Pazar daralması değil taklit ürün zorluyor
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz, taklit ürünlerin ihracatçı firmalara büyük zarar verdiğini söyledi. En çok taklit ürünü Çin, Rusya ve İran yapıyor
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, önümüzdeki döneme ilişkin projelerini ve sektörün sorunlarını paylaştı. 2014’ün ilk 7 ayındaki ihracatlarının yüzde 7.2 artışla 4 milyar 350 milyon dolar olduğunu anlatan Mertöz, “Geçen yıl birliğimiz 7 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu yılın 7 ayındaki rakamlar çok sevindirici değil ama karamsar da değil. Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 5.7 artarken bizim artışımız onun üzerinde oldu. Irak, Libya, Suriye, Rusya, Mısır gibi ülkelerdeki gelişmelerden olumsuz etkilendik ama AB’ye ihracat da Türkiye ortalamasının çok üstünde arttı” dedi.
Birlik olarak sektörün yurt içinde de yurtdışında da en büyük sorunu olan patent ve tasarım ihlallerine odaklandıklarını kaydeden Mertöz, Patent Enstitüsü’nün daha dinamik bir yapıya kavuşturulmasını istediklerini vurguladı. Mertöz, sözlerine şöyle devam etti:
En ciddi sorun oldu
“Sektörün özellikle tasarım ve patent konusunda ciddi sıkıntıları var. Ürünler çok kısa zamanda taklit edilebiliyor. Patent Enstitüsü’ne başvurduğumuzda karşı tarafında da faydalı model yetkisi aldığını görüyoruz. Yani korsan ürüne patent veriyorlar. Enstitü ‘Mahkemeye gidin, ne haliniz varsa görün’ diyor. Özellikle endüstriyel mutfak konusunda açılmış bir çok dava var ama kazansanız bile 2-3 yıl geçmiş olduğundan zaten atı alan Üsküdar’ı geçmiş oluyor. Genelde bu sorunlar iç piyasada ancak Çin, Rusya, İran’da da marka ihlalleri oluyor. Onların hukuk sistemleri çok iyi çalışmadığından da itirazlar etkili olmuyor. Çin’de açılmış davalar var. Çinliler bizim kilit markamızı taklit edip Mısır gibi ülkelere satıyorlar. İtalya ve Almanya gibi ülkeler ise 10 yıl geçmiş olmasına yani ürün üzerindeki koruma kalkmış olmasına karşın Türkiye’de bizim aleyhimize girişimde bulunuyor. Patent Enstitüsü de ‘Yabancılar dürüsttür’ diyerek bizim itirazımıza rağmen onları haklı buluyor. Yani Alman’a hile yapmak bile serbest.”
Borçsuz ihracatçı yok
RIDVAN Mertöz, özellikle 2008’den sonra borçsuz üretici, borçlanmayan ihracatçı olmadığını anlattı. Borcu olan herkesin faiz konusunda tedirgin olduğunun altını çizen Mertöz, faizlerin düşmesinin iyi olacağını fakat ekonominin gereği nedeniyle bunun enflasyonla paralel olması gerektiğini söyledi. Kendi bünyelerinde firmaların daha çok orta büyüklükte olduğunu ve içerideki bankalardan borçlandıklarını aktaran Mertöz, “Türkiye’de sermaye yetersiz. Dış yatırıma ihtiyaç var. Dünyadaki yatırımın yüzde 40’ı Çin’de yapılıyor. Ülkemizde son yıllarda üretimden kopuş var. Daha çok para kazanmak için inşaatçı, al-satçı oldular. Bir inşaat çılgınlığı var” diye konuştu.