Petrole rağmen dizginlendi
Kasım'da yüzde 1.6 artması beklenen enflasyon petrol ve doğalgaza yapılan yüzde 13'lük zamma rağmen toptan eşyada yüzde 0.75 çıktı. TEFE'deki sonucu giyim fiyatlarındaki indirim ve balık bolluğu belirledi. Yüzde 1.54 çıkan tüketici fiyatlarını ise ulaşıma yapılan petrol zamları tetikledi
Ekim'de sürpriz yapıp beklenenin çok üzerinde gelen enflasyon geçen ay dizginlenme sinyali verdi. Yüzde 13'ü bulan petrol ve doğalgaz zammına rağmen aylık TEFE artışı yüzde 0.75'te kaldı. Piyasanın yüzde 1.6 beklediği toptan eşya fiyatlarının ateşini, balık bolluğu ve giyim eşyası üreten fabrikaların fiyatlarındaki indirim söndürdü. Ancak önceki ay rekorlar kıran petrol fiyatları nedeniyle akaryakıta yapılan zamlar Kasım'da tüketiciye yansıdı. Hava ve karayolu ücretlerine yapılan yüksek zamlar TÜFE'yi yüzde 1.54 arttırdı. Piyasa toptan ve tüketici fiyatlarında yüzde 1.6 düzeyinde artış bekliyordu.
Son rakamların ardından yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 9.79, TEFE'de ise yüzde 13.69 olarak gerçekleşti. Hükümet yılbaşında yüzde 12 olarak öngördüğü yıllık enflasyon hedefini 2005 Bütçe Programı'nda toptan eşyada yüzde 13.5, tüketici fiyatlarında ise yüzde 10 olarak revize etmişti.
Özel sektör zam yapmadı çekirdek yüzde 0.2 çıktı
Geçen ay beklenenin altında artan toptan eşya fiyatları üzerindeki en olumlu etkiyi özel sektör imalat sanayiindeki fiyat artışlarının düşük kalması yaptı. Sanayi kesiminin üretim sırasında yaptığı zamları gösteren ve çekirdek enflasyon olarak adlandırılan fiyat artışları sadece binde 2 düzeyinde gerçekleşti. İmalat sanayiindeki ortalama fiyat artışları binde 4 olurken, devlet sektörünün zamları binde 9'la yine genel ortalamanın üzerinde çıktı.
Otomobil fiyatı ÖTV'yle yüzde 7.2 arttı
Geçen ay enflasyon rakamları üzerinde yine gıda belirleyici olurken, domates fiyatları toptanda yüzde 96.5, tüketicide ise yüzde 72 artışla zam şampiyonu oldu. Bu ürünü dolma ve sivri biberde yaşanan yüksek artışlar takip etti. Öte yandan ÖTV artışıyla yüzde 7.2 zamlanan otomobil fiyatları uzun bir aradan sonra en çok zamlanan ürünler listesine girdi. Şehirlerarası otobüs ücreti, kuru soğan, yoğurt ve beyaz peynirin de aralarında bulunduğu diğer bazı ürünlerde de aylık fiyat artışı, aylık enflasyon rakamının üzerinde gerçekleşti. Kasım'da en büyük fiyat düşüşü ise yüzde 58,5'le hamside oldu. Yumurtanın fiyatı yüzde 20.7, mandalina ise yüzde 19.8 ucuzladı.