarı gibi özelliklere sahip. Mayın karşıtı tedbir harekatı, istihbarat, keşif gibi alanlarda kullanılabilir. Ayrıca sivil uygulamalarda boru hatlarının güvenliği, arama kurtarma çalışmaları gibi birçok farklı alanda kullanılabilecek bir ürün. 300 metreye kadar dalış yapabiliyor. 24 saate kadar otonom görev icra edebilecek bir yapıda” dedi.
Bir silah kadar tepiyor
CANİK Arms, fuarda en yeni tabancaları ve dünyanın en az geri tepmesine sahip topu ile yerini aldı. Üretimlerinin yüzde 97.5’ini ihraç ettiklerine işaret eden CANİK İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Müdürü Gençay Gencer, “Fuarda tanıttığımız Venom toplar, dünyanın en düyük geri tepmeli ve ayarlanabilir atım hızına sahip tek orta kalibre top. Bir silah kadar geri tepmesine sahip” dedi. Ürettiği her alanda sektör lideri olduklarına dikkat çeken Gencer, “CANİK Arms’ın 2023 yılı ihracatı 136 milyon dolar. Bu yıl da 175 milyon dolar hedefledik. Ama bu yılı 196 milyon dolar ihracat rakamıyla kapatmayı planlıyoruz. Tabanca ailesinin yeni üyesi METE MC9L ve METE MC9 LS serisi silahların ihracatına başladık. Taktik tekstilde de premium segmette ürünlerimizle fuarda yerimizi aldık “ diye konuştu.