Petrolde fiyatlar yükseldikçe yükseliyor! Orta Doğu'daki gerilim vurdu
Orta Doğu'daki krize çözüm bulmaya yönelik diplomatik çabaların yoğunlaşmasıyla Brent petrol fiyatları 91 doların üzerine çıktı. Yatırımcılar, İsrail-Hamas çatışmasının petrol zengini bölgede daha geniş bir savaşa yol açabileceğinden ve küresel arzı daha da daraltabileceğinden endişe ediyor.
İsrail ordusunun 1 milyondan fazla insanı kuzey Gazze'yi terk etmesi konusunda uyarması ve İsrail'in Hamas'ın en az 1.400 kişiyi öldüren saldırılarına misilleme olarak olası bir kara harekatına ilişkin endişeleri tetiklemesinin ardından petrol fiyatları yükseldi. Küresel petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerinin küresel arzın azalmasına ilişkin endişeleri artırmasıyla son aylarda ibreyi zaten yukarı çevirmişti. Küresel petrol referansı olan Brent ham vadeli işlemleri Asya saatlerinde varil başına 91,2 dolara kadar yükseldi. Bu, Cuma günkü 90,89 doların biraz daha üzerinde.
ABD standardı West Texas Intermediate (WTI), Cuma günkü kapanış fiyatı olan 87,68 dolara kıyasla kısa süreliğine 87,98 dolara yükseldi. Pazar günü CBS'ye konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran'dan gelen tehdit seviyesinin değiştiğine dair yeni bir istihbarat olmamasına rağmen "bu çatışmanın tırmanma riski var" dedi.
ANZ Research'ten analistler, artan bölgesel gerilim riski nedeniyle petrol fiyatlarının kısa vadede varil başına 100 dolara ulaşmasını bekliyor.
Ne İsrail ne de Hamas önemli bir petrol tedarikçisi değil, ancak Cuma günkü bir araştırma notunda "çatışma genişlerse" petrol piyasalarına yönelik risk artacak. Analistler, "Eğer İran işin içine girerse, günde 20 milyon varile kadar petrol doğrudan ve lojistik engelleri nedeniyle aksama riskiyle karşı karşıya kalabilir" diye eklediler.
SPI Asset Management'ın yönetici ortağı
Stephen Innes, "Ortadoğu riski"nin küresel varlık fiyatlarına hakim olduğunu söyleyerek "Devam eden çatışma, Suudi-İsrail normalleşmesi olasılığını potansiyel olarak azaltarak ve İran petrol üretimine yönelik aşağı yönlü riskler oluşturarak, petrol fiyatlarında daha fazla artışa yol açarak, zaman içinde küresel petrol arzı üzerinde daha da fazla baskı oluşturabilir" dedi.