Sağlık dijitalleşti!
İnternet kullanıcılarının %40’ı, sağlık sorunları ile ilgili bilgilere sosyal medya ve arama motorları üzerinden ulaşıyor ve internet üzerinden edindikleri bilgiler ışığında hareket ediyorlar.
Doktorlar ve Sağlık Kurumları genelde hastalar tarafından en doğru ve tarafsız bilgi paylaşıcıları olarak büyük saygı görürler. Bu saygının artması ve güven duygusunun geliştirilmesi ise sosyal medya içeriklerinizin düzenli bir şekilde doğru bilgiyi vermesine bağlıdır. Eğer içeriklerinizi yollayacak vakit bulamıyorsanız, sizin için bu işi yapabilecek uzman kişilere ya da ajanslara başvurmakta da fayda bulunmaktadır.
Sağlık Sektöründe yaptıkları çalışmalarla kısa sürede önemli projelere ve başarılara imza atan genç bir ekip olduklarını dile getiren ProjeMED kurucuları olan Aydın Demir ve Erkan Boğa geleneksel medya gücünün yadırganamayacağını, fakat digital medya dünyasının daha etkin bir konumda olduğunu ve gün geçtikçe daha da iyi olacağına dikkat çektiler. ‘’ %40 gibi büyük bir oran bize, internet iletişiminin ve marka algısının insanların karar verme mekanizmalarını direk olarak etkilediğini gösteriyor. Pazarlamanın temel taşı olan “Ağızdan ağıza pazarlamanın” evrimleşmiş versiyonu olan “sosyal medya ve internet iletişimi” bir sağlık kuruluşu veya doktor olarak hasta potansiyelinizi arttıramaya ve geleceğe çok önemli bir yatırım yapmanıza şimdiden olanak tanıyor.’’
Sağlık ajanslarında müşteri deneyiminin odağına kullanıcıyı alan makbul!
Bilgi ve tecrübeye sahip, genç ve dinamik bir ekip olduklarını dile getiren Aydın Demir ve Erkan Boğa, Sosyal medyanın, iletişim alışkanlıklarımızı kökünden değiştiren bir platform olarak hayatımızdaki yerini almış durumda olduğunu vurguladılar. Gerek bilgiye ulaşma, gerek kişi ve markaların kitleleriyle olan iletişim şekli, gerek de kendi aramızdaki iletişim kurma şeklimize neredeyse tamamı ile dahil olmuş durumda.
Sosyal medya iletişimi sağlık sektörünü nasıl etkiledi?
Bir doktor olarak yeni neslin bakış açısında bir “otorite” olabilirsiniz. Önümüzdeki 5 yıl içinde hastaların önemli bir bölümünün internet tabanlı olacağını öngörüyoruz.
ProjeMED Reklam Ajansı olarak, Doktorların veya Sağlık Kuruluşlarının toplumsal yanılgıları en aza indirmek ve toplumu uzmanlık alanları hakkında bilgilendirmek, öncelikle ahlaki sorumluluklarıdır diye düşünüyoruz. Müşterilerimizin sonuca en kısa yoldan nasıl ulaşacaklarını, daha fazla verimli dönüşleri nasıl alacakları konusunda bazı püf noktalara dikkat çekebiliriz. İnternet dünyasında, içeriğin her şey olduğuna, en önemli algı oluşturma ve doğru bilgi aktarım yöntemi olduğuna dikkat çeken Aydın Demir ve Erkan Boğa, Sağlık Kuruluşlarına ve Doktorlara, doğru ve anlaşılır içerik üretmekteki ve bu içeriklerin digital platformlarda pazarlanması konusunda çözüm odaklı bir ajans olduklarını dile getirdiler.
Neden Önemli?
Yeni jenerasyon sosyal medya iletişimine çok daha rahat adapte oluyor. Eğer mesleğinizi en az 5 yıl daha icra etmeyi planlıyorsanız, internette sağlam bir yer edinmek zorundasınız.
18 – 24 yaş aralığındaki insanlar, 45 – 54 yaş aralığındaki insanlara göre iki kat daha fazla internet araştırması yapıyorlar.
Hastalar çoğu zaman sosyal medya kanallarını kullanmaktadır. Aynı rahatsızlığı geçirmiş diğer hastaların tecrübelerini okumak, videoları izlemek, kendi tecrübelerini paylaşmak, doktorlar hakkında bilgi sahibi olmak ve sağlık alanındaki diğer tüm gelişmeleri takip edebilmek amacıyla sosyal medya kanallarını kullanmaktadırlar. Sosyal medyanın öncüllüğü insanları bir araya getirmesindedir. Sağlık hizmetleri içinde de bu kural hastalar ve sağlık kuruluşları ve uzmanları arasında da sürmektedir.
İnsanlar Facebook’ta her şeyi konuşabilirler, özellikle geçirdikleri sağlık operasyonları ve doktorları hakkında. Hastalar Facebook’ta genelde;
? Kendi sağlık tecrübeleri ve güncel haberler ile ilgili yorumda bulunmak – %27 ? Kendi sağlık tecrübeleri ve güncel haberler ile ilgili zaman tüneli paylaşımlarda bulunmak – %24 ? Sağlıkla ilgili herhangi bir konuya dahil olma – %20 ? Belli sağlık durumlarıyla ilgili semptom ve davranış gözlemlerinde bulunmak – %18 ? Doktorlar, sağlık sigortacıları, ilaç tedavileri ve tedaviler ile ilgili eleştirilerde bulunmak – %16 ? Sağlıkla ilgili video ve görsel paylaşmak – %16 Bizce sağlık sektörü, strateji ve marka yönetiminin ustalıkla kullanılabileceği bir alan. Ajansların, Sağlık Kurum’unun veya Doktorların yeteneklerini sergileyebileceği etik değerlere sonuna kadar bağlı kalarak ve devletin koyduğu düzenlemelere uyarak, reklam araçlarının doğru kullanılarak, verimli sonuçların elde edildiği bir sektör. Sağlık sektöründe sürdürülebilir başarı için, itibar, güven etrafında şekillenecek bir iş modeli kurmak gerekir. Dünya sağlık sektörüne genel bir bakış atacak olursak, bizi oldukça heyecanlandıran ve bir doktor olarak da sizleri harekete geçirecek istatistiklere ulaşıyoruz.
Merak ettikleri herşeyi “Google” da arayan ve bunu bir davranış biçimi haline getirmiş bir jenerasyon ile aynı devirde yaşayan bir doktor olarak, sosyal medya iletişiminizin ne kadarını kapsamalı? Bu soruya mutlaka eklenmesi gereken bir diğer soru ise; “bu jenerasyon ile nasıl bir iletişim dili kullanmanız gerekli?” olacaktır.
Ajans ve kurumlar arasında Şeffaf, samimi ve çözüm odaklı bir ilişki kurulmalı…
Aydın Demir ve Erkan Boğa, internetin çok dinamik bir dünya olduğunu, bu dünyayı anlık takip etmek, yenilikleri benimsemek ve hızla uygulamaya geçirmek gerektiriğini belirttiler. Bu hızın da yaratıcılığı tetiklediğini vurgulayan ProjeMED kurucuları, ajanslara düşen görevin, hem yenilikleri takip etmek, hem de fikir anlamında müşterileri doğru reklama yönlendirmek olduğunu dile getiriyor. İki taraf arasında; müşterinin isteklerine ve problemlerine yönelik, ajansın yaratıcı fikirleri ortaya koyması ve doğru yol haritasını belirlemesi gerekiyor. Bunun için de iletişim kanalları açık olmalı.
Ajans ve müşteri ilişkisinde karşılıklı kimya uyuşması çok önemli. Kimya uyuşması dediğimiz aslında ihtiyaçların önceden belirlenmesi, anlaşılması ve bu anlamda işin en başından iki taraf arasında bir ortak paydanın sağlanması olarak özetlenebilir.