S&P: Merkez Bankası tam bağımsız değil
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un yeni Türkiye Analisti Elliot Hentov, “Merkez Bankası’nın yüzde 100 bağımsız olduğunu düşünmüyoruz. Bu tarz riskleri de değerlendiriyoruz” dedi
S&P’nin Cuma günkü Türkiye değerlendirmesi sonrasında soruları yanıtlayan Hentov, Türkiye’nin orta vadeli büyüme tahminini ortalama yüzde 2.8’den yüzde 3.0’e yükselttiklerini belirtti.
Hentov, “Bizim baz senaryomuzda şok yok. Ekonomik büyüme anlamında biraz daha iyimseriz. Fakat Türkiye için yüzde 3 olarak öngördüğümüz büyüme yeteri kadar yüksek değil. Son 10 yılda Türkiye büyüme potansiyelinin daha yüksek olduğunu ispatladı. Yüzde 3, potansiyelin en düşük seviyesi” değerlendirmesinde bulundu.
Düşük petrol fiyatlarının Türkiye kredi notu açısından olumlu değerlendirmelere neden olabileceğini belirten analist, şöyle devam etti:
“Ancak öncelikle reytingler bir yıllık bir performans üzerinden belirlenmiyor. Yani bir yıl cari açığınız düşük diğer yıl fazlaysa, reytingler buna göre her yıl azalıp artmıyor. Reytingler büyük çapta bu yılın ortalaması ve gelecekteki üç yıla bakılarak belirleniyor. Üç yıllık bir dönemin ortalamasına dayanıyor.” Hentov, kredi notu için petrol fiyatlarının tek başına yeterli olmadığını ifade etti.
2015’te reytinginiz düşmez
Elliot Hentov, “Negatif görünüme sahip olan reytinglerde genellikle reyting görünümü ya ‘durağan’a yükseltilir ya da reyting düşürülür. Biz de 2015’te karar vereceğiz. Görünümün negatif olması reytingin önümüzdeki dönemde en az 3’te 1 oranında düşebileceği olasılığını gösteriyor. Fakat tersten bakarsanız, reyting en azından 3’te 2 olasılıkla da düşmeyecek” dedi. S&P, Türkiye’nin ‘BB+’ olan kredi notunu ve ‘negatif’ olan görünümünü teyit etmişti.