S&P'den Türkiye yorumu!
Standard & Poor’s Orta ve Doğu Avrupa’daki Yerel Yönetim ve Belediye Borçlanmaları Raporu’nda, 2015 yılında Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetim ve belediyelerin brüt borçlanmalarında yüzde 12’lik bir artış bekleniyor ve bu brüt borçlanmanın 7 milyar euro seviyesini aşacağı öngörülüyor" uyarısı yapıldı.
Bölgedeki yerel yönetim borçlanmalarındaki artışta, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve Türkiye’deki borçlanmaların başı çektiğine işaret edilen raporda, şu uyarılara yer verildi: "Türkiye’de hız kazanan yerel yönetim borçlanmalarındaki artışı da hesaba katıyoruz. Türkiye’de merkezi hükümetin, ekonomik büyümeyi desetkelemek için yerel yönetimleri borçlanmaya teşvik edeceğini düşünüyoruz. Sonuç olarak, Türkiye’deki yerel yönetim borçlanmalarının 2015 yılında yüzde 16 dolayında artışla, 2013 yılında ulaşılan tarihi zirve olan 1.9 milyar euroya ulaşacağını tahmin ediyoruz." Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetimlerin borç stokunun yüzde 6 yükselerek 42.5 milyar euroya ulaşmasının beklendiği vurgulanan S&P raporunda, "Bu oran 2012 yılından beri en yüksek büyüme oranıdır. Bu büyümenin en büyük nedenlerinden biri olarak Polonya para birimi Zloti’nin Euro karşısındaki öngörülen değer kazanımı gösterilebilir" denildi ve şu bilgiye yer verildi: "Orta ve Doğu Avrupa yerel yönetimlerinin borç birikimi, bölgedeki yerel yönetim borçlarının yüzde 84’üne denk gelen ülkelerin (Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve Türkiye) yerel yönetim borçlanmalarına dayanıyor." Bazı Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetim borçlanmaları üzerinde kısıtlamalar bulunduğunun altı çizilen raporda, bu nedenle yerel yönetimlerin kısıtlamaları aşmak amacıyla, kendi şirketleri üzerinden bırçlandıklarını işaret edilerek, yerel yönetim şirket borçlanmalarında da artış beklendiği vurgulandı.
Raporda, "Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetim borçlarını çoğunlukla ve halen multilateral finansal kuruluşlar ve merkez hükümetler oluşturuyor. Açık piyasa bonoları Orta ve Doğu Avrupa yerel yönetim borç stoklarının sadece yüzde 4’üne denk geliyor" denildi.