‘Pembe’ değil ‘yetenek’ projesiyle kadın yönetici
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin çalışmalarıyla 131 kadın yönetim kurulu koltuğuna oturdu. Bunun pembe bir proje olmadığını belirten Eş Başkan Güven “Bu yetenek projesi, görevin hak edene verilmesi” dedi
Çalışmalarına 2012 yılında başlayan, geçtiğimiz yıl dernekleşerek yola devam kararı alan ‘Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin (YKKD) faaliyetlerini ve yaptığı çalışmaları derneğin Eş Başkanları Hande Yaşargil ve Burçak Güven, Başkan Yardımcısı Arzu Aslan Kesimer, Danışma Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Muzaffer Akpınar ve Tayfun Bayazıt anlattı.
Derneğin 2011-2016 arasındaki çalışmalarıyla 88 menti ve 64 mentorla 484 mentorluk görüşmesi gerçekleştirilirken, 47 menti 131 yeni yönetim kurulu koltuğuna kadınlar atandı. Projenin pembe bir proje olmadığının altını çizen Burçak Güven, “Bu bir yetenek projesi, görevin hak edene verilmesi” dedi. Kadın sayısının fazla olduğu yönetim kurullarında karar kalitesinin daha yüksek olduğunu belirten Bayazıt, “Konu cinsiyet dengesi sağlamaktan öte karar kalitesinin yükseltilmesi ve Türkiye ekonomisine katkının artması” değerlendirmesinde bulundu.
Çabalarının kadınlara iyilik hareketi olmadığının altını çizen Arıboğan da konunun gündemde tutulması için çaba harcadıklarını belirterek, “Erkeklere uygulanan pozitif ayrımcılığın nötralize edilmesini istiyoruz” diye konuştu. Bunun Türkiye’de değil, tüm dünyada bir zafiyet olduğunu söyleyen Akpınar, “Mesela ABD’de iş hayatında aynı işi yapan kadın ve erkekler arasındaki ücret eşitsizliği önemli bir konu” dedi.
Türkiye’de son 5 yılda yönetim kurullarındaki kadın oranı yüzde 11.5’ten yüzde 14.2’ye ulaştı. McKinsey Raporu’na göre yönetim kurullarındaki kadın üye sayısı en yüksek olan şirketler, kadın üyesi olmayan şirketlere göre tutarlı şekilde daha başarılı oluyor ve bu şirketler öz kaynak kârlılığı açısından yüzde 41, faaliyet sonuçları açısından yüzde 56 oranında diğerlerini geride bırakıyor. Küresel ekonomide, kadınların iş gücüne katılımının artmasıyla 2025’te 12-28 trilyon dolar seviyelerinde bir büyüme öngörülüyor.