Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın Geri Kazamın Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre plasik poşet ücertleri ile ilgili beyannameler zorunlu olarak internetten verilecek. Bayanda bulunmayan ceza ödeyecek. Tebliğ bugün yürürlüğe girdi.
Tebliğle çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik plastik poşetler için ödenecek geri kazanım katılım payının beyanı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, poşetler için ödenecek geri kazanım katılım payı beyannamesi elektronik ortamdan bildirilecek. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olsun veya olmasın tüm satış noktalarının geri kazanım katılım payı beyannamelerini buradan göndermeleri zorunlu olacak.
Geri kazanım katılım payı beyannamesinin süresinde beyan edilmediği veya eksik beyan edildiği durumlarda, bu katılım paylarının her bir dönemi ayrı ayrı belirtilmek üzere, 1 ay içinde ödenmesi gerektiğine ilişkin yazı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ilgiliye tebliğ edilecek. Söz konusu alacak, beyan edilmesi gereken son günden, ödendiği tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilecek.
Beyanlar ve ödemeler bu ay yapılacak
Ocak ve şubatta satılan plastik poşetlere ilişkin geri kazanım katılım payı beyannamesi, 24 Nisan'a kadar verilecek ve ödemeler 30 Nisan'a kadar yapılacak. Söz konusu tarihe kadar bildirilmesi gereken geri kazanım katılım payı beyannamelerinde, ocak, şubat ve mart aylarına ilişkin geri kazanım katılım payları ayrı ayrı yer alacak. Ocak ayı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmiş beyanların da beyannameye dahil edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda, 24 Nisan'a kadar beyan edilecek ocak ayına ait katılım payları da vergi dairelerine veya vergi tahsilatına yetkili bankalara ödenebilecek.
İşte o düzenleme
Öte yandan alışverişlerde kesilen 25 kuruşluk poşet ücreti yapılan düzenlemeyle netleşti.
Buna göre ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıdaların konulduğu küçük poşetler ile küçük ilaç poşetleri ücretsiz olacak. İnternetten alınan ürüne ise poşet parası geliyor.
Hangileri parasız?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması çalışmalarının verim ve etkinliğinin artırılmasını sağlamak için hazırlanan, “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”nde geçtiğimiz yılın son günlerinde
düzenleme yapılmıştı. Yapılan düzenleme ile alışverişte bazı poşetlere ücretlendirme getirilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ücretsiz poşetleri de belirledi. Bakanlığın ücretsiz kapsama aldığı poşetler şöyle:
- Ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıktaki gıdaların hijyeni için kullanılan küçük poşetler.
- Akvaryumcularda balık konan poşetler ile yumrulu veya tohumlu bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler (patates-soğan torbaları vb.) ve kuru temizlemeci poşetleri ile kargo poşetleri ve freeshop poşetleri.
- İlaç poşetlerinde ise inceliğe bakılacak. Eczanelerde çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan ücretsiz olacak.
- Dükkanlar isterse tekstil ürünü çok kullanımlık poşetleri ücretsiz verebilecek.
Hangileri paralı?
- Tekstil, oyuncak, elektronik, unlu mamüller gibi ürünlerin toptan veya perakende satıldığı market, bakkal, kantin, pastane, züccaciye, tuhafiye, restoran, kafe, nalburlarda+ istisnasız olarak poşetler ücretli.
İnternet alışverişinde ücretli mi?
Uzaktan yapılan, mektup, katalog, telefon, faks, radyo, televizyon, elektronik posta mesajı, kısa mesaj, internet gibi her türlü araç veya ortamı kullanarak yapılan satışlarda poşet ücreti kesilecek. Ancak internet satışı gibi uzaktan satışlarda satıcı, plastik poşetle gönderim yerine alternatif taşıma ürünü seçeneği sunacak. Plastik poşetler, ancak internetten alışveriş yapanların istemesi halinde paralı olarak gönderilecek. Kişiden kişiye gönderim, ticari amaçlı olmayan kargolar ise, bu kapsamında değerlendirilmeyecek.
Poşet ücreti nasıl belirleniyor?
- Plastik poşetler boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın 25 kuruştan satılacak.
- Poşetlere uygulanacak ücret, her yıl piyasa koşulları ve ilgili sektör temsilcilerinden oluşan Ambalaj Komisyonunun önerisi dikkate alınarak bakanlık tarafından belirlenecek ve yıl boyunca geçerli olacak. Yani yıl sonunda 25 kuruşluk poşet ücreti artabilecek. Ancak yıl sonuna kadar
plastik poşet 25 kuruştan satılacak.
- Ücretli plastik poşetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve “Sıfır Atık” logosu kullanılacak.
- 30 Haziran’dan sonra poşetlerde barkod da zorunlu olacak.
Öte yandan marketler kendi torba ya da çantasıyla alışverişe gelen müşterilere hiçbir şekilde engel olamayacak, zorla poşet satamayacak.