Polonya'dan sonra Türkiye!
Polonya’dan sonra en çok birleşme ve satın alma Türkiye’de gerçekleşti...
Ernst&Young’un Raporu’na göre, bölgede yılın ilk yarısında yapılan işlemlerin parasal büyüklüğü 28.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ise 6.5 milyar dolarlık büyüklük yaratan 130 işlemle en fazla birleşme ve satın alma yapılan ikinci ülke olurken, ilk sıraya 16.9 milyar dolar ve 163 işlemle Polonya yerleşti.
ERNST&Young’un Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporu’nun 2011’in ilk yarı sonuçlarına göre, yapılan işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 28.9 milyar dolar olurken, bu rakam önceki yıla göre yüzde 117’lik artışa denk geldi. Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’nin yer aldığı 10 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesini kapsayan rapor sonuçlarına göre, Türkiye 6.5 milyar dolar büyüklük yaratan 130 işlemle yılın ilk yarısında en fazla birleşme ve satın alma yapılan ikinci ülke oldu.
İçki ve çimento öne çıktı
Türkiye’de gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinde öne çıkanlar, Mey İçki’nin 2.1 milyar dolara Diageo Plc. tarafından satın alınması ve İtalyan çimento devi Italicementi’nin Türkiye’deki Set Grup Holding ve Afyon Çimento dışında kalan yatırımlarının, 414 milyon dolara, Limak Holding tarafından satın alınmasıydı.
10 ülke arasındaki karşılaştırmada ilk sırayı, 163 birleşme ve satın alma işlemiyle Polonya aldı. İşlem tutarı yüksek 2 büyük satın almanın öne çıktığı ülkede, bu işlemlerle, 16.9 milyar dolar büyüklük yaratıldı. 4 ülke dışında tüm ülkelerde 2010’un aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, gerçekleştirilen birleşme ve satın almalarda artış gözlemlenirken, bu 10 ülkede ilk yarıda tamamlanan birleşme ve satın alma işlem sayısı 597 oldu. Bu rakam, tamamlanmış işlemlerde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5’lik artış anlamına geldi. İşlemlerin yüzde 58’lik kısmını yurt içi alımlar oluşturdu.
En fazla işlem gerçekleştirilen sektör 86 işlemle üretim sektörü, değer olarak en yüksek işlemlerin gerçekleştiği sektörler telekom ve bankacılık oldu. Bölge genelinde 100 milyon doların üzerinde gerçekleşen işlemlerde ortalama işlem tutarı, 450 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bu işlemlerin toplam işlem sayısı içerisindeki payı ise yüzde 5.5 oldu.
100 milyon doların altında gerçekleşen işlemlerdeki ortalama büyüklük ise 14 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye’de en fazla işlem enerjide oldu
Türkiye’de işlem sayısıyla enerji sektörü ilk sıraya yerleşirken, büyüklük olarak Diageo-Mey İçki işleminin öne çıktığı yiyecek içecek sektörü ilk sırada yer aldı. Türkiye’de son zamanların en hareketli sektörlerinden olan ilaç alanındaki işlemler de hız kesmedi. Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konu ile ilgili açıklamasında, Birleşme ve Satın Alma Barometresi 2011 ilk yarı sonuçlarının Orta ve Güneydoğu Avrupa bölgesine olan yatırımcı ilgisinin devam ettiğini net bir şekilde gösterdiğini ve bununla birlikte, Türkiye’nin de bölgenin en cazip ülkelerinden biri olduğunun teyit edildiğini vurguladı.
Esem, Kardium AVM’de mağaza açtı
ESEM Spor, Esem Sport mağazalarıyla atağa geçiyor. 1977 yılında kurulan Esem Spor, ilk perakende satış mağazasını Kardium AVM’de açtı. 1995 yılında yüzde 16’sı halka açılan ve halen İMKB’de işlem gören tek spor giyim-ayakkabı firması olan Esem Spor’un yeni mağazası ESem Sport Kardium, 88 metrekarelik alan üzerine kurulu. Esem Sport mağazasında ürünler duvar standları yerine müşterilerin rahatça inceleyebileceği şekilde masalar üzerinde sergileniyor. Stoklar da mağaza içinde ve dekorasyonun bir parçası olarak yer alıyor. Esem Sport mağazasında lisans anlaşması ile Türkiye’ye getirilen Slazenger ve KangaROOS markaları satışa sunuluyor. Mağazada, tekstil ürünleri de yer alıyor.
Akbank’tan KOBİ’lere özel ‘Dış Ticaret Destek Paketi’
AKBANK, KOBİ’lere verdiği desteği sürdürüyor. Farklı segment, sektör ve bölgelerdeki müşterilerinin tüm bankacılık işlemlerini karşılamaya hedefleyen Akbank, ithalat ve ihracat yapan KOBİ’lerin yeni koşullara göre değişen ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak ‘Dış Ticaret Destek Paketi’ni hazırladı. Söz konusu paketle KOBİ’lerin dış ticaretlerinin finansmanına yönelik ihtiyaçlarını karşılamak üzere 24 aya varan vadelerle Libor ve Euribor’a endeksli ya da sabit faiz oranı ile döviz kredisi ve çok uygun faiz ve ödeme koşullarına sahip ‘Eximbank Kaynaklı İhracat Kredisi’ sunuluyor. Ayrıca firmaların peşin, vesaik ve mal mukabili işlemlerine aracılık edilirken cazip şartlarla akreditif işlemleri yapılıyor. Pakette Axess Business, Dövizli/TL POS, Çek Karnesi, Nakliyat Sigortası gibi birçok ürün yer alıyor.
Masraflarda indirim
Paketten yararlanan firmalar, swift masraflarında özel indirim, ücretsiz döviz alım/satım işlemleri, 1 TL’ye TL/YP çek tahsilatları, yüzde 50 indirimli YP/TL çek karnesi imkanına kavuşuyor. Bunlarla birlikte firmalara kurumsal internet şube ve kurumsal telefon şubeden ücretsiz havale işlemleri ve yüzde 50 indirimli EFT işlemleri, özel fiyatlama ve komisyon oranları ile dövizli POS, Avrupa için yüzde 25 indirimli, ABD ve Uzakdoğu için yüzde 35 indirimli nakliyat sigortası avantajları da tanınıyor.
Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, ithalat ve ihracat yapan KOBİ’lerin finansman gereksinimlerini dikkate aldıklarını belirterek, “Akbank olarak, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmadaki rolü nedeniyle, ihracatın çok yönlü teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz”diye konuştu.
Sonera’nın açtığı dava reddedildi, Turkcell Genel Kurulu 11 Ağustos’ta
TURKCELL’İN ortaklarından Sonera Holding’in, 11 Ağustos’ta yapılacak Turkcell Olağanüstü Genel Kurul toplantısının gündemine “Bir veya birden fazla yönetim kurulu üyesinin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi’ konusunda madde eklenmesi, mahkemece bir karar verilinceye kadar olağanüstü genel kurul toplantısının yapılmaması ve toplantının ileri bir tarihe bırakılması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebiyle açtığı dava reddedildi. Turkcell’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen açıklamada, “Şirketimiz Olağanüstü Genel Kurul toplantısı ilan edilen gündem maddeleriyle 11 Ağustos 2011’de yapılacaktır” denildi. Turkcell, Sonera’nın söz konusu taleple dava açtığını 14 Temmuz’da duyurmuştu.
Banvit’in 78.3 milyon liralık hissesi Aabar’ın
BANVİT’İN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Valid Faruk Ebubekir’in sahip olduğu hisseler, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Aabar Investments PJS şirketine satıldı. Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayii A.Ş.’nin KAP’a gönderdiği açıklamada, hisse satışı için ön anlaşmanın daha önce imzalandığı hatırlatılarak, şöyle denildi: “Ortaklığımız Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Valid Faruk Ebubekir’in sahip olduğu Banvit hisse senetlerinin satışı için ön anlaşmanın imzalandığı bilgisi verilmişti. Valid Faruk Ebubekir’in 16 milyon 320 bin 756 adet Banvit hissesinin, beheri 4.80 liradan toplam 78 milyon 339 bin 628.80 lira ile Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Aabar Investments PJS’ye satış işlemleri tamamlanmış ve satış gerçekleşmiştir.”
Türkiye’deki POS sayısı 1.8 milyon adete ulaştı
TÜRKİYE’DE perakende bankacılık hizmetlerinin ve kredi kartı sayılarının artmasıyla birlikte POS cihazı sayıları da arttı. POS kullanımında dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye’de, POS cihazı sayısı, geçen yıl sonu itibarıyla 1.8 milyona ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Bankacılıkta Yapısal Gelişmeler Raporu’na göre, Türk bankacılık sektöründe alternatif erişim kanalı olarak kullanılan POS cihazı sayısı, perakende bankacılık hizmetlerinin artmasına paralel biçimde arttı. Özellikle 2003-2005 döneminde çok hızlı artan POS sayısı, bu dönemden sonra yıllık ortalama yüzde 10 artarak 2010’da 1.8 milyona çıktı. Türkiye, banka başına düşen POS sayısı açısından da Brezilya’dan sonra ikinci sırada bulunuyor.
Türk Telekom’da Hakam Kanafani’ye yeni görevler
TÜRK Telekom Grup CEO’su Hakam Kanafani, Türk Telekom Grubu şirketleri TTNET, Argela, AssisTT, İnnova ve Sebit’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atandı. Türk Telekom’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen yılın ağustos ayından bu yana Türk Telekom Grup CEO’su olarak görev yapan Kanafani, aynı zamanda Türk Telekom ve Avea Yönetim Kurulu ile Türk Telekom İcra Komitesi’nde üye olarak yer alıyor. Kanafani, Pantel International Group Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyor. Sabit hat ve GSM’den geniş bant internete kadar bütünleşmiş telekomünikasyon hizmetleri sunan Türk Telekom Grup şirketlerinin 15.6 milyon sabit hat, 6.7 milyon ADSL hattı (toptan) ve 12.2 milyon GSM abonesi bulunuyor.