Gazete Vatan Logo

Perakende sektöründe bir 10 yıl da bu tartışılır!

10 yıldır raftan inmeyen perakende yasa taslağında uzlaşma sağlanamazken 400 metrekareden büyük mağazaların Pazar günü ve resmi tatillerde kapanmasını öneren teklif ortalığı karıştırdı...

Perakende sektöründe bir 10 yıl da bu tartışılır!

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı bugün komisyonda görüşülmeye başlanacak. Konuyla ilgili verilen teklif sayısı da 5’i buldu. Ancak önceki gün akşam saatlerinde AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Ramazanoğlu imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi sektörde tepki yarattı. Üzerinde kısmen de olsa uzlaşılan ve Başbakan Tayyip Erdoğan imzası bulunan yasa taslağıyla örtüşmediği söylenen yeni teklif büyük mağazaların pazar ve resmi tatillerde kapalı olmasını öneriyor. Teklif kabul edilirse çoklu marka satan ve AVM içinde olsun veya olmasın 400 metrekareden büyük mağazalar etkilenecek.

Yüzde 20 kayıp olur

Sektörün önde gelen isimleri, “Buna ölümü gösterip sıtmaya razı etmek denir. Söz konusu teklif kabul edilirse en az 200 bin kişi işsiz kalır, birçok şirket iflas eder. Çünkü ciroların yüzde 15’i Pazar günü yapılıyor” değerlendirmesini yaptılar. Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir, “Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın komisyonda görüşülmesine sadece bir gün varken, kamuoyu yepyeni ve bundan önce hiç üzerinde tartışılmamış ve gündeme alınmamış Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi ile meşgul edilir hale gelmiştir. Komisyonun karşısına çıkarılmak istenen ve kamuoyunu meşgul eden teklif tüketicinin her ürünü daha ucuza alabilme fırsatını yaratan rekabet ortamını bozacak, hafta sonu mağazaların kapatılması nedeniyle mevcut çalışanların iş olanaklarını kaybetmelerine neden olacak. Pazar günü kapatma demek istihdamda en az yüzde 20 kayıp demektir. Sadece gıda perakendesinde 200 bin kişi çalışıyor. Yüzde 20’si 40 bin kişi eder. Tüketici açısından da yanlış. Pazar günü birçok insanın alışveriş günü. Turistler açısından da kayıp olur. Dolayısıyla bugünün Türkiye’sinde böyle bir teklifi talihsizlik olarak görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane ise “Bakanlıkla çalıştık. Mevcut taslak üzerinde en çok emek sarfedilen çalışma oldu. Hemfikir olmadığımız konular da olsa gerek komisyon gerek bakanlık nezdinde görüşlerimizi net şekilde dile getireceğiz. Çünkü en büyük dayanağımız müşteri memnuniyeti ve müşteri tercihine saygı duyulmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

115 milyar dolarlık dev sektör

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’na göre, toplam perakende pazarı 2013 yılında 215 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Sektör genelinde toplam mağaza sayısı 78 bine ulaşırken yüzde 13 büyüme ile sektörün cirosu da 100 milyar dolara yükseldi. 2014 yılında sektör cirosunun yüzde 15 büyüme ile 115 milyar dolara çıkması bekleniyor. Hedef, 2023’e kadar ciroyu 275 milyar dolara çıkarmak.

Tüketicinin seçme hakkı ve rekabet ortamı sınırlanır

Özay Hukuk Bürosu’ndan Merter Özay ise konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Üzerinde 1 seneyi aşkın süredir çalışılan, akademik ve uygulamaya ilişkin tecrübelerin toparlanıp, çeşitli sektör temsilcilerinin görüşlerinin alındığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısı yerine, TBMM’ye yepyeni bir taslak sunulması süreci fevkalade geriye götürecektir. 400 metrekare üzerindeki mağazaları, çalışan insanın en yoğun alışveriş saati olan 20.30 sonrası ve Pazar günleri kapalı tutmanın izahı bulunmamaktadır. Üstelik ‘sadece tek tacire ait markaları taşıyan’ ürün satan mağazaların bu kanun kapsamı dışında tutulması, hem tüketicinin seçme hakkının hem de rekabet ortamının sınırlanması anlamına gelecektir.”

Haberin Devamı