Sabancı: Yüksek faize önlem alınmalı
2017’nin enflasyonda ve yüksek reel faizde artış görülen bir yıl olduğunu belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Yüksek faizle ilgili önlemlerin alınması gerekiyor” dedi
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, ‘Yıllık Paylaşım Toplantısı’nda 2017’yi değerlendirerek 2018 hedeflerini açıkladılar. Dünya ekonomisinin 2017’de son 10 yılın en yüksek büyüme hızına ulaştığını söyleyen Sabancı, gelişmiş ülkelerde enflasyonun yükselmesi beklenirken para politikalarının kademeli olarak normalleşmesinin gündemde olduğunu hatırlattı. 2018’in başlarından itibaren dünyada büyümeyle ilgili olumlu seyir devam ederken, hisse senedi borsalarında ciddi sayılabilecek bir düşüşün yaşandığını kaydeden Sabancı, “Hisse piyasalarında yaşanan düşüş, reel ekonomilerdeki büyüme performansı ile mali piyasalardaki gelişmelerin zaman zaman çok ayrı yönde seyredebileceğini bize gösteriyor” dedi.
Tekno-iyimserler artıyor
Gelecekle ilgili çok çeşitli fikirler, senaryolar ve belirsizlikler olsa da son zamanlarda ‘Teknoloji fırsat mı, tehdit mi?’ tartışmasının fırsattan yana ağırlık kazandığını da söyleyen Sabancı, “Kendilerine ‘tekno-iyimserler’ denilenlerin sayısı giderek artıyor. Tekno-iyimserler, yeni teknolojilerin artık verimlilik ve yeni iş modelleri üzerinde uzun zamandır beklenen pozitif artışı tetiklediğini görüyorlar” diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin 2017’de güçlü büyümesini sürdürdüğünü belirten Sabancı, “Dünyadaki büyüme trendinin ülkemize olumlu yansıması 2017’deki en sevindirici gelişmelerden oldu. 3’üncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.1 ile son 6 yılın en hızlı büyümesini elde ettik. OECD ülkeleri içinde en hızlı büyümeyi yakaladık. 2017 ihracatında da 158 milyar dolar ile iyi bir performans elde edildi” ifadelerini kullandı.
Yüksek faizle ilgili önlemlerin alınması gerektiğini de savunan Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl enflasyonda ve yüksek reel faizde artış gördüğümüz bir yıl oldu. Bu konularda gerekli önlemlerin alınmasını, ekonomik istikrarın sağlanması ve büyümenin, düşük enflasyonda, kalıcı olması bakımından çok önemsiyoruz. Bu konuda Sayın başbakanın enflasyonla mücadele edileceğine vurgu yapan, öncelik veren açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz.”
4.0’a en uyumlu ilk tesis bizde
TÜM portföylerini yeniden gözden geçirdiklerinin altını çizen Mehmet Göçmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kompozit teknolojilerinde havacılık sektörünün önemli oyuncuları arasında yer almak amacıyla, yaklaşık 100 milyon dolar yatırım ile ABD’de ticari havacılık sektörüne ileri kompozit malzemeler sağlayan Fabric Development Inc. (FDI) ve Textile Products Inc. (TPI) şirketlerini satın almak için teklif verildi, resmi onaylarının tamamlanmasıyla 1’inci çeyrekte kapanışını hedeflediğimiz bu satın alma ile birlikte lastiklerini güçlendirdiğimiz uçakların artık kanat ve gövdelerini de biz güçlendirmeye başlayacağız. Böylece yerli uçak için bilgiyi de getirebileceğiz.
2017’de Çimento’da Çimsa’nın fabrikalarında tamamlanan yatırımlarla üretimde güçlendik. Çimsa’nın Afyon Fabrikası’nı ve 300 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiğimiz Brisa’nın Aksaray’daki ikinci fabrikasını Sanayi 4.0’a uyumlu olarak tasarladık. Hem Afyon hem de Aksaray’daki tesislerimiz Sanayi 4.0’ın Türkiye’deki ilk ve en önemli örnekleri olacak.
Akıllı şehrin parçası
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşviki ile belgelendirilen ve yüzde 100 Türk mühendisliğiyle yeni ürünlerin devreye alınmasını hedeflediğimiz Brisa Ar-Ge merkezimizle avantaj sağlamış olacağız. Temsa otobüste yakın gelecekte dünya genelinde toplu ulaşıma yön verecek ‘akıllı şehirler’in bir parçası olma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda ürettiğimiz ilk elektrikli otobüsümüzü Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim ettik.”
Türkiye’nin iki katı büyüyeceğiz
2017’de Sabancı Topluluğu’nun stratejik yol haritasını uygulamaya başladıklarını ifade eden Mehmet Göçmen, bugün gelinen noktada, dört ana temel üzerine oturan “Dinamik portföy yönetimi” anlayışıyla geleceğe baktıklarını söyledi.
5 milyar TL üzeri yatırım
Bu anlayışın, mevcut işlerin dönüşümü, portföyün etkin yönetimi, mevcut işlerde teknoloji ve yeni pazarlara yatırım, dijitalleşme ve verinin yarattığı yeni iş alanlarına odaklanmadan oluştuğunu da ifade etti. Göçmen, “2018’de şirketlerimizdeki veri analitiğine dayalı değer yaratan projeleri hayata geçirirken; mevcut iş kollarımıza ve teknolojiye 5 milyarın üzerinde yatırım yapacağız” diyerek, böylece 2018’de yüzde 5’in üzerinde büyümesini bekledikleri Türkiye’nin 2 katı büyümeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Halka arz geliri ile yeni halka arz 2019’da olacak
2018’e olumlu bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Güler Sabancı, hedeflerinin EnerjiSA Üretim şirketini de halka arz etmek olduğunu belirterek, “Böylece yaratılan değeri şeffaflıkla paylaşırken, tüm topluluğumuzun yapısının daha sağlıklı ve sağlam olmasına katkı sağlanacaktır” dedi. EnerjiSA’nın halka arzında beklediklerinin 5 katı talep olduğunu söyleyen Mehmet Göçmen de “Buradan gelen 1.5 milyar liralık kaynağı EnerjiSA Üretim’in sermaye artımında kullanacağız. 2019 sonuna kadar ev ödevimizi bitirip, bu şirketimizi de halka arza hazır hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Sabancı Holding şirketlerinin büyük bir kısmının halka arz edildiğini belirten Göçmen, “Yanılmıyorsam holdingimizde sadece yüzde 20 gibi bir kısım halka arz edilmemiş durumda” diye konuştu.